El Teatre Romea estrena ‘Pedro Páramo’, amb Vicky Peña i Pablo Derqui, dirigits per Mario Gas

Escrit per Revista Teatralnet

06.29.2021

La programació dl Grec Ciutat continua brillant amb l’estrena d’un altre gran espectacle. Avui s’ha presentat Pedro Páramo, una producció del Teatre Romea Festival Grec, que ha tingut forces entrebancs per arribar a Barcelona però que, afortunadament, ja la ternim aquí. És un text de Juan Rulfo, versionat per Pau Miró i dirigit per Mario Gas. Els protagonistes són  Vicky Peña i Pablo Derqui . L’espectacle s’instal·la al Teatre Roma de l’1 de juliol al 8 d’agost.

La presentació ha comptat amb la presència de Josep Maria Pou -director artístic del Teatre Romea-, Cesc Casadesús -director del Festival Grec– i la companyia de l’espectacle.

Josep Maria Pou ha obert l’acte confessant que és una obra molt especial per a ell: “Per fi arriba al Teatre Romea després d’una intrínseca aventura! Com Juan Preciado buscant a Pedro Páramo, aquest espectacle del Festival Grec de l’any passat ha trigat a arribar!. Es va reprogramar al novembre -després d’estrenar-se a Madrid- però llavors es van tancar els teatres i es van obrir quan la producció ja hauria acabat.”

 

La paraula, protagonista absoluta

El director artístic del teatre ha definit l’espectacle com a màgic: “La paraula és la protagonista absoluta d’aquesta cerimònia. Hi ha una gran capacitat dels actors de jugar amb les paraules com pilotes de ping-pong, amunt i avall” I ha sentenciat que és un orgull pel Teatre Romea acollir aquesta producció.

Cesc Casadesús ha explicat que està molt content que l’espectacle sigui finalment possible. “És una obra molt complexa i la feina d’adaptació és espectacular. Molta gent no entén la novel·la però si aquest espectacle.” Respecte als canvis de programació per les circumstàncies excepcionals, ha comentat que “és un triple salt mortal” i confia a poder exportar a llarg termini l’espectacle a Amèrica Llatina, com estava previst en un origen.


Versió esplèndida de Pau Miró

Mario Gas ha definit l’espectacle com un projecte molt especial. “Pedro Páramo és una novel·la fantàstica però difícil d’entendre. Un fotògraf (Juan Rulfo) retrata una realitat molt concreta.  Com es fa això en teatre? Doncs gràcies a la versió esplèndida de Pau Miró, deixant fora del plànol tot el que no cal. Ha trobat dos oficiants (Vicky Peña i Pablo Derqui, en aquest cas) que es transmuten en  tots els personatges d’aquesta història.”

Per al director, treballar amb aquest repartiment és “un regal però també una responsabilitat. Fa temps que treballo amb ells perquè tenim un llenguatge comú. En aquest cas és una bona producció d’un text difícil.” iI sentència:: “Després de tres intents d’arribar a Ítaca, aquí estem, a la nostra ciutat i espero que tingui la mateixa acollida que per tota Espanya.”

 

Parlen els protagonistes

Vicky Peña ha explicat que és un “goig de tornar al Teatre Romea i participar en un projecte tan estrany i diferent com aquest. Jo no havia llegit mai Pedro Páramo abans però em vaig quedar encantada i preocupadíssima alhora perquè no ho veia per teatre. La versió de Pau Miró és tan bonica, incorpora tots els cossos de l’ànima. Tinc el desig de tornar a presentar al públic una peça tan preciosa amb aquest duet tan estrany que fem amb el Pablo Derqui” i també diu “tenim una consistència de tot l’equip que construeix una màgia i un ambient poètic, surrealista, vibrant, intens… com ressons metàl·lics quan estem els dos a l’escenari.”

Pablo Derqui ha confessat que “estic molt content que finalment estrenem l’obra al Teatre Romea. Espero que agradi al públic. Tinc molt de neguit però és positiu. Hem tingut bona acollida en gira” i ha afegit que “és el primer cop que treballo amb Vicky Peña -un referent per a mi- i amb Mario Gas sempre és un plaer coincidir en una producció.”

Pedro Páramo es representarà al Teatre Romea a partir de l’1 de juliol de 2021.