Fins a 20 espectacles per celebrar els 20 anys d’Escena Poblenou

10.14.2021

Author

Aquest any, del dijous 21 al diumenge 24 d’octubre, el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou arriba als seus 20 anys de vida. Ho celebra programant 20 espectacles i apostant per teixir una forta complicitat amb joves que ronden la vintena. I per reivindicar que obrim els ulls a totes les mirades.

Els 20 espectacles que programa enguany Escena Poblenou inclouen 6 propostes embrionàries: 1 proposta en procés de creació i 13 peces acabades, 3 de les quals són treballs d’artistes que ja han passat pel festival. Escena Poblenou els recupera per celebrar la seva vigència i valor.

Amb 4 espectacles de teatre, 3 peces de dansa, 5 propostes híbrides; 7 espectacles de circ i clown i 1 concert, la programació del festival continua defensant les propostes escèniques contemporànies, multidisciplinàries i compromeses;  la implicació amb la ciutat i amb la realitat social actual, el suport a la creació, la reivindicació de l’espai públic I amb una forta presència de dones creadores. Concretament, a l’Escena Poblenou d’enguany hi ha 5 espectacles creats i dirigits per dones i 9 d’autoria compartida entre creadores i creadors. Entre aquests hi ha discursos altament feministes.

COMPICITATS

Escena Poblenou continua apostant fort pel suport a la creació en la 8a. edició del projecte  Embrions, que acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació. Per celebrar els vint anys, el festival ha convidat a joves que ronden la vintena a formar part de la comissió del projecte. Recolzarà 6 propostes que s’estrenaran al festival. Es podran veure en una única sessió itinerant, seguida pel diàleg Complicitats en el suport a la creació, conduït per l’experta Margarida Troguet. I amb participació dels i les artistes seleccionats.

De la complicitat d’Escena Poblenou amb joves que ronden la vintena sorgeix el Col·lectiu Eszena Poblenou, que ha participat en la selecció de propostes d’Embrions, ha triat un dels espectacles que el festival recupera d’edicions anteriors i organitza: L’assemblea de les arts escèniques: com volem que sigui aquest futur imminent? Convida a reflexionar a tot el sector i a referents joves de les arts escèniques. El festival també reforça l’escolta als públics més joves programant propostes innovadores, entre les quals destaca l’espectacle To like or not to like. Està creat per la directora del festival Ada Vilaró, amb la complicitat del Grec FestivalProjecte Ingenu i la Fundació Brossa.

Per quart any consecutiu, el festival ofereix també el focus Escena Balear. Té la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears i que inclou dos espectacles. Escena Poblenou també torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la tercera edició del Festival Valentina, amb tres espectacles. I  segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

Sota el lema #obrimelsulls el festival reivindica enguany una escena presencial per mirar-nos en l’altre i per mirar el món que ens envolta. Ho fa amb propostes que ens parlin sobre el moment actual, amb llenguatges diversos i compromesos.


ARA QUE TINC VINT ANYS” – COMPLICITATS AMB LA GENERACIÓ Z

En aquesta activitat, que tindrà lloc el divendres 22 d’octubre, el Col·lectiu Eszena Poblenou convida a tot el sector i a referents joves de les arts escèniques a fer-se algunes preguntes: és la cultura el sector més precari del mercat? És massa car arriscar-s’hi? Els artistes dialoguen amb les institucions, o s’han de vendre? Qui acabarà sent el públic dels teatres? Per què costa que els joves vagin al teatre? Què canviaria si es portessin les arts escèniques a l’educació? Posem quatre joves per complir quotes? Si la cultura està a les nostres mans, com volem que sigui?

Amb aquesta aposta Escena Poblenou també vol reforçar la seva capacitat d’escolta amb totes aquelles propostes innovadores; propostes que plantegen noves formes de relat i d’expressió amb discursos potents. I que connecten amb els que han de continuar nodrint el món escènic. I això  tant des de les platees com des dels escenaris.

