Jesús Carmona es corona com a millor ballarí del planeta en rebre el ‘Óscar de la Dansa’ al Teatre Bolshoi de Moscou

Escrit per Revista Teatralnet

06.09.2021

Jesús Carmona, ha merescut el Premi Benois de la Danse 2020-21, considerat l‘Óscar de la Dansa al món. El català va rebre la preuada estatueta ahir a la nit, després de la seva actuació a la gala de nominats de Teatre Bolshoi de Moscou. “Estic en un punt d’inflexió en la meva carrera”, reconeix el millor ballarí del planeta, Premi Nacional de Dansa 2020 en la categoria de Creació. Ni la pandèmia pot amb Jesús Carmona, que ha renovat el flamenc i la dansa espanyola fins pujar-los al cim de la cultura internacional!

Només ell coneix els seus propis límits: “Ara tinc la suficient seguretat en el meu discurs artístic com per seguir descobrint noves possibilitats en el flamenc i la dansa espanyola”. Com a colofó, aquest vespre torna a ballar en el llegendari escenari moscovita, a la il·lustre gala de guanyadors. Durant la seva primera actuació s’ha sentit “com en una pel·lícula”. “Em veia des de dalt, com en aquells vídeos dels grans clàssics”, apunta.

Jesús Carmona és el segon espanyol en la història d’una llista on brillen les estrelles més importants de la dansa moderna: des Vladislav Lantratov i Edward Watson a Olga Smirnova i Polina Semionova. Anteriorment, la ballarina Tamara Rojo el va guanyar amb nacionalitat britànica i Nacho Duato com a coreògraf.

El concurs

Jury Grigorovich i Svetlana Zakharova han presidit el jurat d’aquest any, que ha comptat amb directors tan reconeguts com Xin Lili (Ballet de Xangai). I Joaquín de Llum (Companyia Nacional de Dansa).

Entre d’altres guanyadors d’aquesta edició, destaquen Amandine Albisson (Millor Ballarina) i Yury Possokhov (Millor Coreògraf). Seleccionat per la seva producció ‘The game’ (2019), Jesús Carmona es corona entre el selecte elenc de nominats integrat pel basc Jon Vallejo; Alberto Velázquez (Cuba), Wu Husheng (Xina) i Paul Marqueu (França).

‘El salto’ de Jesús Carmona

El Premi Nacional de Dansa 2020 va estrenar ‘El salto‘ el 19 de desembre al Teatre Lope de Vega; en el marc de la XXI Biennal de Flamenc de Sevilla. El seu setè muntatge propi qüestiona els rols de gènere en la dansa. I és una de les coproduccions internacionals més esperades per públic i crítica després de la pandèmia. El 24 de juliol visita ‘València en dansa’; el 25 de setembre Arcachon a França i el 20 de novembre vola a l’exposició universal de Dubai.

El salto reflecteix molt més que una visió de el flamenc o la dansa espanyola, és la meva manera d’entendre la nostra cultura”; apunta el bailaor i coreògraf. Precisament, el jurat del Ministeri de Cultura i Esport va destacar de la seva trajectòria: “la profunditat del seu treball creatiu, en el qual la investigació arrenca del respecte a la tradició. I innova amb destresa reflexiva, convertint en material coreogràfic un ric repertori d’experiències”. ‘

El salto  no només renova l’estil de Jesús Carmona. També “evoluciona cap al nou model de creació d’espectacles de dansa al segle XXI”, segons explica la seva productora Gachi Pisani. Al qüestionar-se els rols masculins i femenins de el flamenc, Jesús Carmona fa un salt tan artístic com personal. A més, consolida una forma de producció basada en “residències i convivències on coreògrafs, ballarins i músics exploren la seva  identitat”, puntualitza la productora argentina.

Óscar de la dansa

La seva “personalitat i marcat caràcter com a intèrpret” queden patents en les  produccions, ‘Ímpetu‘ s ‘i’ amator ‘, que han omplert els principals escenaris del planeta. Jesús Carmona anima els joves ballarins a seguir treballant amb “constància, sacrifici i il·lusió per complir els seus somnis”.

Des de 1992, la UNESCO assumeix el patronatge dels Benois de la Danse, inclosos en el seu programa de la dècada mundial de la cultura. Des de la seva fundació  se celebren a l’icònic Teatre Bolshoi, excepte la seva cinquena edició, que va tenir lloc a l’Òpera Nacional de Warsaw.

El ‘Óscar de la dansa‘ consolida encara més a Jesús Carmona com a referent de el flamenc modern dins i fora de les nostres fronteres. Ha estat guardonat amb el Premi L’Ull Crític de Dansa 2019 i únic guanyador de dos LUKAS (Latin UK Awards) en un mateix any (2018): Millor Artista Internacional i Producció Internacional de Dansa. “El nou fenomen del flamenc”, titula The New York Times.. “Bandera no només del nou flamenc, sinó de la dansa espanyola”. Així el defineix la periodista nord-americana Marina Harsh.

Coreògraf i ballarí de el nou musical ‘Malinche‘ de Nacho Cano, cap de cartell habitual del Flamenc Festival, així com del ‘SUMA Flamenca i molts altres certàmens internacionals. Senzillament, Jesús Carmona.