La Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, es presenta amb vocació de futur

Escrit per Revista Teatralnet

05.16.2022

Aquest mes de maig s’ha presentat a la Fàbrica Vella de Sallent: La Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central. La Llançadora formada per l’Esbart Sant Jordi de Gironellal’Esbart Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent; i que compta amb la implicació dels tres Ajuntaments, és una proposta innovadora dins del sector dels esbarts. Pren la dansa d’arrel i la cultura popular com a eina per a generar un retorn a les persones; i també al territori més enllà de les pròpies entitats. Amb la intenció de compartir:  proporciona un nou context on el treball transversal com a xarxa és la manera d’entendre els vincles; i apropa a les noves estratègies culturals i socials que reclama l’actualitat.

Cada projecte de la Llançadora es divideix en tres àmbits d’intervenció: la creació d’una proposta escènica, l’aplicació d’un projecte pedagògic; i la programació d’un conjunt d’activitats comunitàries a l’entorn al tema escollit.

Segons la direcció artística del projecte, el primer espectacle que porta per títol Fiblades i que: s’estrenarà el proper dissabte 18 de juny a les 18.00 h. a la Fàbrica Vella de Sallent, “parla del que ens uneix. Del llegat tèxtil que compartim les tres poblacions. I de les colònies que, a la llera del Llobregat, van marcar la història de la indústria tèxtil catalana. L’explotació laboral, el paper de la dona i l’abús de poder; formen part de la mirada que fem a aquest relat històric. Un relat real i sincer de les històries que han quedat oblidades o soterrades en la por, la misèria i el silenci.”

Aquest espectacle compta amb el suport de la Fira Mediterrània de Manresa; i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

L’espectacle Fiblades es podrà veure el dijous 25 d’agost al Festival Ésdansa de Les Preses (La Garrotxa); el 22 d’octubre a Navàs i tancarà la gira, el 3 de juny de 2023Gironella.

La directora ens parla del projecte

Segons Núria Hontecillas, directora artística del projecte: “És un honor encapçalar el projecte. I després de moltes hores, de recerca i treball intern, veure la llum d’un projecte que il·lusiona a tots els membres que formen part dels 3 esbarts que tiren endavant la iniciativa.” El projecte, com explicava Hontecillas, té vocació de futur. Ja estan pensant projectes nous que puguin encaixar dins de la filosofia del projecte de La Llançadora.

Així mateix, el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, ha explicat que Fiblades: “està emmarcat dins del Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel; amb la línia 3 de Suport i acompanyament a esbarts en el seus projectes de creació.” En aquest cas, Iban Beltran i Anna Pérez, dos professionals de la direcció escènica, al llarg del procés de creació.

El Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel és una proposta de la: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Culturade la Generalitat de Catalunya; i la Fira Mediterrània de Manresa, amb la complicitat i el suport de lAgrupament d’Esbarts Dansaires; la Federació d’Ateneus de Catalunya, els festivals Ésdansa i Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio.

Finalment, els regidors dels municipis que donen suport al projecte, Diego Miranda de Sallent; David Riba de Navàs i Lluís Vall de Gironella; van coincidir en destacar la complicitat dels 3 consistoris en la iniciativa; i reivindicar el patrimoni comú dels municipis, en aquest cas, el tèxtil. I sobretot que el producte final aflora emocions i vivències a través de la dansa dels veïns dels municipis.