La Festa per la llibertat dels Premis Max, acarona Catalunya

05.21.2019

Author

Aquesta nit s’ha celebrat a Valladolid, a l’elegant Teatro Calderón, la XXII edició dels Premis Max per a les Arts Escèniques, amb un lema dels que atrapen: La Festa de la Llibertat. Tot s’ha mogut dins d’una escenografia molt especial: un camp de blat i el seu cel, que anava canviant de color com si disfrutessim de diversos moments i en diferents hores del dia. Ha estat una Gala molt, molt àgil, tant, que se’ns ha fet curta. Però hi ha hagut temps per a tot: actuacions, petits recitals i… premis! L’actor, director, músic i cantant Fernando Cayo, ha estat l’encarregat de conduir l’espectacle.

I Catalunya no ens podem queixar! Josep Maria Miró ha obtingut el Premi a la Millor Autoria Teatral i Xavier Albertí, el Premi a la millor direcció, tots dos per la producció del TNC Temps Salvatge.  La Millor autoria revelació ha estat per a Daniel J. Meyer per la premiadíssima  (A.K.A. (Also Known As), que també ha reconegut el treball del seu excel·lent protagonista, Albert Salazar. I la gran festassa que ens va organitzar el TNC amb Els Jocs Florals de Canprosa  ha fet merèixer a Jordi Prat i Coll el Premi a la Millor Adaptació o versió. També ens toca el Max al Millor Espectacle de Dansa, que és per a Rocio Molina per la seva última proposta A grito pelao, una coproducció del Grec, i el Max a la Millor Composició Musical, que l’ha obtingut Sílvia Pérez Cruz, per posar veu al tema musical d’aquest mateix espectacle.

A més de les 19 candidatures a concurs, es concedeixen 3 premis especials: el Premi Max d’Honor (atorgat a Concha Velasco), el Premi Max Aficionat o de caràcter social, que engloba projectes a favor de la integració i la projecció social i a companyies aficionades amb una excel·lent contribució a les Arts Escèniques, que ha obtingut la companyia Garnacha Teatro, i el Premi Max del públic, concedit a la companyia valenciana Groc Teatre, per Genovese, espectacle que ha obtingut major nombre de vots del públic a través de l’aplicació online #VotaMax). Aquest any, els Premis Max compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valladolid i la Fundació d’Universitats i Ensenyaments Superiors de la Junta de Castella i Lleó.

Un jurat presidit per Teresa Nieto (Presidenta), Eloy Arenas,  Mar Gómez i Paloma Pedrero, a més de Yolanda García Serrano, com a representant del Comité Organitzador (sense vot) i Andrea de Gregorio, Coordinadora del Departament de Arts Escèniques de la Fundación SGAE, com a  Secretaria sense vot, informen que en aquesta XXII edició dels Premis Max per a les Arts Escèniques hi han participat un total de 366 espectacles, del quals 119 van ser escollits candidats i 35, finalistes.

I aquest Jurat, després de deliberar, han resolt proclamar guanyadors de la XXII edició dels Premis Max de les Arts Escèniques, 2019, els espectacles i professionals que relacionem.

1.- Millor espectacle de teatre 
– La Ternura de Teatro de la Ciudad i Teatro de la Abadía.

2.- Millor espectacle de dansa 
– Grito pelao de Compañía Rocío Molina – Danza Molina, S.L.

3.- Millor espectacle musical o líric 
– The opera locos de Klemark Espectáculos Teatrales S.A, Rami Eldar i Producciones Yllana.

4.- Millor espectacle de carrer
– Flotados de Cía. David Moreno & Cristina Calleja.

5.- Millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar 
– Dados de Ventrículo Veloz, S.L.U.

6.- Millor espectacle revelació
– Iphigenia en Vallecas de Serena Producciones, S.L.

7.- Millor autoría teatral 
– Josep Mª Miró i Coromina per Temps Salvatge.

8.- Millor autoria revelació
– Daniel J. Meyer per  A.K.A. (Also Known As). 

9.- Millor  adaptació o versió d’obra teatral 
– Jordi Prat i Coll per Els jocs florals de Canprosa.

10.- Millor composició musical per a espectacle escènic
– Sílvia Pérez Cruz per Grito pelao.

11.- Millor coreografía 
– Sharon Fridman per  Erritu.

12.- Millor direcció escènica
– Xavier Albertí per Temps Salvatge.

13.- Millor disseny d’espai escènic
– Curt Allen Wilmer per Lehman Trilogy.

14.- Millor disseny de vestuari 
– Deborah Macías per Comedia Aquilana.

15.- Millor disseny de il·luminació
– Juanjo Llorens por El curioso incidente del perro a medianoche.

16.- Millor actriz protagonista
– María Hervás per Iphigenia en Vallecas.

17.- Millor actor protagonista 
– Albert Salazar per A.K.A. (Also Known  As).

18.- Millor intèrpret femenina de dansa
– Eva Yerbabuena per Cuentos de azúcar.  

19.- Millor intèrpret masculí de dansa 
– Daniel Doña per Psique.

I avui, com que tot ha estat meravellós -la mateixa Conxa Velasco ha dit que ha estat de les millors gales que s’han fet- i estem molt contents, ho deixem aquí. Demà farem una croniqueta amb quatre comentaris, per recordar aquesta Festa de la Llibertat!

Author