Es posa en marxa una campanya de micromecenatge per engegar l’Espai Texas, un projecte que esdevindrà imprescindible per a la cultura

03.16.2023

Author

Barcelona vol recuperar aquesta tardor un espai cultural amb una forta vinculació al barri de Gràcia, en un format únic que combina dues sales de cinema i un espai escènic.

Per fer-ho possible els impulsors han posat en marxa una campanya de micromecenatge per involucrar a les veïnes i veïns de la ciutat en el projecte a través del web espaitexas.cat, un iniciativa de Sala Flyhard, productora de Barc; Isona Passola i Joan Teixidor. 

L’Espai Texas és el nom amb el qual s’ha rebatejat el nou projecte; que vol recuperar un dels espais culturals més estimats de Barcelona: els antics cinemes Texas del barri de Gràcia. La iniciativa respon a la crida popular per recuperar aquest espai emblemàtic; i està impulsada per dues empreses formades per un equip intergeneracional de professionals; amb una dilatada trajectòria en el sector del cinema, les arts escèniques i la comunicació cultural. El projecte contempla el manteniment de dues sales de cinema en català i la creació d’un nou espai escènic: amb capacitat de 200 localitats, que ocuparà dues de les quatre antigues sales d’exhibició. I un bar!

“L’espai, si no reprenia la seva activitat cultural, s’anava a convertir en uns trasters”, diu Joan Teixidor; un dels impulsors del projecte. I afegeix: “la nostra aposta va ser des d’un principi la cultural”. Volem recuperar l’esperit de cinema i teatre de barri; que totes aquelles persones que ho han viscut puguin tornar-ho a veure i que les noves generacions puguin experimentar per 1a. vegada la sensació de viure la cultura al costat de casa“, explica Sem Pons.

 

Un projecte viable i sostenible que necessita l’ajuda del públic

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura. Òmnium Cultural, entitat que treballa per la llengua cultura des de fa més de 60 anys; i aposta fermament per audiovisual en català, ha sigut facilitador del projecte des de la seva posada en marxa.

Aquestes ajudes, però, no són suficients i, per poder rehabilitar tot l’equipament i començar la reforma; la iniciativa necessita involucrar també el barri, la ciutat i el país. Per això s’ha organitzat una campanya limitada de micromecenatge, a través de la web espaitexas.cat i de la plataforma Goteo.org. Les persones que vulguin fer les seves aportacions podran fer-ho a partir de 10€. i, a canvi, obtindran recompenses com entrades de cinema, teatre o accés a avantatges i activitats exclusives. La plataforma Goteo, a més, permet que les aportacions a partir de 150€ es puguin desgravar fins a un: 80% a la declaració de la renda, en el cas de les persones físiques; i un 35%, en el cas d’entitats i empreses privades.

“És essencial l’ajuda de les institucions, però també necessitem al públic cultural”, diu Blanca de Carreras. “Aixecar l’Espai Texas és una feina titànica perquè, més enllà d’aixecar la persiana: el que hem de fer és repensar i transformar el lloc”, afegeix Andreu Rami:Les persones que participin en la campanya serà com si compressin entrades anticipades, totes tindran recompensa“. Segons la productora de cinema Isona Passola: “Aquesta és una causa necessària per al barri i per a la ciutat. Però també pels seus veïns i per tot el teixit social”. L’equip de gestió ha treballat més d’un any per fer possible el nou Espai Texas: “Sabem que és un projecte viable i sostenible, que sobretot volem enriquir la vida barri i, de passada: irradiar la resta de la ciutat i el territori”, afirma Joan Teixidor. Elisenda Riera, conclou: “Demanem a la gent que connecti amb aquest sentiment de barri i de ciutat que sempre s’ha respirat als Texas; i que aposti de nou per la cultura“.

A part de la plataforma digital Goteo.org, es podran fer aportacions in situ durant la festa de presentació del projecte a la ciutadania: el dissabte 18 de març a partir de les 12:30h a Passeig Sant Joan amb el carrer Sant Antoni Maria Claret de Barcelona, amb la participació de la companyia: The Feliuettes. El mateix dissabte 18, de 17h a 20h, i el diumenge 19, de 11h a 14h., les portes de l’Espai Texas s’obriran per tal que el públic pugui entrar de nou a l’equipament. Durant la jornada de portes obertes també hi haurà un punt d’informació i recaptació de fons.

També es poden fer aportacions a la pàgina espaitexas.cat, on els podem ajudar a partir de 10 € i fins a 150. Desgrava un 80% i hi haurà més recompenses!

