La Companyia de Circ “eia” porta al Grec ‘NUYE’, una nova proposta de circ contemporani

Escrit per Revista Teatralnet

06.09.2021

La Companyia de Circ “eia” es troba en l’última fase de creació d’un nou espectacle, NUYE, que s’estrenarà aquest estiu en el marc del Grec.. Abans de la seva presentació en públic, el nou muntatge ja compta amb una llarga llista de festivals i teatres on farà gira. Destaquen Temporada Alta o el Mercat de les Flors, coproductor de l’espectacle, on arribarà com a producció de circ per Nadal.

El projecte, com tots els que crea la companyia, neix d’un procés de creació col·lectiva que posteriorment es transforma en espectacle i s’assaja. Abans de la seva estrena, la producció requereix un treball experimental que es comparteix amb el públic a través de presentacions públiques. Parlem de semblants a  les que es faran a El Canal de Salt el 26 de juny i el 2 de juliol. Aquesta serà la ’última abans de la presentació a Barcelona.

Estrena oficial al Grec 2021

Creat per una de les companyies de circ contemporani catalanes amb més projecció internacional, l’espectacle s’estrenarà el 15 de juliol al Grec Festival de Barcelona. També es podrà veure el 16 i 17 de juliol, i farà parada posteriorment al Teatre Principal de Terrassa dins de: el Festival de Circ de Terrassa, el Festival Assemblage de Ginebra, el Festival Theater op de Markt de Bèlgica, l’Atelier Culturel de França; el Festival Temporada Alta de Girona/Salt i al Théâtre de Vénissieux de França. Arribarà al Mercat de les Flors de Barcelona per fer temporada de Nadal.

NUYE és una proposta circense i coreogràfica per a sis acròbates que neix de l’exploració de les diverses dinàmiques de les relacions de parella. Pensat com a muntatge de circ de sala, visita conceptes com l’equilibri, la confiança, la dualitat, la separació i els conflictes. Tot per incorporar una visió profunda i oberta sobre les parelles, que apareixen representades en múltiples formes: (home i dona, dues dones, dos homes o dues persones no necessàriament lligades a un d’aquests gèneres).

Un espectacle per a tots els públics

L’obra pensada per a partir dels 6 anys, també és mirall de la societat i beu del moment actual que viu la població mundial. És per això que el procés de creació de la companyia s’ha modificat donant espai a la recerca interna. I a la introspecció davant l’aïllament al qual ha abocat la situació pandèmica. L’actualitat ha fet que el contacte amb els i les altres hagi esdevingut més valuós que mai. I que s’escolti més la necessitat constant per completar-nos, esdevenint l’eix d’aquesta proposta circense i coreogràfica.

L’espectacle s’inspira en les dinàmiques del dia a dia dels acròbates. Perquè estan constantment en contacte amb els altres, comunicant-se molt profundament a través del llenguatge no verbal. I gestionant els estats d’ànim, la càrrega física i les emocions de l’altre.

El cradors i intèrprets

NUYE està co-dirigit per Armando Rabanera Muro, Fabrizio Giannini i Roberto Magro, amb coreografies de Michelle Man i interpretat per:  Luca Bernini, Francesco Germini, Laia Gómez Iglesias, Abby Neuberger, Maiol Pruna Soler i Ona Vives Pérez. Aquesta és doncs, la primera ocasió en què Fabrizio i Armando no participen en la interpretació de l’obra.  Es dediquen de ple a la direcció artística i dramatúrgia de la producció, donant pas així a la descoberta de nous artistes de circ.

L’espectacle és una coproducció de la companyia amb el Grec Festival de Barcelona, el Mercat de les Flors, Theater op de Markt (Bèlgica); Festival Assemblage’S (Suïssa), Théâtre de Vénissieux (França), L’Atelier Culturel de Landerneau (França), Pont des Arts – Cesson-Sévigné (França);  Flic Scuola di Circo di Torino (Itàlia) i Festival La Strada (Austria).

Per la seva producció també ha comptat amb el suport de Temporada Alta, Festival UP! – Espace Catastrophe (BEL), La Central del Circ; Teatre L’Artesà, Teatre Principal de Terrassa, Teatre Cirvianum, Teatro Cervantes – Arnedo, El Graner centre de creació i L’Estruch Fàbrica de Creació de les Arts en Viu. La companyia rep el suport institucional d’INAEM – Ministeri d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Espanya; ICEC – InstitutCatalà de les Empreses Culturals il’Institut Ramon Llull – Llengua i Cultura Catalana.

Amb la voluntat d’apropar el públic als llenguatges del circ contemporani, la Companyia de Circ “eia” està preparant la pel·lícula documental NUYE.  Està centrada en el procés de creació de l’espectacle per sensibilitzar la ciutadania, conèixer millor i més de prop els enfocaments artístics del circ actual.

Sobre la companyia

Neix el 2009 de la fusió d’artistes com Armando Rabanera Muro, Fabrizio Giannini i Cristiano Della Monica: (Cirque Vague, Circo de la Sombra i Le Grand Osim Orchestra) i Francesca Lissia i Celso Pereira (Celso y Frana).

Amb 12 anys d’experiència col·lectiva, quatre creacions en actiu i més de 600 representacions a 18 països; la Companyia de Circ “eia” s’ha posicionat com una companyia de referència en el circ contemporani català, espanyol i europeu. Al centre de les seves creacions hi ha un circ humà, capaç d’evocar la complexitat de les relacions humanes. Ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona 2011 per CAPAS, el Premi MAX de les Arts Escèniques 2017 a Millor espectacle revelació per inTarsi. I  també el Premi de la Crítica 2017 al Millor espectacle de carrer per Espera.