Els titelles seran els protagonistes de la Nit dels Museus a l’Institut del Teatre

05.14.2024

Author

El dissabte 18 de maig se celebra a Barcelona una nova edició de la Nit dels Museus; en la qual l’Institut del Teatre participa, un any més, a través del Museu de les Arts Escèniques (MAE);  amb tot un ventall d’activitats, de les 18.30 h a la 1 de la matinada.

Els titelles seran els grans protagonistes en la Nit dels Museus que proposa el MAE. I és que enguany es compleixen els 50 anys dels estudis de titelles a l’Institut del Teatre; així com el 25è. aniversari de la mort de Harry Vernon Tozer (Paraguai, 1902 – Barcelona, 1999);  un dels mestres de marionetes (titelles de fil) més importants del segle XX.

Així, un dels plats forts serà la representació d’una versió especial del conte popular «La mongetera màgica»;  amb els titelles i el teatret originals de Tozer, que daten de 1935; i que el MAE ha recuperat per a l’ocasió. Aquesta revisió del conte recorrerà la vida del titellaire de la mà del Joanet, el seu protagonista. Les marionetes són figures de fusta que destaquen per la riquesa de la seva indumentària;  i per l’originalitat dels comandaments de fils ideats per Tozer per donar vida a cada personatge.

Es faran dues úniques funcions gratuïtes de l’espectacle, a les 20.30 h i a les 22 h. La representació anirà a càrrec de les titellaires Raquel Batet i Laura Cortès; amb la veu de l’actriu, locutora i titellaire Susanna Rubio, i so i música en directe de Mikel Fernandino;  que signa l’adaptació de l’obra.

El Museu conserva més de cent marionetes i cent accessoris de Tozer datats entre els anys trenta i vuitanta;  així com el seu teatret de doble pont original dels anys quaranta. Sens dubte, aquesta és una ocasió molt especial, perquè els titelles del gran mestre titellaire tornen a escena: després de més de trenta anys de repòs absolut al MAE.


Exposicions de titelles i taller infantil de construcció titellaire

Per aprofundir en el món dels titelles, el MAE ha preparat dues exposicions que es podran visitar durant la Nit dels Museus. D’una banda, l’exposició fotogràfica «Titelles, un llenguatge universal», que aplega una selecció d’imatges del fotògraf expert en titelles, Jesús Atienza;  i que s’instal·larà al vestíbul del Teatre Estudi. I, d’altra banda, a la cafeteria de l’Institut del Teatre hi haurà l’exposició: «Del llapis a l’escenari. Apunts de creació escènica de Joan-Andreu Vallvé»; un tast visual del llibre homònim del dibuixant, escenògraf, titellaire, autor i director teatral Joan-Andreu Vallvé;  on desglossa la seva tasca professional abocada primer a l’Escola de Titelles de l’Institut del Teatre;  i, posteriorment, al Centre de Titelles de Lleida.

I per apropar el món dels titelles als més menuts, es durà a terme un taller per a infants de: 6 a 12 anys de construcció de titelles amb materials reciclats. El taller començarà a les 18.30 h i l’impartiran dues estudiants de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD).


Exposicions del MAE i visites guiades

La Nit dels Museus ofereix també l’oportunitat de fer una visita guiada a l’exposició permanent: «La memòria de les arts efímeres»;  un viatge en el temps a través de deu espectacles tot fent un recorregut per les arts escèniques catalanes. L’activitat inclou la visita a la reserva del museu. Les visites (cal reserva prèvia)  són a les: 19 h, 19.45 h, 20.30 h, 21.15 h i 22 h.

Una altra exposició que es pot visitar és la mostra «Volta al món d’Àngel Guimerà»;  que es troba al vestíbul de l’Institut del Teatre;  i que tot just es va obrir al públic fa unes setmanes.


Tallers familiars de dansa

A part del taller de construcció de titelles, l’Institut del Teatre ofereix dos tallers gratuïts de dansa: un adreçat a infants i l’altre a joves.

El taller «Balla k juga» és una proposta de la professora del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Marta Amatriain; perquè els infants de 6 a 12 anys ballin a través del joc i l’experimentació corporal. El taller es durà a terme de 18.30 h a 20 h. A les 20 h. es compartirà la proposta de moviment treballada a l’aula amb familiars i amics a l’Atri de l’Institut del Teatre.

D’altra banda, el taller de danses urbanes «HipHop Shool» s’adreça a joves a partir de 14 anys. L’impartirà la ballarina, coreògrafa i professora Irene Pallarés, a partir de les 20.30 h.


Actuacions de dansa

Com cada any, la Nit dels Museus comptarà també amb les actuacions de l’alumnat de la casa. En aquest cas, es podrà veure a les 20.30 h al Teatre Ovidi una mostra de l’alumnat de dansa del Conservatori Professional de Dansa i del Conservatori Superior de Dansa.

Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic. Per les representacions de «La mongetera màgica», les visites guiades al MAE i els tallers cal:  reservar plaça en aquest enllaç.

Tothom que vulgui recuperar forces, el bar del Teatre Lliure, a càrrec de la Fundació Mescladís: se suma a La Nit dels Museus amb la barra de la N-IT.

Author