Entre aquestes propostes destaca l’espectacle To like or not to like, que endinsa el públic, a través d’auriculars sense fil, en un site.specific on, a través dels cossos, la paraula i l’espai sonor, quatre joves que no encaixen en els estàndards de la publicitat actual ens fan reflexionar . Parlen sobre què és la bellesa i què té a veure amb el control polític i la dissidència. La proposta ha estat creada per la directora del festival Ada Vilaró, amb la complicitat del Grec FestivalProjecte Ingenu i la Fundació Brossa.

Escena Poblenou suma a la connexió amb els joves: dos tallers per vivenciar el poder transformador de l’escena i l’art. D’una banda, Xavi Manubens, presenta la proposta Symphony Performance al festival. I farà un taller amb joves a l’Institut Quatre Cantons sobre la pràctica drag i el transformisme. De l’altra, el col·lectiu desShakers, que impulsa iniciatives que posen en valor el sistema de l’art a l’espai públic;  farà un taller amb joves del projecte Clic de la Fundació Ires. I mostrarà els resultats dins del festival.

Embrions. 8a edició

Una de les apostes més fortes d’Escena Poblenou és el suport a la creació i, per això, arrenca la seva 20a. edició, el dijous 21 d’octubre, presentant 8a edició del projecte Embrions.. Aquest projecte acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació: idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics. O no. El projecte  ha anat creixent en cada edició, sumant propostes i sinergies amb espais, festivals i estructures, per tal de seguir enriquint l’ecosistema creatiu. Com cada any, Embrions reforça la voluntat d’acompanyar de prop processos de creació i donar-los visibilitat. Enguany, ha recolzat 6 propostes que s’estrenaran al festival i es podran veure en una única sessió itinerant de 3h., seguida pel diàleg Complicitats en el suport a la creació, conduït per l’experta Margarida Troguet i amb participació dels i les artistes seleccionats.
Aquestes propostes han estat triades per una  comissió artística que amb participants que, com el festival, ronden la vintena, per reforçar l’escolta a propostes emergents. La comissió ha estat formada per: Lola Armadàs (Terrats de Cultura), Eva Freixa i Maria Faura (festival Cantilafont);  Neus Ribas i Marta Barceló (C.I.N.E. Sineu / Festival Cíclop), Elaine Grayling i Nil Martín (Col·lectiu Eszena Poblenou) i Ada Vilaró (directora d’Escena Poblenou)..
De les 6 propostes, tres són espectacles de carrer, que es podran veure a la plaça de Can Framis: la peça de dansa i música Reverb de Cecilia Colacrai, que vol reivindicar els llocs comuns, de trobada i plens d’imprevistos; l’espectacle de circ Vermut a Venus de Las Sistars i Marta Camuffi. Rellegeix contes de la mitologia grega per parlar de la construcció mental a vegades absurda dels arquetips femenins. I  la proposta teatral Sfumato (Assajant per la caiguda dels contorns) de la companyia Llum de Fideu. Planteja per què tot i viure envoltat d’éssers vius, només empatitzem amb el patiment d’unes vides i no d’unes altres.

Embrions també presenta tres espectacles de sala al teatre de Can Felipa: la peça de circ contemporani Teatre de paper de la Cia. Rauxa, que, a través de la manipulació d’objectes, el clown i el teatre físic, busca reivindicar el poder de la imaginació. L’espectacle de dansa It’s a real co-incidence de Gráinne O’Carrol & Sophie Kasser. Investiga la identitat de les dones i les seves diferents formes corporals, construccions i màscares. I tot preguntant-nos que fa que una persona sigui forta o tingui èxit I la proposta teatral Congrés a l’acomodació del col·lectiu Zona 6, que celebra i reivindica l’ofici d’acomodació des de l’experiència pròpia.

ESPECTACLES QUE TORNEN A ESCENA POBLENOU

En aquesta edició d’aniversari el festival ha volgut convidar a tres artistes que ja han estat al festival. La idea és recuperar espectacles que ja van presentar a edicions anteriors d’Escena Poblenou i que conserven tot el seu valor creatiu. I mantenen un discurs actual i potent.
Una d’aquestes propostes, la peça de dansa sobre l’aprovació i les xarxes socials Likes, de Núria Guiu, ha estat triada pels  més joves del festival. També han participat en la comissió artística d’Embrions. A més, el festival ha convidat a Joan Estrader a tornar a fer riure al públic amb el seu espectacle d’humor absurd Mr. Kebab I recupera la potent proposta escènica Rebota, rebota y en tu cara explota d’Agnès Mateus i Quim Tarrida.

