La 32 edició de la Mostra d’Igualada se celebrarà en format mixt

Escrit per Teresa Bruna

05.05.2021

La 32 edició de la Mostra d’Igualada ja s’acosta! Se celebrarà del 15 al 18 de maig a diversos escenaris de la ciutat, enguany amb tot l’esplendor. Avui s’ha presentat als mitjans al Teatre Ateneu d’Igualada amb la participació de: Miquel Curanta, director del ICEC; Marc Castells, alcalde d’Igualada, Pere Camps, regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l’Ajuntament d’IgualadaRamon Giné, director artístic de la Mostra.

L’Alcalde ha obert l’acte dient “És icònic fer la presentació a l’Ateneu,  el primer teatre que va obrir després de la pandemia! Us volem donar un missatge d’esperança: la cultura ha de ser una eina per a la nostra societat i l’hem de fer amb un esforç comú. Igualada s’estima la cultura i la Mostra. 

Sobre la pandèmia, que tant van patir al principi: “Podem dir que hem vençut la 4a onada i a finals d’aquest mes la cultura tornarà a bategar. Serem al costat de tots els que estimen la cultura.” I ha agraït a Ramon Giné  “les ganes de fer un mon millor a través de la cultura.”

Ha promès que “tothom serà benvingut, seguirem estrictament totes les mesures de seguretat i  ho farem molt bé!”

El regidor Pere Camps ha posat èmfasi a la importància que sigui una Fira Juvenil i infantil, referent a tot l’Estat, “tot i que  enguany està una mica limitada a les produccions de fora, que moltes no s’han pogut desplaçar. Tot i així, tindrem 47 espectacles.”

També ha parlat del cartell, que ha fet el pintor i dissenyador gràfic igualadí Ramon Enrich. I que amb el títol Mires o veus?, que és l’emblema de la Fira, representa un excel·lent oportunitat per mostrar com les arts escèniques obren la mirada a través de la imaginació. 

El cartell recull un seguit d’objectes quotidians que ens proposen jugar a mirar -los i eixamplar el seu significat veient més del que és a la descripció. Com passa al teatre! 

Ha agraït la feina dels  80 voluntaris “que fan que mostra sense ells no seria el mateix. Es cuiden del taquillatge, de la informació… Són un gran ajut en tot moment.” I ha acabat donant les gràcies als locals i botigues, “que han posat els seus aparadors al servei de la Mostra.”

Ramon Giné, director artístic la mostra ha manifestat que “com que ens trobem en un context excepcional, la Mostra se celebrarà en format híbrid: combinarà la presencialitat i la virtualitat. Els espectacles conformaran la part presencial i la virtual, es reservarà als professionals per facilitar-los la feina.”


Anem a les xifres

Enguany la Mostra Igualada ha rebut més de 700 sol·licituds de companyies, de les quals, la direcció artística n’ha seleccionat 47.  39 són de Catalunya i 8 de la resta de l’Estat. Durant 4 dies es podran veure 116 funcions. Degut a la situació de pandèmia la Fira no comptarà amb la participació de companyies internacionals.

Dels 47 espectacles hi haurà 9 estrenes absolutes i una dotzena recuperats de la passada edició. La Mostra tindrà 15 espais d’actuació amb un aforament del 50% i tota la programació de carrer tindrà lloc en recintes a l’aire lliure amb accés limitat, amb un preu simbòlic de 2 euros. Per fer més accessible i segmentar el volum de programació, la Mostra Igualada es divideix en 6 itineraris en funció de l’edat del públic al qual es dirigeixen els espectacles.

Si bé l’edició anterior es va haver de suspendre, en aquesta “hem intentat crear un equilibri entre les propostes de l’any passat i que s’han presentat noves. Tenim, doncs, un ventall molt ampli de companyies, algunes emergents, que aposten pels espectacles infantils i juvenils. I d’altres consolidades,  multidisciplinaris, de temàtiques diverses: el gènere, la crítica social, la joventut, la incertesa, el dol, l’amor romàntic…. Hi ha propostes per a tots els públics de 0 a 20 anys. “


Comencem pels més petits 

Com que no és possible parlar de tots, Ramon Giné ens n`’ha fet un resum. Nius d’Helena Cabo Vila – CreaMoviment. és un espectacle per a nadons amb música original en directe, dansa i dinàmiques participatives d’experimentació. “És una obra d’art en els cinc sentits, per gaudir en família.”

