La Badabadoc, en col·laboració amb el Grec, proposa la producció peruana ‘El apellido comienza conmigo’

Escrit per Revista Teatralnet

05.04.2021

La Badabadoc recupera aquesta producció originalment programada per al Grec 2020, i que es va suspendre per la pandèmia

Després de les cancel·lacions degudes a la pandèmia en 2020, El apellido comienza conmigo visita per fi Barcelona. L’obra, que havia de participar en el festival Grec de 2020 representant al Perú, ho farà finalment aquest mes de maig de 2021, del 6 al 24 a la sala La Badabadoc.

El apellido comienza conmigo és una obra de Chaska Mori, amb la col·laboració de Luisa Pardo i Gabino Rodríguez, membres del reconegut grup mexicà Lagartijas tiradas al Sol. L’obra utilitza una història personal que permet il·luminar aspectes d’una realitat com la peruana, exposant públicament els estrets vincles existents entre la legalitat, la il·legalitat, la injustícia, la corrupció, la violència o el patriarcat.

Chaska Mori és una dramaturga, directora, guionista i productora de documentals que un dia començà a filmar una història desconeguda sobre la seva família paterna. El rodatge que estava realitzant va quedar interromput quan uns traficants de terres van envair el terreny que la autora havia comprat amb la herència del seu pare i es va trobar immersa en un llarg procés judicial.

Sobre l’espectacle

¿Com parlar d’una història que és nostra i no ho és al mateix temps? ¿Com reaccionar enfront l’escomesa d’una realitat que creiem no sols aliena, sinó llunyana? ¿Com parlar de quelcom que va passar per sobre nostre com una piconadora, que ens colpeja y a més ens arruïna? ¿Com parlar de les profundes desigualtats i injustícies d’un país llatinoamericà? ¿Com ens expliquem la nostra pròpia història?

El apellido comienza conmigo es va crear en diversos períodes de laboratori entre Chaska Mori, Luisa Pardo i Gabino Rodríguez a peu entre Lima i México. És un espectacle híbrid, entre el teatre i el documental, on les imatges filmades del projecte original i altres elements físics o multimèdia com cartes, fotografies, sons o documents il·lustren el relat de l’obra.

S’estrenà l’agost de 2019, al Teatro del Centro Cultural de la Universidad del Pacífico i va participar en la Semana de Programadores de Festival Sala de Parto de Lima i en el Festival xilè Santiago a Mil de 2020. Guanyador dels fons de Iberescena, és una co-producció del Centro Cultural de la Universidad del Pacífico, Lagartijas tiradas al sol Sol i Fílmico.

Una coproducció del Centro Cultural de la Universidad del Pacífico, Lagartijas tiradas al sol y Fílmico amb el recolzament de Iberescena. Amb la col·laboració de La Badabadoc, Grec 2020 Festival de Barcelona, Teatres de proximitat i ICUB, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona