Els clubs de lectura ‘Llegir el teatre’ clouen la desena temporada amb una trobada al Teatre Nacional de Catalunya

05.19.2023

Author

– Des que el programa impulsat pel TNC i el Departament de Cultura va arrencar l’any 2013 hi han participat: 125 biblioteques i ha acumulat més de 86.000 lectors

Cent divuit biblioteques públiques han participat en la desena temporada de clubs de lectura ‘Llegir el Teatre’; que es clou aquest dissabte, 20 de maig, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb una trobada de participants; i amb la presència del director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura, Josep Vives; i la directora artística del TNC, Carme Portaceli.

Llegir el teatreés una col·laboració entre el TNC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: per a l’impuls de clubs de lectura sobre textos teatrals a les biblioteques públiques de Catalunya. Els clubs llegeixen i debaten textos dramàtics seleccionats de la programació del TNC; combinables amb altres lectures de les programacions dels teatres locals, amb l’objectiu de promoure la literatura dramàtica; estimular-ne la seva lectura i coneixement, així com millorar la formació dels espectadors de teatre i crear-ne de nous.

En aquest sentit, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura nodreix els fons de teatre de les biblioteques, i facilita els exemplars dels llibres, editats pel TNC, als diferents clubs de lectura. El TNC també imparteix unes formacions per als conductors dels clubs i ofereix als seus membres avantatges: per assistir a les funcions de les obres treballades.

Des que el programa va arrencar la temporada 2013/14­ amb 13 biblioteques s’ha assolit una participació màxima per temporada de: 125 biblioteques, s’hi han llegit un total de 79 textos d’estils diversos del patrimoni català i universal, clàssic i contemporani (H. Pinter, T. Williams, J.M. Miró, J.M. Sagarra, F.G. Lorca, S. Pitarra, L. Cunillé, W. Shakespeare, M. Rodoreda, F. Lope de Vega, T. Bernhard. E. De Filippo, J. Palau i Fabra, A. Guimerà, A. Capmany, V. Szpunberg, etc.) i ha acumulat més de 17.000 membres de clubs i més de 86.000 lectors en total.

Pel que fa a la valoració dels membres dels clubs i les biblioteques d’aquestes deu temporades; la resposta és unànime pel que fa a intenció de continuar en el projecte i en destacar el valor afegit: que aporta l’oportunitat d’aprofundir en cada obra i de conèixer-ne el procés de creació gràcies a la qualitat de: les sessions de formació i els materials de suport que aporta el TNC.

El projecte ‘Llegir el teatre’ continuarà durant la temporada 2023/24; a finals de juny està prevista la presentació del nou itinerari lector que el Servei de Biblioteques i el TNC: han preparat per als clubs.

Author