Figueres es mou del 2 al 6 de juliol amb el festival de dansa i moviment

06.12.2019

Author

FIGUERES ES MOU ja és aquí. En la seva VI edició, del 2 al 6 de juliol, el Festival crearà un món emergent transformant Figueres en un escenari per a espectacles de gran qualitat, tallers per a la comunitat i classes per a professionals, entre altres activitats. Figueres es Mou, organitzat pel col·lectiu AGITART, comptarà amb 20 propostes artístiques d’alta qualitat; de les quals 6 són internacionals, 10 són catalanes i 4 són de la resta de l’Estat. Aquestes tindran lloc en diversos espais de la capital de l’Alt Empordà com la Plaça de l’Ajuntament, la Biblioteca Fages de Climent, el Claustre Institut Ramón Muntaner, el Cinema Las Vegas, el Museu Empordà, l’Església de Sant Pere i el Teatre el Jardí.

El festival és la culminació de les activitats que el col·lectiu AGITART realitza al llarg de l’any, amb l’objectiu de compartir la dansa i el moviment amb tothom. L’objectiu principal de Figueres es Mou és apropar la dansa i arts del moviment trencant les barreres entre el públic i els artistes; amb la intenció d’oferir una proposta cultural i artística a la ciutat de Figueres.

La programació internacional

La programació internacional inclou 6 propostes de 5 països diferents: Costa Rica, Anglaterra, Austràlia, Xina i Suècia.

Des de Anglaterra, arriben a Figueres dues propostes: Dramatis personae / Time Moves Slow de Möbius Dance i 5 Days of Falling de Trashdollys. El primer espectacle són dues propostes de la companyia anglesa Möbius Dance. 5 Days of Falling, és una solo que explora la soledat i la incapacitat de l’home per articular l’emoció.

Pedestres de Costa Rica és una peça dels coreògrafs Lina Valverde i Camilo Regueyra, ambdós ballarins que la interpreten. Han guanyat recentment el certamen SóLODOS en dansa a Costa Rica, aquest 2019.

A Figueres es Mou, el públic podrà gaudir de la proposta d’Australia, Cowboy, de Michael Smith. És una peça d’anar amb trens i domar cavalls fins a passejar pel desert, Cowboy fa una investigació més profunda sobre l’existència d’una persona humana més enllà de la fantasia.

Des de la Xina, arriba la proposta del coreògraf i ballarí Zhiren Xiao de la companyiaZhiren Dance Company que presentarà Relationships. Un tastet de 10 minuts que mostrarà que les relacions són el procés de transferir emocions, actituds, fets, creences i idees d’una persona a una altra.

Per últim, la programació internacional inclourà una peça sueca, The feeling of going, interpretada per Ben Wright de la companyia Skånes Dansteater Malmö Opera. Un espectacle de dansa encantador capturat en pel·lícula per primera vegada, The feeling of going, uneix la dansa, la música, la veu i el vídeo en un univers de somni.

La programació del país

El gruix més important de programació és el de propostes de companyies catalanes i de la resta de l’Estat. De Catalunya, es podran veure un total de 10 espectacles.

En Toni Jodar d’Explica Dansa, proposa una manera singular d’explicar la història de la dansa. Il·lustra, amb el seu propi cos, el pas del temps de la dansa i utilitza la seva experiència i humor per fer que sigui una “performance pedagògica”, una lectura creativa i amena de la història.

Olor de menta, d’Emma Riba i Laura Alcalà, és una peça de dansa que dibuixa i envaeix un espai imaginat a partir de dos cossos que es posen al servei d’un collage de poemes escènics de Joan Brossa. Altres propostes que es podran veure són Psammodromos de de la Jove companyia de l’EMDC-Corredor d’ArenaAnónimas Raíces de Premoh’s Cru, una barreja única que fusiona danses flamenques i urbanes; Jo no posava els títols a les meves obres de Sociedad Doctor Alonso, un diàleg performatiu a partir de la pintura, els textos i la historiografia de Ángeles Santos Torroella una de les pintores mes singulars i personals de la historia de la pintura del segle XX al nostre país; Hippos deZum-Zum Teatre, ens acostarem a uns hipopòtams que en un món on conviuen quotidianament els animals i les persones, ells agafen el camí del mig.

