L’artista xilena-mexicana Amanda Piña connecta dansa ancestral i canvi climàtic a ‘Climatic dances’

07.21.2020

Author

La Caldera obre les seves portes al públic aquest mes de juliol amb la preestrena de la peça Climatic Dances, que tindrà lloc els dies 22 i 23 de juliol en el marc del GREC Festival. Una peça per celebrar i descolonitzar l’art creada a partir de dues danses indígenes mexicanes i la seva relació amb la natura i el canvi climàtic.

El treball d’Amanda Piña, artista xilena-mexicana resident a Àustria, reivindica el poder polític i social del cos i el moviment; i la seva recerca artística està estretament vinculada al canvi climàtic, els ecosistemes i l’extractivisme de recursos (culturals i materials) dels territoris i les cultures originàries no occidentals.

Amb l’intent de rescatar la saviesa d’aquests pobles abans de ser colonitzats, i d’aprendre de les seves concepcions del món, l’artista reconstrueix, recontextualitza i resignifica pràctiques de moviment ancestrals, creant rituals contemporanis de desmantellament temporal de les separacions ideològiques entre allò modern i tradicional, l’ésser humà, l’animal i el vegetal, la natura i la cultura.

Climatic Dances forma part del cinquè lliurament d’Endangered Human Movements (Moviments Humans en Perill d’Extinció), una investigació sobre la pèrdua de la diversitat biològica i cultural al nostre planeta. El projecte va començar l’any 2014 i se centra en danses i pràctiques de moviment que han estat desenvolupades durant segles arreu del món, facilitant-ne la reaparició en altres cossos i contextos.

“Volver un poco a la danza humana como expresión básica de la existencia, de estar celebrando la existencia, el hecho de que estamos vivos”. 
Amanda Piña

Activitat paral·lela el 16 de juliol: ‘Muntanyes en resistència’

En el marc de la preestrena de l’espectacle, La Caldera i l’artista van programar una projecció i una conversa que, sota el nom Muntanyes en resistència, va tenir lloc el 16 de juliol a les 19h a la mateixa Caldera.

Després de la projecció d’una peça audiovisual que forma part del projecte de Climatic Dances, va tenir lloc una conversa virtual/presencial amb Victòria Uranga, periodista activa en la justícia ambiental i de gènere, Cecilia Vallejos, antropòloga que, des del 2011, col·labora amb les treballadores domèstiques i els artistes de la Unió Holandesa de Netejadors en la producció de projectes conjunt, i Amanda Piña, creadora i intèrpret de la peça.

La conversa va proposar relacions de cura entre cossos humans, muntanyes i glaceres, explorant les possibilitats de diàleg entre pràctiques artístiques, activistes i acadèmiques, per mobilitzar preguntes sobre vida-habilitat futura, en un context neo-extractivista i de canvi climàtic.

 

Sporá: laboratori del 13 al 17 de juliol

En el marc de la seva estada a Barcelona, Amanda Piña ha ofert també una Sporá a La Caldera, un laboratori on l’artista va poder compartir amb els i les assistents pràctiques rellevants a la creació i la investigació de la peça Climatic Dances.

Concretament, el laboratori plantejava la pràctica i reaparició d’estructures de dansa d’origen Masewal que faciliten l’acció de tornar-se muntanya, així com l’aplicació de pràctiques d’origen somàtic que faciliten la transformació del cos en moviment. Aquesta Sporá estava adreçada a ballarins, coreògrafs, i artistes d’altres disciplines i persones actives en altres àmbits que tinguessin experiència en danses i pràctiques somàtiques en general.

Author