El Teatre Victòria acollirà els prestigiosos  Saint Petersburg Festival ballet i la Hungary Festival Orchestra

04.04.2019

Author

A partir del 15 de maig, podrem tornar a disfrutar a Barcelona, al Teatre Victòria, dels 40 ballarins i 38 músics del prestigiós Saint Petersburg Festival Ballet, aquesta vegada, a més, acompanyat per una gran orquestra en viu: la Hungary Festival Orchestra. Sergey Smirnov, director artístic del Saint Petersburg Festival, ens parla del programa: “Estic molt content que per segon any consecutiu el Sant Petersburg Festival Ballet vingui a Barcelona. Aquest any amb dues obres mestres del món coreogràfic: La Bella Dorment amb la música de Piotr Txaikovski i Giselle amb música d’Adolphe Adam. I el que és especialment positiu, sobretot per a mi, és que aquest any l’espectacle ve acompanyat d’una orquestra simfònica. Som la primera companyia de ballet rus que ve a l’Estat espanyol amb orquestra. Estaré encantat de veure-us als nostres espectacles. Ens veiem a Barcelona.”

La Hungary Festival Orchestra

La Hungary Festival Orquestra  va ser fundada el 2005 pel  virtuós músic Yaroslava Šimonova, que n’és també el seu director. El director artístic i el director de l’orquestra és Vadim Nikitin, famós director d’orquestra de Saint Petersburg. El repertori de l’orquestra inclou obres de  Ravel, Debussy, Rimsky-Kórsakov, Txaikovski, Massenet,  Faure i Albegis, Gounod i d’altres. El focus principal del seu repertori és però la música de ballets clàssics com El Llac de CignesEl TrencanousLa Bella DormentGiselleDon Quixot i molts d’altres.


SOBRE LA COMPANYIA

Els ballarins principals són: Elisabeta Bogutskaya i Aleksandr Abaturov, que han actuat en un reguitzell de països de tot el món. Bogutskaya també ens ha adreçat unes paraules: “ Tinc la sort de formar part de l’espectacle que presentarà la Companyia de  Saint Petersburg Festival Ballet, amb les obres de La Bella Dorment i Giselle a Barcelona, on seré la ballarina que representarà Aurora i Giselle. Són dues personalitats femenines totalment diferents, i la meva tasca consisteix a fer arribar el caràcter de cada heroïna a l’espectador, amb el captivador concepte coreogràfic i utilitzant només l’idioma del ball. Pel que fa a la resta, us esperen un increïble vestuari i  decorats. I, evidentment, també,  l’harmoniós i sincrònic treball de tot el ballet que espero que no us deixi indiferents. Esperem impacientment la nostra trobada. Fins aviat!”

Seran 2 setmanes d’actuacions al Teatre Victòria: del 15 al 26 de maig i un total de 12 funcions. La primera setmana interpretaran La Bella Dorment i la segona, Giselle. Ara fa un any, el Ballet ja va actuar a Barcelona amb una molt bona acollida. El Saint Petersburg Festival Ballet té un gran prestigi i ha actuat a molts països europeus. Va ser fundat el 2009 per representar les millors tradicions i l’esperit del Ballet de Saint Petersburg (que pràcticament no actua fora de Rússia)  en gires europees en primera instància i després mundials.

SOBRE ELS ESPECTACLES

Una imatge de La Bella Dorment

La Bella Dorment es considera un dels millors ballets del repertori clàssic. El mateix Pyotr Txaikovski sostenia que aquest era el seu millor ballet. A partir de la història sobre la bella princesa dorment i el príncep valent que la desperta amb un petó, Txaikovski va compondre algunes de les seves melodies més boniques. El magnífic disseny de l’escenari de la producció transporta el públic a un món de fades ple de bellesa. La bella dorment de Marius Petipa conté tots els elements d’un conte de fades perdurable: la poesía, el destí, la lluita del bé contra el mal i, sobretot, l’amor!

Una imatge de Giselle

Pel que fa a Giselle presenta la història d’una noia camperola que mor amb el cor trencat quan descobreix que el seu amant està promès amb una altra. Les Wilis, un grup de dones sobrenaturals que ballen per als homes fins matar-los, criden Giselle des de la tomba. El seu objectiu és entregar el seu amant a les mans de la mort, però el gran amor que Giselle sent per ell l’alliberarà de les seves urpes.

Giselle (en francès, Giselle ou les Wilis) és un ballet romàntic en dos actes. Va ser representat per primer cop pel Ballet du Théâtre de l’Académie Royale de Musique a la Salle Le Peletier de París, l’any 1841, amb la ballarina italiana Carlotta Grisi com a Giselle. Giselle va esdevenir extremadament popular i va ser representat simultàniament a Europa, Rússia i els Estats Units. La coreografia tradicional que ha arribat fins als nostres dies deriva principalment de les reposicions escenificades per Marius Petipa a finals del segle XIX i principis del XX pel Ballet Imperial de St. Petesburg.

Els autors del llibret, Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges i Théophile Gautier, van inspirar-se en l’argument d’un passatge en prosa sobre les Wilis procedent de De l’Allemagne de Heinrich Heine i en un poema anomenat “Fantômes” de Les Orientales de Víctor Hugo.

El prolífic compositor d’òperes i ballets Adolphe Adam en va compondre la música. Jean Coralli i Jules Perrot són els creadors de la coreografia.

El vestuari, els decorats i la il·luminació de tots dos espectacles realça sobre  manera el gran treball dels artistes del ballet i de l’orquestra.

INTERNATIONAL BPM
La productora International BPM, amb base a Barcelona i Madrid, és la responsable d’aquest projecte de ballet des del seu inici a l’any 2016. Sent especialistes en projectes culturals internacionals de primer nivell, presenten per primera vegada conjuntament a l’Estat la companyia del Saint Petersburg Festival Ballet i la prestigiosa Hungary Festival Orchestra, amb la gran aportació de música en directe per a un ballet rus. International BPM ofereix grans obres de repertori de ballet en una producció que engloba música i dansa.

Les entrades ja són a la venda.   https://www.teatrevictoria.com/ca/programacio.html

 INFORMACIÓ PRÀCTICA
Representacions de La Bella Dorment: del 15 al 19 de maig.
Representacions de Giselle: del 22 al 25 de maig.

 

Author