 L’odissea de Latung La La de David Ymbernon, una obra escènica, poètica i parateatral, que combina el teatre d’objectes amb una gran càrrega de poesia visual.

Per a la franja dels 3 anys en endavant, tenim  La faula de l’esquirol de La Baldufa Teatre, Premi Nacional de les Arts per a la Infància i Joventut. “Un espectacle que ens farà reflexionar sobre el món en què vivim; És teatre gestual sense paraules i amb música en directe.” 

La “petita” Moby Dick de Eudald Ferré Teatre de Titelles i Màscares, el misteriós viatge continental d’una balena gegant. “Aquest s’ha vist ara a la Fira de Titelles de Lleida i és d’una gran bellesa visual i un alt contingut poètic: Una balena descobreix per casualitat una carta d’amor en una botella. El text és tan bonic que l’enamora i surt a la recerca de la persona que l’ha escrit per tot el mon.” 

I una proposta de dansa contemporània per als més petits: Terra de Silver Drops Dansa, un llenguatge de moviment i una posada en escena que fascinarà. “És una mirada sobre el planeta Terra i com ens permet viure tant a nivell real com simbòlic.”

La motxilla de l’Ada de Teatre al detall, un espectacle divertit i tendre sobre la identitat de gènere amb música en directe de La Tresca i la Verdesca .

La dansa continua amb Geometria de Roseland Musical, música, poesia, imatge i dansa contemporània i urbana en un espectacle geomètric fascinant;

I no faltarà el circ, Àvol de Circ Bover, “és una història que ens demostrarà que “fa més qui vol que qui pot”; La companyia tanca 5 anys investigant sobre el bambú dins del mon del circ.” 

La música també és un gènere clau de la Mostra Igualada. En aquesta edició es podrà veure l’obra Tot esperant en Will d’Egos Petits, un musical shakesperià per als menuts que fa un retrat humorístic de la condició humana;


Pugem fins als  8 anys!

Trobem Les croquetes oblidades de Les Bianchis, sobre el dol i com parlar de la mort als infants. És un espectacle de Claudia Cedó que es va veure a La Beckett.

Els ocells ho fan, i les balenes i les puces també d’Obskené, “una proposta per descobrir i mostrar aquest maremàgnum d’opcions que ens permet apropar-nos a la llibertat sexual en totes les seves variants, entendre’ns i relativitzar-nos com a una espècie més dins del món.”

I en un entremig les propostes familiars i les adolescents tenim Jaleiu, de Guillem Albà i La Marabunta, “una  festa d’humor, ritme i diversió per desconnectar del mon real.”


La Mostra Jove

“És una de les grans apostes que vam heretar de Pep Farrés i ho volem potenciar. Treballem amb un grup de 20 joves de la ciutat, treballarem espectacles itinerants perquè ens endinsin en aquest mon”, apunta Giner.

Entre aquests espectacles, els joves podran gaudir de Paraules que trenquen ossos de Companyia Pagans;  una proposta semi itinerant on la gent s’endinsa en un bosc amb un telèfon a la ma. “Cadascú viurà la seva pròpia experiència amb la natura. És una reflexió sobre la tradició oral i com explicar històries en un mon tecnològic.”

O Lázaro de l’artista valencià Leamok on veurem com “intenta adaptar el clàssic de la literatura espanyola  El Lazarillo de Tormes, a la mateixa història universal que tots coneixem… o quasi!”

Bodas de sangre de Projecte Ingenu. Després de Yerma tornen a Lorca amb un espectacle “on la paraula s’acompanya i se sosté a través del cant, la música electrònica, el cos i el moviment.”

Dados, de Ventrículo Veloz, que “narra el viatge cap a ser qui realment s’és, cap a la trobada amb la nostra identitat i el dret a ser qui som.”

Les històries naturals de Lazzigags Produccions, un viatge des del cor de les tenebres, als sentiments més profunds. 

Boira a les orelles d’Els Pirates Teatre,un retrat de la sordesa que ens farà reflexionar sobre l’acceptació, la convivència i els prejudicis.”


