Els Pirates Teatre tornen al Maldà amb l’èxit ‘Boira a les orelles’

Escrit per Revista Teatralnet

05.04.2021

 Els Pirates Teatre tornen al Maldà amb Boira a les orelles, l’èxit tant de crítica com de públic que va omplir el teatre el passat mes de gener. La companyia farà temporada amb el seu nou espectacle de creació col·lectiva de l’11 de maig al 20 de juny.

Els Pirates Teatre, amb 19 anys de trajectòria, presenta un espectacle on es planteja què vol dir ser sord. Aquest està basat en l’experiència viscuda en primera persona d’un membre de la companyia, l’escenògraf Enric Romaní. “Boira a les orelles parla sobre la vida de l’Enric, però també de les nostres, dels intèrprets que la fan i de la resta de la companyia, no ens podem distanciar d’això i ens ha fet aprendre moltes coses i veure que se’ns desmunten molts mites sobre quelcom que teníem al costat i ni ens havíem plantejat mai”, comenta l’Adrià Aubert, director de l’espectacle i membre de la companyia.

Amb la complicitat que caracteritza a la companyia, tocs de surrealisme i moments emotius, Boira a les orelles reflexiona sobre els nostres límits, els que ens venen donats i els que ens autoimposem. L’espectacle, amb alguns temes musicals, fa un recorregut per la vida de l’Enric i a partir del seu cas, parla de l’acceptació, la convivència, els prejudicis i el desconeixement profund que tenim de les diversitats funcionals. Des d’exemples quotidians com el recent ús de les mascaretes a temàtiques més generals tractades des de l’autocrítica com a societat.

La dramatúrgia de l’espectacle s’ha dut a terme de manera col·lectiva amb Míriam Escurriola i Els Pirates Teatre, de fet, inclou textos del propi Enric Romaní. En relació a les peces musicals, hi ha dues peces composades per Ariadna Cabiró. L’espectacle té un fort component documental, ja que la companyia ha fet una recerca personal amb entrevistes a familiars, a l’Enric i al seu entorn, així com també a professionals i especialistes que treballen amb persones amb sordesa. “Aquest espectacle m’ha servit per adonar-me’n de que he tingut un entorn familiar i d’amics ideal. Em fa plantejar com seria jo si hagués nascut en una altra família, amb uns altres amics, si hagués anat a una altre escola“,explica Enric Romaní, escenògraf de la companyia i protagonista de la història.

Boira a les orelles està dirigida per Adrià Aubert i interpretada per Bernat Cot, Laura Pau i Lluna Pindado amb escenografia d’Enric Romaní.

En definitiva, és una història propera, viscuda en primera persona, que subratlla el valor i la riquesa de la diversitat per millorar la manera com ens relacionem i com cuidem les persones del nostre entorn.

SINOPSI
L’Enric neix l’any 1984 a Barcelona. No és fins als 5 anys que es confirma que té sordesa profunda. Els seus pares, músics, aposten per la llengua parlada, enlloc de la llengua de signes. A partir d’aquí comença el seu aprenentatge a través de la logopèdia, l’escola, la música i el mateix entorn familiar. Estudia la carrera d’arquitectura i el fet de pertànyer a la companyia Els Pirates Teatre defineix el seu camí cap a l’escenografia. A través d’aquesta experiència viscuda en primera persona, Els Pirates presenten un nou espectacle de creació col·lectiva, que parla de l’acceptació, la convivència, els prejudicis i el desconeixement profund que tenim de les diversitats funcionals.

Com a novetat, durant aquesta temporada es podrà gaudir de tres funcions accessibles. Els dies 11,12 i 13 de juny l’espectacle comptarà amb sobretítols, realitzats per Fundació Els Tres Turons i Passar Via, empresa d’inserció, i amb interpretació a la Llengua de Signes Catalana (LSC), a càrrec de Inclusivxs.