El TNC Petit inicia temporada amb ‘Amour’, de Marie de Jongh, una proposta que emociona grans i petits

11.22.2018

Author

Presentació de l’espectacle ‘Amour’, de la cia. Marie de Jongh

Avui hem assistit a una representació per a escoles de Amour, de la companyia del País Basc Marie de Jongh, amb dramatúrgia i direcció de Jokin Oregi. La cita ha estat a la Sala Tallers del TNC, on s’ha convocat també una roda de premsa després de l’espectacle. Abans de continuar, necessito dir que ha estat una descoberta deliciosa. Amour té tots els ingredients per poder ser descrit com un espectacle diferent, resultat d’una posada en escena cuidadíssima. L’ambientació i vestuari (de Elisa Sanz) comparteixen un toc d’antigor d’aquells que ens provoquen a tots algun record amb tendresa. L’interpreten Javier Renobales, Ana Martínez, Ana Meabe, Pablo Ibarluzea/Quique Gago i Anduriña Zurutuza.

Però sobretot, val molt la pena l’argument. Sota l’aparença d’una reivindicació a la diferència -que també- l’obra parla d’un manera singular de la intolerància i reflexiona sobre el que ens podem perdre si, pel motiu que sigui, ens enfadem amb algú que estimem, coneixem o apreciem, fins al punt de no parlar-nos. Però és per damunt de tot un cant a la comprensió, a l’amor que no demana res a canvi i ens fa estar sempre al costat de la -o les- persones que estimem. I a la segona oportunitat, que apareix després dels errors. És creació pròpia de Marie de Jongh, una companyia de teatre visual i de gest, que es fa entendre -i molt!- sense paraules i, en aquest cas, amb unes màscares precioses.

Dit això i abans d’explicar més coses, només em queda recomanar que, tot i presentar-se dins la programació d’El TNC Petit,  no tingueu la temptació de deixar els nens al teatre i esperar-los al bar. És una perleta per a totes les edats (recomanable a partir de 7 anys): “Un espectacle de nens per als grans o un espectacle per als grans que també és per a nens”, han dit. Està programat del 22 de novembre al 2 de desembre a la Sala Tallers del TNC, dissabtes a les 17 h i diumenges, a les 12 h. La resta dels dies ho fan per a les escoles.

SINOPSI
En un petit barri simbolitzat per dues cases, coneixem uns nens que juguen i que imiten els grans, estimant sense saber encara què és l’amor o barallant-se sense haver sentit a parlar encara de l’odi. Tot jugant a estimar-se passen uns fets inesperats entre dues nenes. Però elles mateixes s’enfaden i, tot i ser veïnes, no es parlen mai.

Però la història ens transporta a la tercera edat dels protagonistes, el moment en què sorgeix la segona oportunitat. Les dues nenes que elles mateixes es van negar l’amor que es professaven, s’adonen que encara s’estimen. Però el que més sacseja és que els seus marits, com que les estimen a elles, són comprensius amb la situació.

“Parla de l’AMOR en majúscules, però el tema de fons és el respecte i la tolerància. Parla dels prejudicis que tenim de vegades amb la gent que ens envolta, de totes les coses que ens perdem per no donar el primer pas,” ens expliquen. Un cant al retrobament entre els que són diferents i una crida a alliberar-nos dels prejudicis. I també un repte ambiciós que pretén posar en valor el teatre com a lloc de trobada per compartir emocions i reflexions, dubtes i certeses, nens i grans conjuntament. Jokin Oregi ha construït la dramatúrgia “amb la idea d’explicar tota una vida de gent enfadada, però amb una reflexió sobre la finíssima línia que existeix entre la desafecció i l’amor incondicional.”

Amour és l’espectacle inaugural de la programació d’El TNC Petit. La companyia Marie de Jongh l’ha produït en complicitat amb el Teatro Arriaga de Bilbao. Compta, a més, amb la coproducció de Social Antzokia de Basauri i la col•laboració del Teatro Victoria Eugenia de Donostia. Amour es va estrenar el desembre de 2015 al Teatro Arriaga de Bilbao i el vàrem poder veure aquest estiu al Festival Grec i també a La Mostra d’Igualada.

SOBRE LA COMPANYIA
La companyia Marie de Jongh va néixer el 2008 i en 10 anys s’ha convertit en un referent dins del panorama teatral basc i espanyol adreçat a tota la família. Amb un segell inconfusible, basat en la creativitat del seu director, Jokin Oregi, que escriu i dirigeix tots els espectacles fins ara, ha guanyat nombrosos premis i s’ha convertit en un valor en alça. Des de la seva creació el 2008 fins avui la companyia ha presentat propostes de gran qualitat fins situar-se com una de les principals companyies d’arts escèniques centrades en el públic familiar.

Marie de Jongh s’especialitza en espectacles gestuals, sense cap diàleg, una particularitat que neutralitza qualsevol obstacle idiomàtic i facilita la seva internacionalització. Les seves narracions, delicades, commovedores i emocionants, li han atorgat un segell propi, recognoscible i admirat per grans i petits. Els seus espectacles han passat por multitud d’escenaris. A més de l’Estat espanyol, han actuat a França, Holanda, Polònia i els Estats Units.

Amb Amour han aconseguit el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2018, el Premi Max al millor espectacle infantil o familiar 2017 i el Premi Feten 2016 al millor espectacle.

Altres premis aconseguits: 
Premi Tournesol 2015 al Festival d’Avinyò al Millor Espectacle per Kibubu.
Premi FETEN 2015 a la millor direcció per a Jokin Oregi per Pinocchio.
Premi FETEN 2014 a la millor caracterització per Kibubu.
Premi FETEN 2014 a la millor interpretació masculina a Javi Renobales per Kibubu.
Premi Larruz 2012 a la Companyia Revelació.
Premi FETEN 2012 al millor espectacle per Querida hija.
Premi FETEN 2010 a la millor interpretació femenina a Ana Martínez per Humanos.
Premi FETEN 2008 al millor espectacle per ¿Por qué lloras Marie?

 

PROPERS ESPECTACLES D’EL TNC PETIT:

Petits Prínceps
De Mumusic Circus
Amb direcció i interpretació de Clara Poch i Marçal Calvet
Sala Tallers
23/01/19 al 03/02/19“Un espectacle de circ amb jocs i cançons que et faran volar la imaginació.”
————————————La gallina dels ous d’or
De Zum-Zum Teatre
Amb direcció de Ramon Molins
Sala Tallers
13/02/19 al 03/03/19“El conte clàssic sobre l’avarícia explicat de manera sorprenent i divertida.”

 

 

 

 

 

Author