Els Pirates Teatre porten el Paral·lel al Maldà amb ‘Els secundaris’

Escrit per Revista Teatralnet

05.19.2022

El Pirates Teatre ja tenen 20 anys! Ho van celebrar aquest hivern amb l’estrena de La setena porta, però ja ens van dir que continuarien celebrant-ho. I ara convertiran El Maldà en un teatre de l’època daurada del Paral·lel amb  Els secundaris, una comèdia escrita i interpretada per Laura Aubert i Bernat Cot. Vol fer un homenatge als actors/actrius que han format part de la nostra història i que han estat oblidats.

Els secundaris porta a escena, a través de situacions hilarants i humorístiques; la història d’una actriu i un actor secundaris que comparteixen, entre cametes d’un teatre, el neguit d’abans d’estrenar. Les vivències dels dos personatges per intentar que l’estrena sigui un èxit i que els dos grans protagonistes, Tina de Jarque i Alady, brillin i surtin reeixits, posarà al descobert la duresa de l’ofici; i les males condicions laborals i de vida dels dos actors secundaris. En aquesta peça, Aubert i Cot donen vida a tot un univers de personatges del Paral·lel de principis del segle XX, que per perseguir els seus somnis professionals havien de malviure; i alternar feines en un context on les diferències de classe eren altament notòries.

Un viatge a l’esplendor del Paral·lel

Amb un to lleuger i còmic, l’espectacle viatja a l’època daurada i d’esplendor del Paral·lel. I concretaments’inspira en els espectacles populars i lliberals que tenien lloc en els teatres i locals d’oci; especialitzats en vodevils, revista o sarsuela. Alhora, Els secundaris vol mostrar com el Paral·lel, lluny de ser el Broadway o el Montmartre barceloní, era l’epicentre de la cultura popular barcelonina: una zona heterogènia i multicultural on principalment convivien artistes, obrers, intel·lectuals, anarquistes, prostitutes, etc.

Aubert i Cot, dirigits per Adrià Aubert, creen un divertimento, que barreja peces teatrals còmiques i de vodevil de l’època; en una proposta que manté l’entitat pròpia de la companyia: humor, música, fregolisme i joc escènic. L’escenografia, que mostra el que habitualment queda amagat darrere l’escenari, és obra d’Enric Romaní. I el figurinisme i la caracterització la firma Maria Albadalejo.

L’ARGUMENT
Aquesta és la història d’una actriu i un actor secundaris que comparteixen, entre cametes d’un teatre el neguit abans d’estrenar. Anirà bé o no anirà bé l’estrena? En un embat de vivències hilarants ells dos faran el possible perquè sigui així.

Inspirada en els espectacles populars del Paral·lel de principis del segle XX, Els secundaris barreja peces teatrals còmiques i de vodevil de l’època: per fer un homenatge als professionals que hi ha darrere les grans produccions. I en concret a tots aquells actors i actrius que han format part de la nostra història; i que sempre han estat oblidats. Dels del passat, dels del present i dels del futur… perquè tot plegat ha canviat gaire?

L’espectacle s’estrenarà a El Maldà el 31 de maig i farà temporada fins al 26 de juny. Prèviament realitzarà tres funcions al Teatre de l’Aurora d’Igualada, del 20 al 22 de maig.

Una producció d’El Maldà
Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Teatre de l’Aurora i Centre Cívic Parc Sandaru

ELS SECUNDARIS | Els Pirates Teatre
Del 31 de maig al 26 de juny

HORARIS:
De dimarts a dissabte a les 20h i diumenge a les 19h

El 23 de juny no hi haurà funció

POSTFUNCIÓ TRAVESSIA RECOMANA | 12 de juny: Una conversa amb la companyia Els Pirates Teatre i amb el crític Ramón Oliver de Recomana.cat.