El Teatre de Peter Brook porta al Temporada Alta la ‘Traviata’ de Benjamin Lazar

10.12.2018

Author

L’Auditori de Girona acollirà diumenge que ve dia 14 una de les propostes internacionals més destacades del Festival. Parlem de Traviata (you deserve a better future), una nova mirada de la célebre òpera de Verdi que aporta Benjamin Lazar, del Théâtre des Bouffes du Nord, un espai conegut internacionalment per haver-lo dirigit Peter Brook fins al 2008, etapa en què va cedir el  a Olivier Mantei i Olivier Poubelle, tot i que Brook hi continua com a Resident. L’obra, que es podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol en el marc de Temporada Alta, és un muntatge amb una important adaptació musical i amb una posada en escena que acosta el drama de Violetta i Alfredo al públic teatral actual esborrant, la frontera entre teatre i òpera, en un espai compartit per músics, cantants i actors, explicant una història que vol fer justícia, a través d’un retrat íntim i sense filtres romàntics, d’un personatge escandalós pel seu esperit llibertari. L’espectacle arriba al festival dins la seva gira internacional.

El director ha dit:
“A la nostra versió, els instrumentistes són ells mateixos els convidats de la festa, seran al mateix temps els ballarins i els músics del ball, visibles al fons de l’escena, mentre que Alfredo segueix en primer pla per declarar el seu amor, amb un acompanyament de piano que fa la mateixa Violetta. Aquest espai comú per a cantants i instrumentistes també fa visibles els jocs d’ecos entre la línia melòdica dels cantants i la dels instrumentistes. L’espai facilita que el que veiem, permet sentir la música més bé i de manera més subtil. També és una manera de donar una dimensió documental a un grup que adopta una obra de fa 160 anys i hi posa cos i ànima.“
Benjamin Lazar

La premsa ha dit:
“El que hem vist és pura bellesa, un moment màgic, especial, en què teatre i música (i humanitat) emprenen el corredor ascendent d’un alè únic”.
Le Monde

“Músics i actors-cantants es barregen al plató en una mescla deliciosa i perspicaç de música, de cant i de paraules. […] Fins a la mateixa essència, Florent Hubert ha reduït amb una delicadesa infinita la música exuberant de Verdi“.
Télérama

“La traviata deixa sense alè”.
Libération

“Sense artificis, sense vídeo […]: tan sols uns quants accessoris, fum, tuls i gerros de vidre que envaeixen l’escenari, difonent el verd i les flors pàl·lides i vermelles que anuncien la mort, fins a l’escena final, vegetal, d’una bellesa entristidora. Una meravella”.
Le Canard enchaîné

“Sentir aquestes melodies sublimes commociona el públic. Es fa difícil contenir les llàgrimes”.
France Info

ANOTEU: FUNCIÓ ÚNICA I ESTRENA A TOT L’ESTAT:
Diumenge 14 d’octubre, a les 19 h
Lloc: Auditori de Girona
Durada: 2 h i 10 min

Fitxa artística
Concepció: Benjamin Lazar, Florent Hubert i Judith Chemla (a partir de La Traviata de Giuseppe Verdi)
Direcció d’escena: Benjamin Lazar
Direcció musical: Florent Hubert
Arranjements: Florent Hubert i Paul Escobar
Producció: C.I.C.T. – Théâtre des Bouffes du Nord
amb: Théâtre de Caen, Espace Jean Legendre, Théâtre de Compiègne; Le Parvis; le Théâtre Val de Saône; TANDEM scène nationale; Théâtre Forum Meyrin/Genève; Le Moulin du Roc; Théâtre de l’Incrédule; Cercle des partenaires des Bouffes du Nord.

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:
45 minuts abans de la funció els crítics de Recomana contextualitzen l’espectacle en el mateix Auditori de Girona.

Author