Joan Carreras protagonitza ‘Tots els dies són nits’, un espectacle de sonets de Shakespeare

05.30.2019

Author

L’actor Joan Carreras serà el protagonista de Tots els dies són nits, un nou espectacle basat en sonets de Shakespeare que la companyia Il·lús Teatre estrenarà a la CavaUrpi de Sabadell aquesta primavera. Carreras, que acaba de triomfar com a protagonista de La bona persona de Sezuan al Teatre Nacional de Catalunya, compartirà escenari amb la cantant i violinista Marina Prades i el pianista Mateu Peramiquel a les ordres de Jordi FitéTots els dies són nits s’estrenarà el proper 6 de juny a la nit (21.00) a l’escenari de proximitat del Vallès Occidental. Les localitats ja es poden adquirir a través de la web d’UiU Promotors (www.uiu.cat), que coprodueix el muntatge.

Aquest és el cinquè any que Il·lús Teatre i UiU ofereixen un espectacle de sonets de Shakespeare com a cloenda de la temporada de la CavaUrpí, una costum que porta camí de convertir-se en una tradició a l’estil del que ha passat amb el tradicional cabaret literari nadalenc d’aquesta companyia. “No és que estiguin plantejats amb aquest objectiu, però fa gràcia (i goig!) veure com els projectes d’Il·lús acaben convertint-se en una mena de tradicions, força estables. Ha passat amb els cabarets literaris que, des de 1998, estrenem cada Nadal i, també amb els espectacles de sonets. Sabent el que costa fer les coses, veure que aquest serà el cinquè any consecutiu que es presenta un espectacle de sonets és motiu suficient per creure que la ciutat es pot sentir afortunada”, creu Jordi Fité. 

A més de la selecció de poemes que conformaran la proposta, Fité també s’ha encarregat de la seva traducció. De fet el director sabadellenc ha traduït la totalitat dels 154 sonets de Shakespeare –2.156 versos en el seu conjunt–, com a projecte personal que atribueix, d’una banda, a “la inconsciència” i, de l’altra, a “la fascinació, admiració i amor per a aquesta figura irrepetible de la història de la Humanitat”. “A mesura que anava entrant en eI projecte, m’anava fent petit en adonar-me de les dimensions del repte. Però també hi veia una oportunitat per aprendre i créixer”, explica.

Amb el cinquè espectacle d’aquesta saga, el públic haurà tingut l’oportunitat de conèixer pràcticament tots aquests poemes publicats per primer cop l’any 1609 i convertits en uns referents de la poesia universal. “De totes formes no cal haver vingut a veure els muntatges anteriors per poder gaudir de la bellesa d’aquestes petites joies. Hem anat repetint en més d’una ocasió els que considerem millors i proposant-ne de nous en cada edició. I sempre amb la capacitat de deixar-nos amb boca oberta i el cor commogut”, conclou el director.

En aquests espectacles hi ha participat grans noms de l’escena catalana. Aina Clotet i Bernat Quintana van protagonitzar, el 2015, Mentre el món respiriSílvia Bel va encapçalar Shakespeare Sonnets (2016); mentre que Laura Conejero i Jordi Boixaderas van ser els caps de cartell dels espectacles I love you sou (2017) i Viuràs en el meu vers (2019). D’aquest darrer espectacle se n’ha fet una gira que ha passat per una desena de poblacions catalanes, entre les quals Barcelona. En l’apartat musical han participat en aquests espectacle músics com Miquel Tejada, Oriol Padrós, Marta Valero o Jan Fité, entre d’altres.

Author