Set of Sets de, Guy Nader & Maria Campos, serà un viatge de cooperació conjunta, de precisió i de rigor que du la nostra atenció cap a la percepció de l’infinit, el temps i la memòria creant un laberint sense fi de cossos en acció.

A més el Festival acollirà dues propostes circenses: Espera de Compañia de circo eia, els acròbates es converteixen en artesans del moviment i apareixen paisatges perduts, plens de gestos humans i trobades sincers. I AMIGOO de Mumusic Circus, un circ entre dos, trossos d’intimitat en una travessa gestual i musical vers el més sincer i profund d’un mateix.

A nivell local, es presentarà el projecte MOU JOVE Talent de l’Empordà, coordinat perOriol Morales i amb l’acompayament d’Agus Izquierdo, Ona Beneït i Aina Baig. Serà una vetllada d’ebullició de nous talents de la ciutat on es presentaran tres propostes diferents, amb la col·laboració de MOU JOVE Oficina jove – CC Alt Empordà.

La programació de la resta de l’estat

4 són les propostes de la resta de l’estat que es veuran en el marc del Festival, de companyies del País Basc, Madrid, València i Aragó.

Des del País Basc, arriba una proposta, Meeting Point de la companyia de dansa Ertza. Dos joves del mateix país s’han conegut a l’altre extrem del planeta. Arran d’aquest trobada han descobert com els camins del laberint de la vida de vegades s’encreuen i provoquen canvis que ens impedeixen seguir essent allò que érem.

De Madrid es podrà veure El lago de los cisnes (el pequeño), un breu fragment coreogràfic dedicat a El llac dels Cignes. Observa noves premisses de dualitat: la dualitat significat i sentit, vertader i fals, paraula i gest, bellesa objectiva i bellesa subjectiva. Akira Yoshida, presentarà Home, un solo de 25 minuts de durada, coreografiat i representat per ell, en què l’intèrpret mira enrere, tornant a la recerca de la seva essència com a individu. Un trajecte de tornada a casa, a la seva zona de confort, o potser no.

Per últim, des de Saragossa, Iván Benito presentarà Galápago una peça que vol mostrar que la lluita per la supervivència és una dinàmica constant a la natura. La capacitat d’adaptació a l’entorn és allò que ens manté amb vida.

Tallers professionals

Per l’altra banda, dirigits als ballarins i coreògrafs professionals, del 2 al 6 de juliol tindrà lloc la quarta edició de diversos workhops d’estiu que seran impartits per artistes de renom internacional, amb l’objectiu de promoure l’intercanvi de coneixement i experiència i establir nous vincles en l’àmbit professional. En aquesta edició els tallers professionals comptaran amb Guy Nader, Lali Ayguadé Farró, Ben Wright, Maëva Berthelot i Sam Amos.

AGITART, molt més que una entitat 

AGITART es una entitat formada per professionals de la dansa que realitzen un conjunt d’activitats amb l’objectiu de compartir l’essència de la dansa contemporània amb un ampli públic, dotant-lo de l’oportunitat de veure, participar i opinar sobre la dansa. Des de l’any 2014, AGITART ha ofert un sòlid i consolidat programa de dansa durant tot l’any, a través de cinc línies de treball i col·labora en diverses xarxes professionals, pel treball transversal entre diversos projectes, que es realitzen arreu del món: Red Acieloabierto, Plataforma Arts de Carrer, segell EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), La Cate Figueres, Pla Impuls de la Dansa de Catalunya (Generalitat de Catalunya), Col·lectiu Som Dansa i Conarte Internacional.

Author