Estrena al Liceu de ‘L’italiana in Algeri’ i posterior retransmissió a tot el món a través de Hispasat i RTVE

12.05.2018

Author

El Gran Teatre del Liceu estrena una de les comèdies de la temporada, L’italiana in Algeri, en commemoració dels 150 anys de la mort del compositor italià Gioachino Rossini. El regista Vittorio Borrelli planteja, en el seu debut al Liceu, un muntatge vistós i colorista, que estarà en cartell del 13 al 23 de desembre. Nou funcions en les quals podrem gaudir de l’esperit imaginatiu i de l’escumejant música rossiniana sota la batuta del mestre Riccardo Frizza, que torna al fossat del Liceu amb un elenc d’especialistes en aquest tipus de repertori.

Avui s’ha presentat en roda de premsa l’espectacle, i també s’ha explicat l’acord signat entre el Gran Teatre del Liceu amb Hispasat i la coproducció del teatre amb RTVE, el que permet l’entrada del teatre a 125 cinemes. La retransmissió a través de RTVE de L’italiana in Algeri es farà el 18 de desembre i suposa la primera que realitza la televisió per a un directe a cinemes, juntament amb Les Films Jack Fébus.

HISPASAT cedirà capacitat espacial al Liceu per la retransmissió de 4 òperes que es podran veure a tot l’Estat espanyol i als països que cobreixen els satèl·lits de l’operador de telecomunicacions

Us ampliarem aquest comunicat mes extensament al final de la Notícia. Ara, tornem  l’òpera, que és la protagonista en una doble vessant.

Sobre L’italiana in Algeri 

El públic del Liceu podrà gaudir de dos repartiments farcits de debuts al Teatre. Descobriments com el de la mezzosoprano Varduhi Abrahamyan, el baix-baríton Luca Pisaroni o el tenor Maxim Mironov, tres veus molt cotitzades internacionalment i que trepitjaran el Liceu per primer cop. Tots tres s’alternaran en els rols d’Isabella, Mustafà i Lindoro amb Maite Beaumont, que debuta rol, Simón Orfila i Edgardo Rocha, que també s’estrena al Teatre. La resta de veus, ben conegudes pels espectadors del Liceu, completen un repartiment de luxe: Giorgio Caoduro i Manel Esteve com a Taddeo, Sara Blanch com a Elvira, Lidia Vinyes-Curtis com a Zulma i Toni Marsol com a Haly.

L’italiana in Algeri és una obra que juga la carta de l’alliberament de la dona a través de la seva protagonista, Isabella, capaç de posar cada cosa al seu lloc davant la rudesa de Mustafà. Rossini va aconseguir, als 21 anys, un triomf total amb aquesta farsa còmica en dos actes. Malgrat ser tan jove, el músic italià va consolidar el seu estil personal, com a legítim hereu de l’òpera buffa del segle XVIII. Grans àries com Cruda sorte d’Isabella i uns concertants esplèndids —com ara l’onomatopeic final del primer acte— són alguns dels plats forts d’aquest hilarant menú rossinià.

L’òpera de Rossini és un dramma giocoso en dos actes i llibret d’Angelo Anelli. L’estrena absoluta va ser el 22 de maig de 1813, al Teatre San Benedetto de Venècia. Dos anys més tard arribava a Barcelona, al Teatre de la Santa Creu, el 29 d’agost de 1815, i al Liceu no arribaria fins el 23 de desembre de 1869. Unes dates nadalenques que repetiria en la seva darrera representació, el 18 de desembre de 1982. Total de representacions al Liceu: 13.

 

EL LICEU ARRIBA A 125 CINEMES GRÀCIES AL RECENT ACORD AMB HISPASAT I LA COPRODUCCIÓ AMB RTVE 

Equip directiu i artistes celebren l’arribada a 135 cinemes de L’italiana in Algeri, de Gioachino Rossini

La Fundació del Gran Teatre del Liceu HISPASAT, l’operador espanyol de satèl·lits de telecomunicacions, han signat un conveni de col·laboració per a la retransmissió en directe i per satèl·lit de quatre òperes, tant en l’àmbit nacional com internacional. La propera d’aquestes retransmissions serà el 18 de desembre, quan 125 sales de cinema d’arreu d’Europa podran viure en directe l’òpera L’italiana in Algeri, de Gioachino Rossini.