COM SERÀ EL NOU ESPAI TEXAS?

L’Espai Texas
es presenta com un equipament cultural amb un format únic a Catalunya que combinarà: un espai escènic i dues sales d’exhibició de cinema en català. Però que també s’obrirà a altres arts com la literatura, la música o la cultura digital. El projecte vol esdevenir un referent cultural arrelat al barri i la ciutat, però aspira a tenir mirada de país; i una perspectiva oberta al món. Està pensat per ser un punt de trobada on públic i artistes conflueixen per gaudir d’experiències culturals. “Volem que sigui un equipament proper que aposti per mostrar històries d’aquí i ara; que parlin de la realitat actua; dels conflictes que vivim a casa nostra o que ressonen en el nostre dia a dia”, explica Andreu Rami; qui també reconeix que volen: “integrar en aquest espai totes les coses que ens emocionen, que estan bategant al carrer perquè: el Texas no serà un cinema o un teatre a l’ús, a l’antiga, serà el teatre i el cinema del futur!“.


UN CINEMA PER A LES NOVES GENERACIONS, A PREUS POPULARS
El projecte mantindrà l’activitat cinematogràfica en dues sales, amb quatre sessions diàries que projectaran pel·lícules d’estrena i supervendes internacionals doblades al català, i pel·lícules de reestrena en versió original subtitulada al català. “La gran preocupació de les sales són les plataformes digitals, la gent es queda més a casa i no va al cinema”, explica Joan Teixidor. I afegeix: “Intentarem que el cinema no es limiti només a la projecció, sinó que buscarem altres fórmules per connectar amb els nous públics.“. El cinema tindrà també línies de programació centrades en el cinema per a joves i sessions matinals infantils a preus populars.
L’aposta del cinema en català és clara, i així ho remarca Isona Passola: “Des del tancament dels antics cinemes Texas han canviat moltes coses: la pandèmia, la reconversió de l’audiovisual com a eina fonamental de comunicació general i cultural; i el descens de la llengua catalana en la pràctica d’una bona part dels ciutadans de Catalunya: especialment i dolorosament en un sector, l’audiovisual, quan aquest més creixia arreu del món.” i afegeix: “Per pal·liar aquest dèficit garrafal, després d’un estudi empresarial aprofundit, ens hem proposat reobrir els Texas i adaptar-los a la nova realitat”.

UN ESPAI ESCÈNIC QUE BARCELONA NECESSITA
Una de les grans novetats de l’Espai Texas serà la creació d’un espai escènic de 200 localitats; que ocuparà dues antigues sales de cinema. “Estem molt contentes de contribuir amb aquesta nova sala a satisfer la contínua demanda de nous espais per part d’autors; actors i creadors per presentar la infinitat de projectes de mig format que es generen a Barcelona i Catalunya; i que no troben espais on estrenar”, comenta Ana Rosa Cisquella. En aquest sentit, Sergio Matamala explica que: “aquesta sala serà important per Barcelona perquè serà un lloc on aquelles produccions que s’han fet en sales més petites; i que han funcionat molt bé, puguin fer un salt abans d’enfrontar-se als grans aforaments
L’espai també apostarà per noves produccions comercials i de qualitat que dinamitzin els públics escènics. El suport a l’autoria local també serà un dels eixos fonamentals, tal com explica Clara Cols: “Hi ha molta gent amb ganes de dir coses; i aquí trobaran l’espai que necessiten per poder aixecar i explotar els seus projectes amb tota la estructura necessària”. Al teatre de l’Espai Texas s’hi podrà veure teatre majoritàriament en català, serà un espai per a la dramatúrgia contemporània catalana“, afirma Rubén Garcia.
L’EQUIP DE L’ESPAI TEXAS
La reactivació dels Texas és possible gràcies a la unió de dues empreses; que aglutina una dotzena de professionals de diverses generacions amb una dilatada trajectòria en l’àmbit de la producció; exhibició, distribució i comunicació cultural a Catalunya: CINEMA ILLA MESINA, formada per Isona Passola i Joan Teixidor; i TEXAS TEATRE, amb Anna Rosa Cisquella i Natàlia Obiols; però també Flyhard Produccions, productora teatral responsable de la Sala Flyhard (Clara ColsSergio Matamala i Elisenda Riera); i la cooperativa de comunicació i producció cultural BARC (Blanca de CarrerasRubén GarciaSem Pons i Andreu Rami).

Author