Escenaris Especials creix i incorpora a set professionals de les arts escèniques.

02.23.2019

Author

El projecte Escenaris Especials que utilitza el teatre com a eina en favor de la inclusió, incorpora a les seves files a set nous docents. Berta Camps, Genís Casals, Cristina Cervià, Ferran Joanmiquel, Albert Olivas, Tere Solà i Jordi Subirà se sumen a aquesta iniciativa, amb més de deu anys d’història i que compta amb un centenar d’alumnes en risc d’exclusió social, per a tirar endavant un nou espectacle: LOVE.

Amb aquestes set incorporacions, el projecte busca que els alumnes tinguin nous i estimulants referents durant la creació artística “És un luxe pels actors i actrius d’Escenaris Especials aprendre al costat de nous docents que vénen de disciplines tan diferents i que aporten metodologies de treball molt diverses” diu Clàudia Cedó, coordinadora del projecte. Una de les vàlues que tenen els alumnes, segons molts dels espectadors que han pogut veure algun dels espectacles d’Escenaris Especials, és la veritat devastadora que transmeten a sobre de l’escenari. “És la mirada més neta i sincera que he vist en un escenari” comenta Cristina Cervià, l’actriu i directora que ja havia col·laborat amb la iniciativa i que ara exerceix de docent del grup del Servei de Rehabilitació Comunitària de Girona per a persones amb trastorn mental.

Persones amb discapacitat de la Fundació Estany, de la Fundació Astres i de la Fundació Ramon Noguera de Girona; persones en deshabituació de tòxics de l’Associació Canaan de Banyoles, persones amb autisme de la Fundació Autisme Mes Casadevall… i així fins a nou fundacions i centres formen part d’aquest projecte que, a través del teatre, advoca per la transformació social.

Aquesta experiència de creació no és només enriquidora per als alumnes, ja que els nous docents, tots ells professors de teatre, directors d’escena i amics del projecte, han acceptat el repte de treballar amb els alumnes d’Escenaris Especials amb la idea d’ensenyar, però també d’aprendre. “Aprenc tant d’ells, m’ensenyen tant cada dia a teatre, que no dono l’abast a aprendre’m la lliçó” comenta Tere Solà, professora de la Fundació Estany. Per a aquests professionals de les arts escèniques participar en un projecte com Escenaris Especials suposa un aprenentatge no només en l’àmbit professional, sinó també a escala personal. “Escenaris Especials és tota una experiència humana i artística, dels que et fan créixer com a pedagog i també com a persona” afirma Ferran Joanmiquel, professor del grup de la Fundació Astres.

El resultat de tot aquest treball és l’espectacle LOVE que es podrà veure al maig i juny a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles i a la Sala La Planeta de Girona. La trilogia que conjumina històries succeïdes en un Club de Jazz és una reflexió sobre el concepte de l’amor, que desconstrueix la definició clàssica de la paraula per a reconstruir-la a partir de la visió de persones en risc d’exclusió social. Creada a partir de les respostes dels alumnes d’Escenaris Especials a la pregunta: Què és l’amor?, LOVE reflecteix les diverses visions abordant aquest tema que sempre ha estat molt present en les seves classes de teatre. “L’amor, el desamor, el rebuig, el desig, són temes que han anat sortint en les improvisacions dels nostres processos de creació durant els tretze anys que portem de projecte i sentíem la necessitat de donar-los-hi un espai per parlar-ne profundament” conclou Clàudia Cedó.

DATES D’ESTRENA LOVE:

Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles

Dissabte 11 de maig a les 11:30h / 18:00h

Diumenge 12 de maig a les 11:30h

Sala La Planeta de Girona

Dissabte 1 de juny a les 11:30h / 18:00h

Diumenge 2 de juny a les 11:30h

Sobre Escenaris Especials

Escenaris Especials és un projecte nascut el 2006 que utilitza el teatre com a eina per a la transformació social i per a la inclusió, realitzant cursos d’art dramàtic dirigits a persones en risc d’exclusió social (persones amb diversitat funcional, en procés de deshabituació de tòxics, diagnosticades d’autisme o psicosis, amb discapacitat intel·lectual, psíquica).

Clàudia Cedó és la creadora i impulsora d’Escenaris Especials. Gràcies a aquest projecte mescla passió i professió, ja que és Llicenciada en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2005 i graduada en Art Dramàtic al Centre de Formació Teatral el Galliner de Girona al 2009. A més a més, Clàudia Cedó és dramaturga i directora teatral guanyadora de premis com el Premi Butaca al millor text teatral.

www.escenarisespeicials.com

Author