L’Escenari Joan Brossa ofereix La dona pantera. El nou teatre de Don Joan, una creació de Projecte Ingenu que dirigeix Marx Chornet. Es basa en el Don Juan de Palau i Fabre, adaptat per Anna Maria Ricart. L’interpreten Roser Tapias, Cristina López, Toni Guillemat, Neus Pàmies, Martí Salvat i Xavier Torra. Es podrà veure del 6 de febrer al 10 de març.
L’Escenari Joan Brossa, amb el que Palau i Fabra estava molt vinculat, l’ha presentat aquest matí als mitjans. Han explicat que “Palau i Fabre volia fer un teatre allunyat del teatre que ell considerava petit burgès. Volia, també, conèixer-se a si mateix a través de l’altre fent servir, un cop superada la seva etapa poètica, una forma literària que li permetés mostrar la seva teoria o potser hauríem de dir-ne el seu modus vivendi basat en el joc de veure’s en l’altre.”
A més, Palau se sentia atret pel mite de Don Joan “perquè gairebé l’interpel·lava, li demanava que “l’escrigués”. Podria haver triat qualsevol altre mite (Faust, Quixot…), però aquest sembla que li proporcionava tots els ingredients que necessitava: joc de màscares, dualitat, cerca de l’Ideal i l’Absolut.” Per això reinventa el personatge i el situa en diferents contextos, amb diferents gèneres dramàtics però sobretot la tragèdia i la farsa.
Palau i Fabre va ser un poeta, dramaturg i escriptor especialment connectat amb les avantguardes artístiques del segle XX. El seu teatre és d’una gran riquesa i neix del seu intent d’escapar de les convencions petit burgeses que regien l’escena artística del seu temps.
Entre d’altres cicles i obres, Palau i Fabre va recrear sovint el mite de Don Joan en obres com ara La tragèdia de Don Joan (1951), Don Joan als inferns (1952) i Esquelet de Don Joan (1954). El dramaturg s’enfronta, utilitzant el famós personatge, a les normes d’una societat puritana i repressora, i també parla d’una manera directa sobre l’amor i les formes diverses que pren aquest sentiment.
Espectacle en català