Greta Thunberg, la noia sueca que ha impulsat els Fridays for Future, el moviment de nens i nenes de tot el planeta en lluita contra l’emergència climàtica, ha servit d’inspiració als creadors d’aquesta òpera infantil, una obra de rabiosa actualitat que desenvolupa una història molt emotiva amb tocs d’humor, ambientada en un món futurista, distòpic i, si no reaccionem a temps, potser inevitable. Una òpera que porta un subtítol que deixa ben clara la seva intenció: el futur que ens (des)espera.
L’ÒPERA D’AQUEST ANY
Greta i els Trihumans és la vuitena edició del projecte òpera infantil i és un espectacle de creació pròpia. Encarregat, ara fa gairebé dos anys, pel Teatre Auditori de Granollers, uneix en un mateix escenari l‘Orquestra de Cambra de Granollers i VEUS -Cor Infantil Amics de la Unió–i més d’un centenar de nenes i nens d’escoles de la ciutat (CEIP Joan Solans i CEIP Ferrer i Guàrdia, ambdues de Granollers).
Del text i la dramatúrgia se n’ha encarregat l’escriptor i guionista Piti Español– amb més de trenta anys de carrera escrivint per a televisió, teatre i cinema- i de la música el compositor i músic Joan Vives, que han treballat amb Dagoll Dagom i La Cubana i ha escrit la música de més d’una vintena de pel·lícules i sèries de televisió.
Amb Greta i els Trihumans el Teatre Auditori de Granollers referma el seu compromís amb la sostenibilitat ambiental a través de les arts escèniques, un dels compromisos de l’equipament que acaba de rebre el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental que atorga la Generalitat de Catalunya.
SINOPSI
A principis del segle XXI, la pol·lució, el malbaratament de recursos, l’excés de població i la inconsciència van provocar una crisi climàtica que va portar la humanitat al Gran Desastre: un cataclisme ecològic de proporcions planetàries del qual molt pocs humans es van salvar.
Per no repetir el desastre, els humans que van quedar van haver de transformar-se en trihumans, unitats formades per tres antics humans, ara convertits en una sola persona. El fet de ser tres, fa que els trihumans sempre hagin de pactar per fer qualsevol cosa i això provoca bona entesa entre ells i els evita baralles i guerres. A més, per fer-ho tot més fàcil, els trihumans es comuniquen cantant, una manera molt més fluida, efectiva i agradable de comunicar-se que no a base de paraules ambigües, mentides i crits, com feien els humans.
Quan comença l’òpera som a l’any 3.333 i els trihumans han trobat en unes excavacions arqueològiques un estrany instrument que sembla que els humans feien servir per comunicar-se: un mòbil. Els seus científics han aconseguit desencriptar-lo i, gràcies a ell, han pogut estudiar com eren els humans, dels quals fins avui en sabíem molt poques coses, i què els va portar a provocar el Gran Desastre.
El mòbil trobat pertanyia a una nena humana que el va utilitzar per gravar un blog-diari explicant la seva vida i les seves impressions i pensaments sobre el món que l’envoltava. Amb la informació emmagatzemada al mòbil, els trihumans han pogut descobrir, amb sorpresa, les maneres tan peculiars de funcionar que tenien els humans. I entendre com es relacionaven, com evolucionaven, com s’enamoraven, com es reproduïen i com es barallaven. I com s’ho van fer per destruir el planeta.
La humana propietària del mòbil es deia Greta, i tot sembla indicar que podria tractar-se de Greta Thunberg, la noia sueca que va impulsar els Fridays for Future, el moviment de nens i nenes de tot el planeta en lluita contra el canvi climàtic.
EL PROJECTE ÒPERA INFANTIL
Cada dos anys el Teatre Auditori de Granollers i l’Orquestra de Cambra de Granollers, amb la col·laboració de l’Associació Cultural, organitzen, juntament amb el cor Veus – Cor Infantil dels Amics de la Unió, el projecte ÒPERA INFANTIL, acompanyats per solistes professionals i grups de nens i nenes d’escoles de la ciutat. Una iniciativa ambiciosa que, al llarg de les seves set edicions, s’ha anat convertint en un clàssic de la programació musical de Granollers.
L’adaptació de contes populars ha estat, fins aquest any, el fil conductor d’aquestes produccions que, en les últimes edicions, han encarregat la proposta musical i l’adaptació i dramatúrgia del text a reconeguts professionals.
L’Associació Cultural de Granollers i el Teatre Auditori duen a terme, des de fa anys, projectes culturals amb una clara voluntat educativa que volen incidir en el teixit social de la ciutat i de la comarca, obrint finestres a noves experiències escèniques i creant així, nous espectadors de teatre, música i dansa. Projectes que, a més, volen garantir i impulsar l’accés als espais culturals a tota mena de públics de la ciutat, perquè se’ls sentin seus, que és el que són, seus.
|