El Teatre Akadèmia estrena ‘Els àngels no tenen fills’, de Clàudia Cedó

Escrit per Revista Teatralnet

06.16.2022

El Teatre Akadèmia recorda l’estrena d’Els àngels no tenen fills, de Clàudia Cedó. Un retorn a l’univers de Mare de sucre, que només podrem gaudir del 16 al 19 de juny. 5 úniques funcions a Barcelona!

Clàudia Cedó signa la direcció i dramatúrgia i torna a comptar amb Andrea Álvarez i Marc Buxaderas (vist a Bogumer; de Vero Cendoya i Israel Solà) que interpreten l’obra al costat de Berta Camps. Porten a escena els drets socials i reproductius de les persones amb discapacitat.

L’obra defensa la dignificació de la feina dels artistes amb diversitat funcional, com ja passava amb No em diguis reina (cia. Diversitat Teatral), vista fa uns mesos al Teatre Akadèmia.

Col·loqui postfunció

Avui dijous 16 de juny, se celebrarà un col·loqui postfunció amb la companyia de l’espectacle i la participació de Joan Orriols, professor i pare amb discapacitat física; i moderat per Marta Iglesias, membre d’Escenaris Especials.

És una coproducció de Mithistòrima Produccions, Sala La Planeta i el Festival Temporada Alta, amb la col·laboració d’Escenaris Especials i el suport de l’ICEC, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.

Sinopsi i origen de l’obra

Què legitima a una part de la societat a decidir sobre els drets sexuals i reproductius d’una altra part? Què fa creure a una part de la comunitat que és més vàlida que una altra per a la maternitat/paternitat? Quins són els paràmetres que determinen qui seria o no seria una bona mare? Pot una dona amb diversitat psíquica ser mare? Pot ser-ho en la nostra societat actual? Amb les ajudes socials actuals? Què passa amb els drets dels infants, fills d’aquestes dones? La visió que la gran majoria de ciutadans té de les persones amb diversitat funcional s’allunya força de la realitat. Éssers que no tenen maldat, que han vingut a la terra per fer-nos aprendre coses de nosaltres mateixos: àngels.
I els àngels no tenen sexe, ni tenen fills!

L’obra neix de la inquietud que va generar Mare de sucre, on la maternitat d’una noia amb discapacitat provocava preguntes. Cedó, que també n’és la directora, ha volgut aprofundir sobre aquest tema des del teatre documental; i amb part dels protagonistes del darrer espectacle, que reflexionen sobre el fet de ser mares i pares: per a generar un debat entre el públic.

 “Quan coneixes a una persona amb discapacitat, t’adones de seguida que té alguna cosa especial. Et fa aprendre el que realment importa de la vida. Aquest esperit de superació… aquesta mirada pura. Aquest bon humor i aquest amor que desprenen sempre! Nosaltres acostumem a anar estressats. Ells no! Ells et fan fixar en els detalls, et fan somriure… perquè, és clar… pobrets. Són àngels.”, exposa Claudia Cedó.

Cedó és dramaturga, directora de teatre i psicòloga. És coordinadora d’Escenaris Especials, projecte que va crear fa 12 anys amb la idea de fer teatre amb persones en risc d’exclusió social.