El Congrés de la European Creative Rooftop Network (ECRN), celebrat els dies 3 i 4 d’octubre a Faro: va reunir líders, expertes i professionals del sector de l’urbanisme, l’arquitectura, les polítiques i la cultura; per debatre sobre el futur dels terrats a les ciutats europees. Amb el suport del programa de finançament d’Europa Creativa de la Unió Europea, l’esdeveniment va destacar: la importància de seguir transformant els terrats en espais sostenibles, culturals i comunitaris. La “Declaració de Faro sobre els terrats” és el principal resultat de l’esdeveniment, establint pautes per solidificar el projecte actual: desenvolupat des del 2019, i abordar els desafiaments del futur urbà mitjançant projectes innovadors als terrats.
Durant els dos dies del congrés, representants de més de 15 ciutats van participar en panells, entrevistes, tallers i discussions: van explorar els desafiaments i les oportunitats que presenten els terrats de les ciutats d’Europa. Els temes clau inclouen solucions per a la sostenibilitat ambiental, la inclusió social i el paper dels terrats en fomentar: iniciatives culturals i creatives. El congrés, celebrat a l’edifici històric de l’Antiga Fábrica da Cerveja, i en el terrat del mateix edifici; un espai intervingut per un dels artistes que ha participat en el projecte de l’ECRN (Larsen Bervoets): va oferir als participants una vista impressionant de Faro i va subratllar el potencial d’aquests espais infrautilitzats.
LA DECLARACIÓ DE FARO
La “Declaració de Faro”, presentada al final del congrés, emfatitza la necessitat d’una acció coordinada per transformar els terrats europeus. Aquest manifest inclou 12 recomanacions clau que guien les autoritats públiques, les organitzacions culturals i les comunitats locals en la: creació d’espais de terrat multifuncionals, verds i accessibles. Entre les recomanacions més destacades hi ha polítiques per donar suport als terrats sostenibles, l’establiment de centres culturals; i la promoció d’horts urbans en terrats, contribuint a la biodiversitat i la seguretat alimentària.
L’esdeveniment també va subratllar la importància de la col·laboració entre les ciutats europees per compartir bones praxis i implementar polítiques catalitzadores del potencial dels terrats: com a espais per a la interacció social i cultural. L’ECRN continuarà treballant conjuntament per ampliar l’impacte de les iniciatives de terrats a tot Europa. A les nou ciutats que han format part de la xarxa durant els últims 5 anys; (Amsterdam, Antwerp, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Goteborg, Nicosia, Rotterdam) s’hi han afegit de noves, com: Marsella, París o Roma entre d’altres, per tal d’iniciar una segona etapa de treball conjunt.
Aquest congrés marca un punt d’inflexió important en el debat sobre l’ús dels terrats com a espais urbans essencials. Els organitzadors esperen que la “Declaració de Faro” inspiri altres ciutats europees a adoptar aquestes pràctiques; i contribuir a un futur urbà més inclusiu i sostenible.
FARO ROOFTOP DECLARATION (Declaració de Faro)
12 recomanacions pel futur dels terrats a Europa
I. Adreçat a les autoritats públiques
- Incentivar terrats multi-funcionals
- Polítiques locals verdes
- Disseny de terrats accessibles
- Incentius econòmics per als terrats sostenibles
- Participació inclusiva en els projectes de terrats
- Col·laboració de terrats trans-fronterera
II. Comunitat de terrats
- Hubs culturals de terrats
- Continuar amb la col·laboració entre ciutats
- Involucrar a les comunitats en l’activació dels terrats
- Tes tecnologies innovadores als terrats
- Horts urbans als terrats
- Recerca i desenvolupament pels terrats
La declaració té el suport de les següents organitzacions: Stichting Stadvinderij / ROEF, Stad Antwerpen/Dakkan, Coincidències, Urban Scale Interventions, Stadt Chemnitz, Câmara Municipal de Faro, Folkstaden, Urban Gorillas; Stichting Rotterdamse Dakendagen, EnergieKas (stichting de Helena) The Hague, PAKT/VOLLE GROND, City of Rotterdam, Stichting Rooftop Revolution; Chambre Syndicale Française de l’Etanchéité – CSFE, Obenstadt Hamburg, Roofscapes, City of The Hague.
Terrats en Cultura
Terrats en Cultura és un cicle d’arts escèniques i música impulsat per l’associació cultural Coincidències. El projecte, nascut l’any 2013, té com a objectiu reivindicar l’ús dels terrats, espais característics de l’arquitectura mediterrània; que actualment estan quedant en desús i orfes de sentit. A través d’una programació cultural itinerant als terrats de la ciutat, el festival recupera aquests espais i, alhora: aposta per un model d’urbanisme més sostenible.
Coincidències
Coincidències és una associació cultural sense ànim de lucre que treballa en el sector de les arts escèniques; la democratització cultural i la creació de nous públics des de l’any 2013. Nascuda a Barcelona, l’associació té com a principal objectiu recuperar, a través d’accions culturals, espais urbans de socialització, com ara: els terrats d’edificis públics i privats. L’entitat és creadora del festival Terrats en Cultura. També és un dels membres fundadors del col·lectiu European Creative Rooftop Network (ECRN), una xarxa que reuneix diferents projectes socials, culturals, urbans i mediambientals; que tenen els terrats de les ciutats europees com a elements vertebradors de la seva activitat.