Es tracta d’una coproducció del Liceu amb RTVE, que lidera per primer cop la realització d’una òpera en directe a cinemes i ho farà del bracet de la productora Les Films Jack Fébus. A més, per a l’emissió s’ha realitzat un programa especial presentat per la periodista musical Eva Sandoval que acompanyarà la retransmissió amb entrevistes a l’equip artístic de l’òpera i del Teatre, Luca Pisaroni, Vittorio Borrelli, Riccardo Frizza i Christina Scheppelmann.

Retransmissió a cinemes

La retransmissió del proper 18 de desembre suposa la setena col·laboració de la distribuïdora Rising Alternative i el programa Live in Cinemas amb el Gran Teatre del Liceu, que consolida any rere any el seu projecte audiovisual a nivell internacional i contribueix a la difusió de l’òpera a nous públics i ciutats amb poca programació d’aquest gènere. L’emissió tindrà especial repercussió a l’Estat espanyol, on es podrà veure a 84 sales, 25 d’elles a Catalunya.

La resta de països que podran gaudir d’aquesta cèlebre òpera seran Alemanya (3 sales), Andorra, Àustria, Dinamarca (5 sales), Eslovàquia (10 sales), Holanda, Itàlia (7 sales), Portugal (2 sales), Regne Unit (6 sales), República Txeca (2 sales) i Suïssa (2 sales). El llistat complet de ciutats i cinemes on es podrà viure en directe es troben al microsite www.operaencine.es.

MÉS SOBRE RTVE
Per primera vegada RTVE coprodueix i realitza una retransmissió en directe a cinemes amb el Liceu, que també compta amb la productora Les Films Jack Fébus. La realització de l’òpera preveu un dispositiu de 9 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 2 al fossat, 1 a amfiteatre i 6 a sala. A més, el públic podrà tornar a gaudir de la retransmissió quan RTVE ho emeti per La2 a nivell nacional. El grup ràdio televisiu estatal col·labora estretament amb el Gran Teatre Liceu en el foment i difusió de la seva programació musical des que van signar l’acord el passat mes de març de 2017. Aquest conveni permet que RTVE doni suport en la difusió de les activitats que organitza i promou el Liceu, com ja ho va fer en el passat amb el projecte ‘Liceu a la fresca’.

SOBRE HISPASAT
Fruit del conveni signat ahir amb l’operador espanyol de satèl·lits de telecomunicacions HISPASAT, el Gran Teatre del Liceu oferirà via satèl·lit tres òperes de la temporada: L’italiana in Algeri, de Gioachino Rossini, (18 de desembre de 2018) i La gioconda, d’Amilcare Ponchielli, (7 d’abril de 2019), que es transmetran en directe a cinemes de tot el món; i Tosca, de Giacomo Puccini, (28 de juny de 2019), que s’inclou a la programació del Liceu a la fresca, un projecte per portar l’òpera al carrer amb la finalitat de que el major nombre possible de persones puguin gaudir d’aquest espectacle. L’acord inclou també la transmissió de Manon Lescaut, de Giacomo Puccini, en el marc d’aquest mateix programa, ja realitzada el passat 16 de juny.

El Gran Teatre del Liceu és una de les institucions pioneres a nivell mundial en la difusió de l’òpera en viu als cinemes, una activitat que va començar l’any 2001 amb la retransmissió de La traviata a tota la xarxa de sales Cinesa, operador també pioner i actualment molt actiu en el camp dels continguts alternatius. Vuit anys després, el 2009, el Liceu va firmar un acord amb Rising Alternative, el major distribuïdor mundial d’òpera en circuits alternatius i que compta amb més de 2.700 cinemes afiliats en tot el món i manté acords amb institucions i festivals d’arreu. El projecte audiovisual del Liceu es va recuperar fa tres anys amb l’òpera Norma després de tancar l’acord de cessió de drets audiovisuals amb el Cor i l’Orquestra del Gran Teatre durant 10 anys.

Author