Escena Vilanova presenta dissabte ‘Nua (radiografia d’un trastorn)’ d’Ann Perelló

Escrit per Revista Teatralnet

05.12.2022

Escena Vilanova continua amb la seva excel·lent programació, com ho demostra aquest dissabte que ve acollint l’emocionant i exitós espectacle: Nua (radiografia d’un trastorn), una obra sobre els trastorns de conducta alimentaris i la pressió estètica.

És un monòleg escrit a partir d’una vivència real que trenca tabús sobre els TCA i la pressió estètica. L’interpreta l’actriu Ann Perelló, també coautora de l’espectacle amb Andrea Ros. Està dirigit per Marta Aran  (actriu, directora i dramaturga guanyadora del: Premi Max a Millor Autoria Revelació per Els dies mentits el passat 2020). L’espectacle ha fet una exitosa gira per teatres i festivals. Va començar a les Illes Balears i ara triomfa per Catalunya des de fa un parell de mesos.

NUA (Radiografia d’un trastorn) actua de diàleg amb el públic, on podrem viure en directe: una confessió, la revelació d’un secret, sense quarta paret ni xarxa. L’actriu situa al públic al límit entre la ficció i realitat, en un joc escènic entre cinc vàters; una webcam i tot d’elements audiovisuals que ens portaran a viatjar amb la protagonista per a comprendre: com se sent des de dins viure el malson dels trastorns de conducta alimentària.

L’obra neix de la necessitat de parlar d’un tema molt tabú, però que encara ara, és una vertadera pandèmia. Per la creació del text es va partir d’un treball d’introspecció del dolor i de documentació amb companyes, amigues, mares; germanes i professionals de la psicologia. L’objectiu és clar: cal posar sobre la taula els TCA, sense banalitzar-los; i donar veu a totes aquelles dones que no han pogut parlar o que no saben com fer-ho.

L’ARGUMENT
Tornar a casa, després d’anys de viure fora, i trobar-te amb els fantasmes dels quals vas fugir. O podríem dir més aviat, el monstre, quan es tracta d’un trastorn d’alimentació. D’això parla a NUA (Radiografia d’un trastorn). En primera persona i sense filtres. Cru. De com aquest trastorn es va impregnant a cada cèl·lula del teu cos i es converteix en una veu que et posseeix. De com la societat imposa uns cossos i uns judicis que fan que visquem en una constant restricció i abús. També quan parlem de la suposada “bellesa real”. De com a totes ens afecta. De com la suma de vivències ens va estrenyent més i més la cotilla fins a ofegar-nos. I de com d’això, també se’n surt.

INFORMACIÓ
Text seleccionat en la convocatòria de textos “On el teatre batega” 21-23. Espectacle coproduït amb el Teatre Principal de Palma de Mallorca

Text: Ann Perelló i Andrea Ros
Direcció: Marta Aran
Col·laboració especial: Elionor Cintes i Júlia Truyol
Idioma: català/mallorquí

El el seu recorregut, la companyia ha treballat amb diversos educadors per preparar els materials pedagògics per acompanyar l’obra. S’han fet  representacions a les escoles (2n. cicle d’ESO i Batxillerat) tant a Barcelona com a la gira per Catalunya.

L’espectacle comptarà amb un col·loqui postfunció de Recomana.cat

ATENCIÓ: El Teatre Principal sol obrir els diumenges.
NO US EUIVOQUEU: AQUSTA SETMANA LA CITA ÉS DISABTE!

Nua (radiografia d’un trastorn)
d’Ann Perelló
Dissabte 14 de maig, a les 20h