Quatre propostes artístiques de l’Obrador d’arrel de Fira Mediterrània de Manresa formaran part de la programació del Festival Ethnos; que se celebra fins al 5 d’octubre a Nàpols, gràcies a un acord de col·laboració entre l’Institut Ramon Llull, el mercat manresà, i el festival italià de músiques del món. Els artistes que formen part d’aquest Focus dedicat a Catalunya són: Alba Careta i Henrio, Momi Maiga, Tarta Relena i el projecte Il Mediterraneo e la Banda del Sud.

Els artistes catalans actuaran a Nàpols els dies 12 i 13 de setembre. Dijous 12 serà el torn de la jove trompetista Alba Careta i el cantautor Henrio, que presentaran Udolç amb cançons de bressol extretes del cançoner en línia del Càntut i de les cançons recollides pels alumnes de: cassà de la Selva, proposta de l’Obrador d’arrel de l’any passat. També hi actuarà el jove senegalès afincat a Catalunya, virtuós de la koraMomi Maiga, amb el seu treball:  Nio (Obrador d’arrel 2021), a punt de presentar el següent treball, Kairo (Obrador d’arrel 2024); , que s’estrenarà durant la propera edició de la Fira.

També formen part de l’Obrador d’arrel 2024 els artistes que actuaran al festival italià divendres 13 de setembre: Tarta Relena, duet que combina les veus femenines a cappella i l’electrònica, que estrenarà el seu nou treball És pregunta:;el proper mes d’octubre a Manresa, i Il Mediterraneo e la Banda del Sud, una coproducció entre: la Fira, el Festival Ethnos, La Bazzarra, el Ministeri de Cultura italià, Taller de Músics, Fabra i Coats;  l’Institut Ramon Llull i l’Institut Italià de Cultura de Barcelona. Aquest darrer projecte uneix ponts culturals entre diferents artistes i països de la Mediterrània i està encapçalat pel músic: Gigi di Luca.

El Festival Ethnos treballa amb la premissa que la música facilita la comunicació i fomenta la trobada entre cultures; i pot servir per iniciar el diàleg intercultural. Gràcies a la seva fórmula itinerant el festival sempre ha implicat diverses zones culturals de l’àrea del Vesuvi. El Festival, mitjançant la programació de nombroses activitats destinades a la trobada; i la comunió entre els pobles i les diferents llengües, pretén crear un pont entre: la memòria del passat i el futur, entre la tradició i la contemporaneïtat de l’art;  amb una mirada atenta als problemes de la migració, la integració i la Mediterrània.

L’Obrador d’arrel és el programa d’impuls i suport als artistes que exploren nous camins a partir de: l’arrel tradicional i la cultura popular de la: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i Fira Mediterrània de Manresa.

Author