‘Fiblades’ fa vibrar el públic a l’estrena en una fàbrica de Sallent

Escrit per Revista Teatralnet

06.23.2022

El dissabte 18 de juny, la Llançadora, la nova xarxa d’arrel  de la Catalunya central formada pels esbarts: Nou Sant Jordi de Gironella, Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent van presentar Fiblades, el 1er. espectacle creat per aquesta fusió. Amb un pati de butaques de la Fàbrica Vella de Sallent gairebé ple, amb més de 450 espectadors: es va presentar Fiblades un espectacle coreogràfic que recull la vida a les colònies tèxtils dels tres municipis amfitrions.

Fiblades ho fa des d’una visió critica, contrastant amb tot el què s’ha pogut fer fins ara; explicant històries silenciades com l’abús, la jerarquia, l’explotació laboral o la homosexualitat; contextualitzats en un sistema colonial reclús i opac. L’espectacle representant per: 21 ballarins fa un recorregut per les etapes i vides de les persones que vivien a les colònies; amb una clara representació del poder gràcies a la interpretació de l’amo i el capellà. Un grup de dones transiten entre l’adaptació al sistema i l’empoderament, posant sobre l’escenari temes que ens interpel·len a fer una connexió directa amb les lluites socials actuals.

La posada en escena és curosa i prou simbòlica com perquè el públic pugui fer un recorregut a través de: totes aquestes històries. Una escenografia senzilla i singular, acompanya el relat, que genera un viatge emocional per diversos ambients i sensacions. Una proposta escènica trencadora i poc convencional que ens presenta la dansa d’arrel com un llenguatge per on transitar el relat; i que més enllà de les formes que tenim associades als esbarts: ens presenta un espectacle de gran qualitat artística que ens parla de persones i de vivències que emociona; i colpeix a parts iguals.

EL projecte de la llançadora és un projecte únic i mai vist a Catalunya fins ara. La unió dels tres esbarts amb el suport dels 3 Consistoris i la Diputació de Barcelona; per a desenvolupar un projecte innovador va fer que el Pla d’impuls a la dansa d’arrel: donés suport a aquesta iniciativa dins de la línia de Suport a la creació. Jordi Fosas, director de Fira Mediterrània, comentava en el debat posterior a l’espectacle: el valor de fer una aposta com aquesta, tenint en compte la dificultat i energia que cal per dur a terme un projecte així. I  que, precisament això és el que posa en valor aquest Pla d’impuls, una iniciativa de la: Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya;  conjuntament Fira Mediterrània, els festivals Ésdansa i Dansàneu, l’Agrupament d’esbarts, la Xarxa d’ateneus de Catalunya i el Programa Mans.

El projecte ha estat mentoritzat des de Fira Mediterrània que ha incorporat dos artistes de trajectòria professional; per dur a terme un assessorament en el procés de creació en l’àmbit de la dramatúrgia i la proposta coreogràfica, oferint així noves mirades i a la dansa d’arrel.

Fiblades ha estat creat per la ballarina i directora Nuria Hontecillas que també en el col·loqui va agrair als ballarins la confiança dipositada en un projecte nou i va explicar els processos que s’han dut a terme: des de l’inici per arribar a l’espectacle presentat. També es va conversar sobre el projecte de la Llançadora en la seva globalitat; i compartir tota l’activitat cultural i artística que hi ha al voltant de Fiblades, destacant la tasca de documentació i vincle que s’ha fet amb testimonis del territori. I  que han servit per d’inspiració per a donar veu i contingut al relat de l’espectacle.