La 17a edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou , que tindrà lloc del 17 al 21 d’octubre a diferents espais i equipaments del barri, s’ha presentat als mitjans com una de les programacions arriscades i compromeses amb l’entorn i, sobretot, amb la diversitat. Les dones són el nucli d’aquesta edició ja que, a més de tenir presència a totes les disciplines (teatre, dansa, poesia visual, circ… ) el Festival prioritza una “reflexió feminista sobre el lloc que hem d’ocupar les dones i on encara no hi hem pogut ser“, en paraules de la seva directora, la incansable cercadora de nous llenguatges Ada Vilaró. Per fer-ho més gràfic, enguany el Festival durarà un dia més (la jornada inaugural, que s’avança al dia 16), per dedicar-lo totalment a la dona amb una Viquimarató de dones professionals de l’escena. “La pregunta és on són les dones i la resposta és som aquí“, ha afegit Margarida Clotet, de l’organitació, deixant ben clar l’eix del estival. Enguany Escena Poblenou s’expandirà pels teatres,fàbriques i espais veïnals.
La Vikimarató se celebrarà a la Universitat Pompeu Fabra (edifici Roc Boronat) i tindrà una durada de 4 h (de 17 a 21 h). L’activitat consistirà en un taller introductori i l’edició d’articles sobre dones professionals de l’escena. “A les xarxes passa el mateix que a la vida real, les dones creadores no existim, aleshores aquests espais s’han de fer“, ha dit Vilaró. I és que efectivament a la Viquipèdia existeix una manca de representació de les dones en la majoria dels àmbits professionals i de coneixement, així com en l’artístic. L’Espai Viquidones de l’UPF i el Festival Escena Poblenou sumen forces per realitzar aquesta acció multiplicadora, i reinvindicar la presència de les dones professionals de les arts escèniques també a la Viquipèdia.
Aquestes sessions estaran conduïdes per la viquipedista Ester Bonet, impulsora del projecte Viquidones Catalunya, amb la complicitat de Lluïsa Rojas, responsable de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra.
Per a més informació i inscripcions:
viquipèdia / viquimarató de dones professionals de l’escena
———————————————-
EL PROGRAMA:
DIÀLEGS SOM AQUÍ
17 d’octubre de 2018
Rambla del Poblenou amb c/ Ramon Turró
17.00 – 19.00 h: Presentació del projecte Videografies
Seguim ja al dia 17 amb la presentació del projecte SOM AQUÍ: Videografies. Un espai virtual que vol visibilitzar de forma permanent les dones creadores, que explicaran qui són, què fan i on es poden trobar Es tracta de breus càpsules de video que serveixen per presentar-se en primera persona. Les videografies es podran consultar a la web del Festival a: www.escenapoblenou.com/videografies
Després de la presentació l’Ada Vilaró conduirà una conversa amb diferents dones professionals de l’escena i col·lectius relacionats amb la visibilització i presència de les dones en els diferents àmbits socials i culturals.
VEUS I MIRADES
19.30h – 21h
Rotonda de la Rambla Poblenou amb c/ Ramon Turró.
Diàleg/tertúlia conduïda per Júlia Bertran amb:
Bel Olid i Miriam Hatibi
La periodista Júlia Bertran conduïrà un debat al que hi participaran les comunicadores i activistes Bel Olid i Miriam Hatibi. Clotet reponsable de la coordinació de la part més feminista, ha avançat que dissertaran sobre la “diversitat dels feminismes i de com les dones estan encotillades en les diferents cultures”. Un diàleg que també vol posar èmfasi a la qüestió de com es poden reafirmar les actituds feministes en el dia a dia i com es pot vetllar perquè ningú més les trepitgi.
———————————————-
ELS EMBRIONS
Dia 18.Itinerant
Inici: Can Felipa, 19.30 h Durada, 120 minuts.
“Com a festival creiem molt important recolzar i dedicar un dia de la programació a iniciatives que estan en estat de gestació (idees embrionàries), que en un futur esdevindran projectes escènics. Facilitem que artistes amb projectes en aquest estat inicial presentin a Barcelona les seves propostes a programadors/es nacionals, internacionals i públic, i puguin comptar amb acompanyament al llarg de l’any”, han dit.
