La comèdia negra s’apodera de La Badabadoc amb ‘He matat un tio!’

Escrit per Revista Teatralnet

05.20.2022

 La set de sang es concilia amb la quotidianitat de la vida familiar en clau d’humor ben fosc a: He matat un tio muntatge dirigit per l’argentí Adirán Venagli que s’instal·la a La Badabadoc del  26 de maig al 20 de juny.

Marta… he matat un tio”! Amb aquesta confessió podria arrencar un capítol del Crims de Carles Porta… però enguany ens ocupa quelcom millor: la nova estrena de La Badabadoc pel mes de juny. Un inici ben prometedor pels amants de la comèdia negra i del còctel; que sorgeix en creuar els impulsos més recòndits de la natura humana i la quotidianitat. Les emocions estan garantides.

El director argentí Adrián Venagli adapta un text del dramaturg, guionista, narrador (i també argentí) Daniel Dalmaroni; per posar en escena un muntatge on 4 actors -Núria Colás, Felipe López Miras, Paula Jiménez i Guillermo López-; donaran vida a una història que parteix d’una premissa indiscutiblement potent: un home, un dia, en el confort de la llar, confessa a la seva dona que ha matat un home.

A partir d’aquí l’obra, mitjançant l’humor del color més fosc, ens endinsa en un espiral de final incert… El que aparentment és un fet únic, fruit d’un impuls, d’un moment de bogeria, es transforma en un fet quotidià. La seva dona fa tot el possible per allunyar-lo del crim, però es veurà transformada en la seva principal encobridora. La compulsió homicida del marit troba contenció en la seva dona, però finalment tots cauran en el seu furor assassí.

He matat un tio ens porta, amb un mig somriure a la cara, pels laberints del matrimoni; i ens mostra fins on és capaç la família d’encobrir els horrors més terribles. El llenguatge de la peça sembla comprès als llocs comuns de les relacions de parella fins al buidament dels sentits: fins al disbarat com a única manera de relacionar-se.

Ens ho han explicat fins aquí. Ara diuen:  “Si en voleu saber més… veniu a la Badabadoc entre el 26 de maig i el 20 de juny”.

Doncs anem ‘hi!