Escena Poblenou vol recuperar, en aquest any d’aniversari, aquests exitosos espectacles d’edicions passades i reivindicar, que  han de seguir girant quan continuen tenint valor.

ESCENA BALEAR, PROGRAMACIÓ FAMILIAR, HUMOR I COMIAT AMB MÚSICA

Per quart any , Escena Poblenou ofereix el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears. Enguany aquest focus presenta l’espectacle de circ per a públic familiar Téntol, de la Cia. Manipulats i l’estrena a Barcelona de P-Acte Idiota de les Hermanas Picohueso.

El festival també ofereix una àmplia programació familiar dins la 3a. edició del Festival Valentina, dedicat als drets dels infants, amb tres espectacles: Téntol, de la Cia Manipulats; Vitamina Aire de Sisme Creatiu, i 4 parets i un sostre d’Sputniks_Cia. – i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de mostres i de tallers.

A més,  en aquest any de celebració, Escena Poblenou també aposta pel riure, programant a dos grans de l’humor. D’una banda, el francès i internacionalment reconegut Fred Blin presenta Sempre tenim raó? Which witch are you?  després de l’èxit del seu pas pel Teatre Gaudí. D’altra banda, un dels còmics d’aquí més estimats pel festival, el Joan Estrader, torna a presentar a Escena Poblenou Mr. Kebab.I la festa de comiat dels 20 anys d’Escena Poblenou serà el concert de Habla de mí en presente, una boybanda de tecnorumba sensible Prepara un show especial d’aniversari amb Djuna Lund i una altra artista convidada.

 

Tot el programa

En definitiva, Els 20 espectacles per celebrar els 20 anys d’Escena Poblenou recorren un ampli ventall de disciplines escèniques.

4 propostes teatrals:
Sfumato (Assajant per la caiguda dels contorns) de la companyia Llum de Fideu
Congrés a l’acomodació del col·lectiu Zona 6
Rebota, rebota y en tu cara explota d’Agnès Mateus i Quim Tarrida
Vitamina Aire de la companyia Sisme Creatiu

3 propostes de dansa:
Reverb de Cecilia Colacrai
It’s a real co-incidence de Gráinne O’Carro & Sophie Kasser
Likes de Núria Guiu

5 propostes híbrides:
Symphony Performance de Xavi Manubens / Symphony of the Seas
P-Acte Idiota de les Hermanas Picohueso
# Juana Dolores # * massa diva per a un moviment asseambleari * de Juana Dolores
To like or not to like, creació col·lectiva dirigida per Ada Vilaró
Dramawalker, ficcions geolocalitzades amb dramatúrgia de Roc Esquius, Sílvia Navarro, Oriol Puig, Mercè Sarrias i Joan Yago, en un projecte de la Sala Beckett i el Centro Dramático Nacional

7 propostes de circ i clown:
Vermut a Venus de Las Sistars i Marta Camuffi
Teatre de paper de Cia Rauxa
Runa de Cia 104º
4 Parets i un sostre d’Sputniks_Cia
Téntol de Cia Manipulats 
Sempre tenim raó? Which witch are you? de Fred Blin
Mr. Kebab de Joan Estrader

1 proposta musical:
Concert de Habla de mí en presente + Djuna Lund i artista convidada

 

MÉS COMPLICITATS I SUPORTSEl festival Escena Poblenou rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Districte Sant Martí; el Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Centre Cívic Can Felipa i la Diputació de Barcelona. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, la Nau Ivanow, el Centre Moral del Poblenou, el Museu Can FramisNiu: espai artísticHangar, el Festival FiraTàrrega, el Festival Grec, l’Espai Brossa, la Fundació Ires;  l’institut Quatre Cantons i els comerciants del barri del Poblenou, entre d’altres.

El festival també segueix treballant i teixint complicitats amb l’Antic Teatre, el Festival Itineràncies, el Festival Cantilafont; el Graner Centre de Creació i amb el Centre d’Investigació Escènica de Sineu (Mallorca).

Author