Línies de suport

Una altra gran novetat amb el suport de l’ajuntament i altres partennaires són les Línies de suport per a companyies familiars i juvenils. “En tindrem quatre: el gran format, el format jove, les  noves dramatúrgies i  la cooperació entre companyies, amb un resultat de 4 premis. Estic molt satisfet de totes les línies a nivell d’equip. Aprofitarem la Mostra per presentar aquestes línies, amb la idea d’acollir teatres privats i públic per sumar-se a la iniciativa.”

 

Mostra PRO Catalan Arts

Per tal d’adaptar-se a la nova situació, la Fira s’allarga un dia i les activitats dirigides als professionals, que es concentraran de dimecres a divendres, seran virtuals. Això permetrà participar de la Mostra als professionals no només catalans, sinó també estatals i internacionals. Tot i que la programació d’espectacles serà presencial, enguany se substitueix la Llotja física per la Llotja Virtual, on tindrà lloc la Mostra Pro Catalan Arts, amb presentacions, reunions ràpides, espectacles en streaming i moltes altres activitats.

A la secció professionals del web de la Mostra es detallen tots els avantatges d’acreditar- se a la fira com per exemple invitacions i reduccions en el preu de les entrades, accés a l’espai virtual exclusiu per a professionals o inclusió de les dades de l’entitat al llistat de professionals. Per a qualsevol consulta i informació complementària es pot contactar directament amb la fira a professionals@mostraigualada.cat

S’han convocat prop de 900 professionals. entre companyies, expositors i programadors. Tot es concentrarà el divendres i en forma virtual. “La Llotja serà virtual però ells vindran igualment a veure espectacles. Ara en tenim confirmats 120 i encara es pot ampliar. Bàsicament són de Catalunya però també d’altres llocs. Potser no hi haurà el flux com altres anys, sobretot pel que fa LS internacionals.”

“Estem molt satisfets perquè la Mostra virtual ens permetrà conservar l’essència de la mostra física i facilitarà tenir contacte amb professionals d’arreu. Farem reunions, espectacles en streaming…. Ho fem pensant sobre tot amb els internacionals i estatals.”


El fet virtual ha vingut per quedar-se

Arribats aquí, Ramon Giné cedeix la paraula al director de l’ICEC  Miquel Curanta, que contacta via streaming. Curanta ens dona a tots les “gràcies per ser-hi un any més. L’any passat vam haver de suspendre a última hora, el que  ens va deixar a tots en una profunda tristor. Gràcies a  tothom per treballar, per poder ressorgir la Mostra. Igualada es casa. esperem que arribin els 49 espectacles i ens puguem posar en contacte  amb el país l’estat i el món.”

I ha afegit: “Des de cultura estem treballant per ajudar els Mercats Estratègics i  mantenir el contacte amb ells la resta de l’any, ajudar-nos a poder mantenir relacions amb programadors de l’estat i el mon. La mirada renovada d’enguany ha arribat per quedar-se. Aquesta combinació de teatre virtual amb físic. no serà una eventualitat, farem que sigui una nova realitat amb nous models. Estem treballant una redefinició  del que significa Mercat Estratègic, que contribueixi a la internacionalització dels nostres creadors. Poder reinventar el concepte Mercat i rellançar-o de nou. Gràcies a tothom. i que la cultura en viu arribi quan més aviat millor a la normalitat.”

Hem arribat al torn de preguntes i… quina ha estat la primera? Doncs el pressupost. Són 352.000neuros, i es compta amb la participació de l’ajuntament i de l’ICC.

També s’ha preguntat si es contempla ampliar els aforaments.  “Estem més que preparats! La La llotja serà virtual però ells vindran a veure espectacles. ara en tenim confirmats 120 i encara es pot ampliar bàsicament de Catalunya però també altres. potser no hi ha el flux com altres anys sobretot internacionals. I contempla el 50% i això dona més dificultat per encabir públic. Hi ha també una part reservada als programadors. Però si pugem al 70 o 80% entem preparats. Ens adequarem a la realitat excepcional que vivim!”

I s’han acomiadat reiterant que “Estem súper satisfets perquè tenim el millor de l’edició del 2020 i el millor de la del 2021.Hem pogut contactar professionals d’una qualitat artística excel·lent!” 

Doncs només queda dir: Molt bona Mostra a tothom! 

Com que malgrat la llargària només us hem fet un resum, trobareu tota la programació aquí