El Festival Temporada Alta Iberoamèrica és a punt de començar. De l’1 al 24 de febrer travessaran l’oceà artistes de registres tan diferents com Lluís Homar, Guillem Albà, Rodrigo Cuevas o Cristina Clemente per participar a una edició que compta enguany amb 23 espectacles de 12 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i més de 75 representacions, a les 3 capitals d’Argentina, Uruguai i Perú.
El festival ha decidit portar a l’altra banda de l’Atlàntic el seu particular Tierra Baja amb Lluís Homar (Premi Max al Millor Actor 2015), apostant clarament per donar a conèixer la universalitat de la literatura catalana, amb un text de Guimerà, i exportant l’escena del país a d’altres fronteres germanes de llengua i cultura. És la primera vegada que una producció pròpia del festival gironí fa el salt a Iberoamèrica i ho fa en el millor context possible: un festival ja posicionat hores d’ara construït amb teatre, dansa contemporània i experimental, creació contemporània, circ i noves dramatúrgies procedents principalment de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Finlàndia, Israel, Mèxic i Colòmbia, a més de les tres nacionalitats amfitriones, que acullen una programació intensa que circula per les tres ciutats durant aquestes tres setmanes de Festival.
INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA
Temporada Alta portarà a Iberoamèrica l’estrena del nou muntatge de Guillem Albà, Calma!. Aquest espectacle, que suposa també que per primer cop Temporada Alta a Iberoamèrica aculli una estrena absoluta catalana, s’ha creat amb material completament nou que recull l’essència del llenguatge particular de l’artista. Es podrà veure a les 3 ciutats, amb un total de 6 representacions, igual que Tierra Baja, amb també 6 funcions. Aquestes són les principals apostes de la programació de producció catalana al festival, acompanyades de dues autores actuals que presentaran text al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que se celebra en aquest marc a Buenos Aires: Cristina Clemente amb Las lentes de mirar cargadores i Marta Aran amb Puzzles.
Però n’hi ha més. L’escenògrafa mallorquina Xesca Salvà viatjarà també a Buenos Aires i Montevideo amb el seu espectacle Cases, una experiència que juga amb realitat i ficció per despertar la curiositat de l’espectador. Completa la programació el premiat Vida, una proposta apta per a tots els públics del titellaire aragonès Javier Aranda que estrenarà a Buenos Aires i Lima; i l’actuació a Lima del showman Rodrigo Cuevas amb El mundo por montera.
La programació de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món. La programació a Buenos Aires també compta amb la col·laboració d’Iberescena, un programa del govern central que promou la cooperació en l’àmbit de les arts escèniques i del programa PICE d’Acción Cultural Española (ACE)
El projecte, que el festival gironí va promoure en el seu moment i ha fet créixer any rere any, té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira, i que ara permet estrenar a Iberoamèrica el gran muntatge de Lluís Homar. Gràcies a la trajectòria d’aquesta iniciativa única al nostre país, per exemple, el passat Temporada Alta de Girona va poder aixecar una nova producció del text de referència de l’argentí Claudio Tolcachir, L’Omissió de la família Coleman.
TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA FUNDACIÓ SGAE
Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s’enfrontaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA). En aquesta nova edició, la finalista i la semifinalista del torneig català, Cristina Clemente i Marta Aran, pujaran al ring per lluitar amb els escriptors argentins Andrea Marrazzi i Facundo Zilberberg, guanyadors del Primer Torneig de Dramatúrgia Argentina realitzat a Timbre 4 el desembre de 2018 i seleccionats per la Diplomatura de Dramatúrgia de la Universitat de Buenos Aires (UBA). Tot plegat conduit per l’actriu argentina Jimena del Pozo.
El Torneig Transaltàntic, que compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, es desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d’argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria. Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors catalans Roger Peña (El recambio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito) i el 2018 Tocar mare de la mallorquina Marta Barceló. I dos argentins: Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado) el 2016 i en la darrera edició (2018) Carolina Steeb amb el text De-Construcción
Buenos Aires completa la seva programació amb activitats complementàries: xerrades, workshops, una festa d’inauguració… que permeten aprofundir en la programació i potenciar l’intercanvi entre artistes.
PROGRAMACIÓ IBEROAMERICANA
Per als tres països (Argentina, Perú i Uruguai) socis del festival i amfitrions, Temporada Alta suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de poder programar en xarxa propostes vingudes de Catalunya i la resta d’Europa.
El que va començar essent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre 4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional que es desenvolupa en tres pisos diferents. D’Uruguai cap als altres països arriben propostes com Cheta, de Florencia Caballero, o Dados Tirados, d’Anthony Fletcher. Perú aporta a la programació Prehistoria de la felicidad, dansa i teatre físic de la mà d’Alonso Núñez, una història d’amor de la Compañía Animalen, Solo cosas geniales o una proposta de teatre documental amb la firma de Rodrigo Soto, Pompeya. D’aquest mateix gènere documental i procedents de Mèxic, trobem els ja reconeguts pel públic de Temporada Alta, Lagartijas Tiradas al Sol amb la proposta de crítica política: Santiago Amoukalli, que ja vam veure al festival gironí, i des de Colombia viatja Alfonso Ortiz per adaptar una proposta original de Dario Fo basada en la tradició oral xinesa.
La programació provinent d’Argentina inclou Tu veneno en mi, creació col.lectiva amb direcció de Manuel García Migani, La intención de las palomas, text de Fernando Ferrer, y Yo tenía un plan, una experiència emocional de Mónica Acevedo i Maria García de Oteyza. Un tríptic configuren el tríptic argentí a la programació.
MADE IN EUROPA
Amb la voluntat de créixer i fixar ponts culturals i consolidar-se en les seus del festival com aparador de l’escena europea, Temporada Alta Iberoamèrica programa propostes de diferents escenes de l’antic continent.
D’Alemanya / Suïssa / Finlàndia arriba un projecte de teatre performàtic per a totes les edats, Mondkind de Tom Schneider. França aporta dues propostes: Los acantilados de V., realitat virtual per explicar una història sobre la presó, i Hasta el último suspiro, circ contemporani sota la direcció de Maryka Hassi. 10 miniballeti, un espectacle de dansa experimental i “queer” de Francesca Pennini suposa la representació italiana al projecte i, en la mateixa línia artística, Altrove, amb coreografia d’Alessandro Schiattarella, aterra de Suïssa amb un muntatge de teatre físic que explora les possibilitats de les discapacitats. Per la seva banda, It’s always here és el títol que arriba a Llatinoamèrica de més lluny. L’israelita Adi Boutrous escenifica en el terreny de la dansa i el moviment com la trobada entre dos cossos reflecteix a la perfecció les relacions humanes i els seus conflictes.