E Festival Temporada Alta està immers de ple aquest cap de setmana en una concentració d’espectacles de creació contemporània i nous llenguatges que s’aglutinen sota el nom de Sacseja’t i que propicia l’estada al Festival d’un gran nombre de professionals de les arts escèniques nacionals i internacionals anomenada Setmana de programadors.
Aquest dijous 22 de novembre i en el marc de la Setmana de programadors, s’han reunit a Girona els socis de Pyrenart, un important projecte de cooperació territorial Interreg / POCTEFA de la Unió Europea del qual en forma part el festival Temporada Alta. Han assistit a la trobada l’Occitanie en Scène de Montpellier, OARA de Burdeus, CIRCA de Auch, Le Parvis Scène Nationale de Tarbe, l’Estive Scène Nationale de Foix, l’Ajuntament de Zaragoza i el BAD Festival d’arts escèniques contemporànies de Bilbao, a més del Festival Temporada Alta. En aquesta reunió s’ha treballat en les futures coproduccions i col·laboracions conjuntes d’espectacles.
Pyrenart treballa d’una banda en la formació dels agents culturals, i de l’altra, en la creació d’estructures per a l’exhibició, creació artística i difusió dels projectes amb l’objectiu final de crear ocupació dins del sector als dos costats de la frontera. En aquest sentit, els objectius estratègics del programa són la producció en el pla internacional amb coproduccions transfrontereres, pel qual aquest any es presenta Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir, coproducció de Pyrenart i amb ICI_CNN de Montpellier/Occitanie i Là de Baro d’Evel; la formació d’agents culturals a nivell internacional, a través d’un programa formatiu online i diversos seminaris presencials destinats a treballadors de les arts escèniques i la consolidació d’un circuit per a la difusió d’espectacles amb l’objectiu de crear espais de trobada entre programadors i artistes per augmentar la visibilitat internacional dels projectes produïts.
Aquesta iniciativa es portarà a terme fins l’any 2020, té un pressupost de més de 2 milions d’euros (amb una aportació de la Unió Europea del 65%) i treballa per teixir llaços i reforçar el potencial econòmic del sector de les arts escèniques als dos costats dels Pirineus.
Enguany, la Setmana de Programadors compta amb la participació de 87 professionals inscrits, de 12 països diferents com Argentina, Perú, Israel, Eslovènia, Rússia, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i França, entre d’altres, que participen en unes jornades i poden gaudir de fins a 10 muntatges on els llenguatges contemporanis d’artistes consagrats es donen la mà amb artistes emergents. A més de veure els espectacles programats, s’organitzen activitats a porta tancada per a professionals amb l’objectiu de posar en contacte directe als programadors i els artistes en una trobada informal perquè presentin els seus projectes i programacions per avançat de les institucions internacionals. Aquestes trobades, compten amb una important presència de programadors de França que formen part del Pyrenart. L’objectiu és fomentar l’intercanvi de projectes i facilitar la producció i circulació d’espectacles.
COPRODUCCIONS AMB CREADORS I DIRECTORS INTERNACIONALS
Temporada Alta es consolida com un dels pols escènics del sud d’Europa i continua treballant per a la internacionalització. L’exhibició del millor teatre d’arreu del món, l’aposta per a trobades professionals i la coproducció d’espectacles es consoliden com les puntes de llança de la seva programació. Enguany, a nivell de produccions internacionals, el Festival se centra en dues línies d’actuació: seguir col·laborant amb companyies, equipaments i festivals de fora del país i apostar per crear aliances entre equips artístics i tècnics catalans i estrangers perquè col·laborin conjuntament.
Temporada Alta estrenarà La néta del senyor Linh, dirigida pel belga Guy Cassiers i amb Lluís Homar com a protagonista. Es tracta d’una coproducció Festival amb el Teatre Lliure de Barcelona i el teatre Toneelhuis d’Anvers. També amb director estranger i equips del país, Temporada Alta va presentar L’omissió de la família Coleman, l’obra que va posicionar en el món de l’escena al director argentí Claudio Tolcachir, amb un equip artístic i tècnic català. Després d’estrenar-se a al Festiva, la producció està fent temporada al Teatre Romea de Barcelona.
Completen les coproduccions internacionals les ja mencionades Here de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir, Là de Baro d’Evel i Ucanny Valley de Stefan Kaegi amb la reconeguda companyia berlinesa Rimini Protokoll.
Més informació sobre el Sacseja’t aquí