Les peces d’aquest 2018 van estar seleccionades per una comissió que va rebre 115 projectes presentats en convocatòria oberta. La comissió de selecció dels projectes d’enguany ha estat formada per: Anna Giribet (Fira Tàrrega), Aina Tur (Sala Beckett), Júlia Simó (La Gleva), Aina Pociello (Fes-tival Simbiòtic), Quim Moya (Centre cultural i residències Cal Gras) i Ada Vilaró (directora artística d’Escena Poblenou). Són peces signades per Angela y Koldo, LaminimaL, Juny Sun, Cia Pelipolaca + Les desvestides.
El mateix dia 18, a l’Institut Quatre Cantons (inscripció prèvia), es farà la classe oberta Taller d’adaptació de textos i doblatge Leer es sexy.
———————————————-
DIVENDRES, 19
Un dia complet ple de propostes com ara Lady, Frank & Stein de Cia. Moviments (Pl. can Felipa, 18.30 h); Zen x Zen de Joana Brabo 19h, Sala Beckett; We Fear, de Dimitri Ialta & Virginia Fochs 19:30h a l’ Hangar i La Mecánica, que actuaran a Can Felipa a les 22 h amb De nou un instant tan breu, dirigit per Claire Heggen (de La Mecànica & Théâtre du Mouvement), entre d’altres.
———————————————-
DISSABTE I DIUMENGE, DIES 20 i 21
Seran els dies amb més propostes, tantes, que us remetem al web del festival per preparar-vos bé l’agenda. Cal tenir en compte Màtria, de Carla Rovira; Realitats Avançades 2, de Simona Levi; Ser Britney Spears o Videoplaylist, totes dues del col·lectiu Leer es Sexy; Unheimlich de la Cia Pelipolaca i Les Desvestides Zen x Zen, de Joana Brabo.. També propostes d’autoría compartida com We Fear, de Dimitri Ialta & Virginia Fochs; Showdown#1, de la Compagnie d’Elles, La Bugada de Labuena Compañía per acabar amb Las Muchas, de Mariantònia Oliver, que tancarà el festival. També cal esmentar les propostes familiars Lady, Frank & Steinde i Alles.
Però sens dubte un dels espectacles que ha inspirat més expectació és Veus entre murs, creació de Ada Vilaró, Josep Perelló i Open Systems de la Universitat de Barcelona. El que el fa diferent és que tindrà lloc dins dels murs de Wad-Ras, l’única presó de dones de Barcelona. Prèviament han fet tallers amb algunes de les internes i el 21 d’octubre els oferiran aquesta proposta-concert. Hi participen Clara Peya (piano) i Lídia pujol, que oferirà el tema Delinqüència.
Cal dir que el públic estarà a fora del centre penitenciari: “El públic aquesta vegada està mancat de llibertat i de veure el que passa dins, però ho sentir+a des del carrer amb un sistema d’altaveus“, puntualitza Ada Vilaró, que participa en l’espectacle amb alguns textos seus. Aquesta activitat comença ales 18 h.
Així, Escena Poblenou “un conjunt de complicitats, projectes i activitats“, en paraules d‘Ada Vilaró, presenta una vintena de propostes molt diferents, amb “l’esperit d’acollir professionals de diferents disciplines que arrisquen i aposten per una escena contemporània diversa i sovint en espais no convencionals“, La directora ha afegit que “En moments en què les llibertats estan coaccionades i preses, el món de l’escena reivindica ser far i altaveu per expressar allò que volem dir i volem ser“. També, ha explicat que volen oferir un ventall de gènere i maneres de fer i per això “totes les propostes conflueixen en aquest altaveu de reivindicacions i de defensa de les llibertats”.
El Festival, conjuntament amb els programes d’arts visuals i d’arts escèniques del centre cívic Can Felipa realitza el projecte Al meu Barri fan performances, destinat a donar suport a propostes que desenvolupin una pràctica artística en col·laboració amb el barri del Poblenou.nEl projecte seleccionat és La Bugada de Labuena Compañía, formada per David Franch i Arantxa López.