La companyia Chévere torna al Teatre Lliure per presentar ‘Curva España’

11.29.2022

Author

El Teatre Lliure acollirà del 7 al 18 de desembre Curva España, una proposta de la companyia gallega Chévere; que convida a reflexionar sobre la frontera entre la història i la llegenda: a partir de la història de la mort de l’enginyer de camins José Fernández-España.

El muntatge compta amb la dramatúrgia i direcció de Xron i la interpretació de Miguel de LiraPatricia de Lorenzo; Lucía Estévez Leticia T. BlancoLa companyia Chévere, Premi Nacional de Cultura el 2014, celebra aquest 2022 els 35 anys d’activitat; i torna al Lliure després de presentar N.E.V.E.R.M.O.R.E. la temporada passada.


UNA MICA DE HISTÒRIA

Curva España parteix d’una història molt local que s’ha anat transmetent oralment de generació en generació: entre la gent de la comarca de Verín (Ourense), durant els últims noranta anys: el 26 de maig de 1927, l’enginyer de camins José Fernández-España i Vigil; va morir quan es va estimbar en cotxe per un barranc d’A Bouciña Redonda, al municipi de Rios (Ourense); mentre treballava en l’estudi del traçat de la variant Sud del ferrocarril Puebla de Sanabria-Ourense.

La versió oficial diu que va ser un accident causat per la mala visibilitat nocturna i la poca habilitat del conductor. Però la gent de Verín, explica Xron: “ha elaborat una llegenda que ha transformat el que podria haver estat una mort accidental; en un complot ordit per les elits socials i econòmiques de la comarca, en complicitat amb: el govern de Primo de Rivera, per evitar que el tren arribés a Verín i portar-lo per un altre lloc”.

El cert és que, després de la mort, es va descartar l’opció Sud; i la construcció de la línia del ferrocarril es va fer pel Massís Central d’Ourense; amb un cost enorme tant econòmic com de vides humanes. Per què es va triar la ruta més cara i més difícil de totes les línies espanyoles? Per què es va deixar sense connectar per sempre la part habitada, productiva i fronterera d’aquest territori?

Per respondre aquestes preguntes, la companyia Chévere adapta a l’escena el format documental sobre crims reals; i presenta les diferents versions de la història. “Hem cosit una peça que beu del gènere policial, ironitza sobre el format documental combinant teatre i cinema en directe; i funciona com una al·legoria de la construcció de l’estat nació espanyol com si fos la promesa d’un tren que no va arribar mai”, ha conclòs Xron.


L’ESPECTACLE

L’escenari, doncs, funciona com un plató en el qual es van executant, enregistrant i editant en directe: les diferents seqüències en les quals s’estructura la història, que el dissabte a la nit la companyia Chévere: presentarà íntegrament en gallec.

A partir d’un crim sense resoldre, una mort violenta que provoca sospites i interrogants sobre els seus autors; motivacions i conseqüències, Curva España convida a parlar de l’Espanya buidada, de les conseqüències de la Llei Mordassa sobre la llibertat d’expressió; de la fallida unitat nacional o de com la gent construeix narratives alternatives a la història oficial.

El muntatge es va estrenar al MIT Ribadavia (2019), ha fet gira per Espanya;  temporada a Madrid (Teatros del Canal 2020 i Naves del Español 2021) i ara arriba per primera vegada a Catalunya.

Curva España. Del 7 al 18 de desembre1 h 35′. En castellà i gallec / Dissabte a la nit, en gallec. Lliure de Gràcia.

Author