Es convoca el Premi Teresa Cunillé sobre la història del teatre català, un premi il·lusionant, entranyable i necessari

11.20.2018

Author

S’ha presentat al Teatre Romea un nou premi, il·lusionant, entranyable i necessari: la primera edició del Premi Teresa Cunillé al millor estudi sobre la història del teatre en català. Aquest dilluns ens el van presentar als mitjans alguns dels implicats als que ens ha fet molta il·lusió conèixer. I és que: “No som una Fundació. Tots els socis de la Propietat del Teatre Romea som descendents d’aquella gent que l’any 1962 van salvar aquest històric teatre de convertir-se en un pàrquing”, ha dit José Manuel Canals, president del Consell d’Administració de Romea, S.A. L’acompanyaven a la presentació Laura Cendrós, consellera del Consell d’Administració de Romea, S.A;  Enric Gallén, professor de Literatura Catalana de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Batlle,  autor teatral i novel·lista, en representació de l’Institut del Teatre, que participa al Premi i la grandíssima actriu Teresa Cunillé, artífex del projecte i la que dóna el nom al premi, que va començar la seva carrera l’any 1951 al Romea i que “és l’actriu que hi ha actuat més cops!”, assegura Canals.

El president ha començat destacant i agraint la manera en què “primer la Generalitat de Catalunya i avui, Focus, estant portant la programació del Teatre Romea. Els hem seguit des del principi, hem conegut molts dels artistes que hi han  actuat i sobretot, hem conegut la Teresa Cunillé que ha tingut la iniciativa del premi.”

El premi, dotat amb 4.000 euros, serà de caràcter bianual i premiarà al millor estudi sobre la història del teatre en català, amb l’objectiu de incentivar i donar suport als interessats en la recerca. Laura Cendrós i la filla de la Teresa, Araceli Vilarrasa, s’han ocupat de tota l’organització: “L’Araceli m’ha fet presidenta i jo l’he fet secretària i juntes hem treballat per tirar endavant el projecte pel que fa a la Propietat. Per altra banda hem establert un conveni amb l’Institut del Teatre, que es compromet a formar part del jurat del premi, alhora que posa a disposició dels investigadors que vulguin presentar un treball, els fons documentals dipositats al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE).” En aquesta primera edició, el premi se centrarà en l’àmbit del teatre català contemporani, que vol dir tot el Segle XX i fins ara.

Pel que fa al Jurat, “hem escollit un grup de persones sàvies, professors universitaris que coneixen la història del teatre català.” Són: Enric Ciurans, Francesc Foguet, Enric Gallèn, Albert Mestres, i també l’escriptor Narcís Comadira, “l’únic que no és universitari però és Doctor Honoris Causa de la Universitat de Girona”, diu Canals. El professor Enric Gallèn, en nom del Jurat, ha agraït el suport del Teatre Romea i sobretot, el de la Teresa “que va treballar amb força en els moments més difícils del teatre català, com van ser els de la postguerra. El Premi vol cobrir un buit en el camp dels estudis literaris i concretament en els de l’humanisme i el teatre. Ja hi ha premis literaris, però no específics de les arts escèniques. Ara vivim un moment molt brillant pel que fa a autors, directors, artistes… i aquesta convocatòria pot servir per estimular el desig de saber més del passat.”

Carles Batlle ha agraït la iniciativa i l’haver “vingut a trucar la porta de l’Institut del Teatre per orientar-los. Una de les vocacions de l’IT és tenir cura de les arts escèniques, no només donar classes. Tenim un Museu de les Arts Escèniques i més coses i ens ve molt de gust posar-ho a disposició dels investigadors. Pensem que la Documentació és tot un patrimoni, ja que conté fotografies, cartells, crítiques i altres materials, necessaris per a la divulgació i que seran útils a la convocatòria.” Batlle diu que la idea és publicar el llibre guanyador, però “mentrestant no es confirmi, ja que depèn de moltes coses, ens comprometem a publicar el llibre digital de manera gratuïta  al Redit (Reservori digital del Institut). També farem una exposició relacionada amb l’obra guardonada.”

A més del Centre de Documentació de l’IT, tambe s’ha posat a disposició dels investigadors l’arxiu de premsa del Romea, recopilat des del 1967 fins al 1988.

LA INICIATIVA DE TERESA CUNILLÉ
L’actriu ha explicat que tot va sorgir quan un dia, ara fa dos anys, després de a mort del seu marit Domènec Vilarrasa, amb qui havia format companyia pròpia, es va disposar a endreçar documents: “Vaig trobar que eren més que records. Eren testimonis d’un mon desaparegut: el teatre de la dictadura. I vaig pensar que estaria bé que existís un premi que incentivés la recerca del teatre català.” Ho va anar a proposar a la Propietat del teatre i li van acceptar de seguida la idea, amb molt bon grat.

Molt emocionada pels records i perquè tot tira endavant, ha volgut dedicar la trobada “a la memòria de tots els companys i amics que van compatir amb nosaltres aquesta generació del teatre català, en forma de resistència.”  I ha citat alguns noms, entre els que hi ha Joan Capri,  de qui va ser la partener habitual protagonitzant obres com Romeu de 5 a 9Poum, poum….i el va matar o L’amic del ministre.

CONDICIONS DEL PREMI, TAMBÉ UN TRIBUT A PITARRA
El premi està dirigit al Millor Treball més Contemporani, sense concretar temàtica per així estimular tothom. “Pensem que serà un baròmetre per detectar el que interessa els investigadors. I hem acotat la rebuda dels textos fins al 4 de juliol, el dia en què es commemora la mort de Frederic Soler Pitarra, que va morir l’any 1895.” Els treballs han de ser originals i inèdits, amb un màxim de 150 pàgines. El veredicte es farà públic el 18 de novembre de 2019, coincidint amb l’aniversari de la inauguració del Teatre Romea, l’any 1863.

Més informació sobre les bases i el que necessiteu: https://www.teatreromeapropietat.cat/ca/premi-teresa-cunille

Author