Joves de secundària i artistes creen projectes escènics en Residència al Teatre Lliure

05.07.2021

Author

Alumnes de diferents instituts de Barcelona ompliran el Teatre Lliure aquest mes de maig en el marc dels projectes Escena Pilot i EN RESiDÈNCiA. En total seran un centenar els joves de secundària que trepitjaran l’escenari del Lliure per mostrar les propostes escèniques que han estat treballant al llarg de l’any: Universal Quan sortim de l’institut s’encenen llums.

Escena Pilot, dirigida per les creadores Lali Álvarez i Gemma Martínez, i EN RESiDÈNCiA, encapçalada per l’artista Marc Villanueva Mir són, doncs, els  projectes educatius que  acompanya el Lliure. L’objectiu d’apropar la creació artística als instituts de Barcelona. “Per a nosaltres és important tot el procés. I també que les mostres finals es puguin fer en una caixa escènica real, amb els equips professionals treballant darrere”, explica Alícia Gorina, responsable del Programa educatiu.

Aquest és un dels motius que va portar a vertebrar aquest Programa educatiu que engloba totes les etapes educatives, al voltant del concepte caixa escènica. Per a nens i nenes de 3 a 5 anys s’ha creat La caixa del Lliure per educació infantil. Permet explorar diferents teatralitats en una caixa a la seva mida. Per a educació primària s’està dissenyant una caixa de dimensions més grans que permeti als alumnes de 6 a 11 anys introduir-s’hi dins.

I per secundària, els projectes Escena Pilot i EN RESiDÈNCiA permeten als alumnes trepitjar una caixa escènica de dimensions reals.

Escena Pilot: Universal

Per segon any consecutiu, el Teatre Lliure ha engegat el projecte Escena Pilot en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Lali Álvarez i Gemma Martínez han reunit quatre instituts de Barcelona. -Barri Besòs, Coves d’en Cimany, Milà i Fontanals i Vila de Gràcia- per crear un espectacle conjunt que porta per títol Universal.

Al muntatge, els habitants de quatre planetes de fora del sistema solar hauran d’encarar el repte d’oferir una solució al planeta Terra,  a la vora d’un abisme. “Avui com a societat naveguem per una pandèmia mundial i una amenaça ecològica que no havia estat mai tan tangible. Per això anem a la recerca d’un mirall on poder reflectir les nostres pors i les nostres esperances”, explica Álvarez.

Malgrat la situació pandèmica, el Lliure ha treballat tot el curs per poder desenvolupar les sessions i la mostra en format presencial. Universal es podrà veure els dies 13 i 14 de maig a Gràcia a les 13.00 h i 17.00 h.

EN RESiDÈNCiA: Quan sortim de l’institut s’encenen llums

En el marc del projecte Creadors EN RESiDÈNCiA, dirigit per l’artista Marc Villanueva Mir, alumnes de l’Institut Maria Espinalt presentaran Quan sortim de l’institut s’encenen llums.

La proposta escènica és un dispositiu multiplataforma que explora el concepte de treball a partir del món dels videojocs. “És un univers molt proper a l’adolescència. Potser més que mai, en un moment de pandèmia i de distanciament social.  I ple de bucles, rutines, avatars personalitzables i monedes virtuals”, reflexiona Villanueva Mir. Es podrà veure el 26 de maig a Montjuïc a les 16.00 h, 17.30 h i 19.00 h.

EN RESiDÈNCiA és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), amb la mediació del Teatre Lliure.

Universal (Escena Pilot). 13 i 14 de maig. Durada: 1 h. Idioma: català i castellà. Preu: gratuït. Lloc: Gràcia

Quan sortim de l’institut s’encenen llums (EN RESiDÈNCiA). 26 de maig. Preu: gratuït. Lloc: Espai Lliure. Montjuïc.

Author