La Perla 29 proposa una vetllada amb Ivan Morales i Blai Juanet

03.16.2019

Author

Sabíeu que Martin McDonagh només tenia 26 anys quan va escriure La reina de la Bellesa de Leenane? I que és el segon autor anglosaxó més representat després de Shakespeare a Amèrcia del Nord?

Aquest dilluns 18 de març #AsSocPerla us convida a una activitat amb Ivan Morales, gran apassionat de McDonagh, per descobrir més detalls de l’autor i els seus textos. També hi intervindrà l’actor Blai Juanet Sanagustín.

Feckers like us (lletjos com nosaltres), per Ivan Morales

Els éssers més abjectes i menyspreables, portadors dels sentiments i les emocions més vergonyoses, són la matèria primera amb la què Martin McDonagh construeix les seves obres, un teatre tan clàssic en la seva arquitectura com fresc i contemporani en la seva actitud.

Violent i divertit com Tarantino, xulesc i sorollós com The Clash, absurd i pessimista com Kafka, histriònic i ancestral com Dickens, barroer i estúpid com The Young Ones. Aquest és l’univers d’un dels meus autors preferits. Us convido a viatjar una estona per aquest món, amb la “fecking” col·laboració del Blai Juanet Sanagustín (Be God Is). Un univers ple de gent carismàtica i lletja, o com el mateix Martin McDonagh els anomena, en argot irlandès, “feckers”.
Uns “feckers” que s’assemblen massa a nosaltres. Feckers like us.
Iván Morales

L’activitat és gratuïta i oberta a tothom. Cal reservar plaça emplenant aquesFORMULARI.

Qui és Martin McDonagh?

Martin McDonagh va néixer el 26 de març de 1970 a Camberwell, Londres. És un dramaturg i director angloirlandès i va ser conegut en els seus inicis per la gran brutalitat i estil cinematogràfic d’algunes de les seves peces teatrals. Es considera que conrea un vessant extrem del teatre de la crueltat, conegut com a In-yer-face, que destaca l’aspecte violent i grotesc de les obres per tal de captar l’atenció de l’espectador. La reina de la bellesa de Leenane (The Beauty Queen of Leenane), va ser la seva òpera prima i la va escriure quan només tenia 26 anys. Diuen que la va escriure en una setmana. Va ser guardonat amb el premi del Cercle de la Crítica Teatral britànica al dramaturg més prometedor de l’any.
Aquesta obra va ser la primera del cicle d’obres ambientades al Comtat de Galway, que li van fer guanyar-se el favor del públic i la crítica. Una primera trilogia – en té més- titulada The Leenane Trilogyinclou A Skull in Connemara i The Lonesome West, ambdues escrites el 1997.

Nascut a Anglaterra de pares irlandesos, McDonagh es va veure obligat a deixar els seus estudis i a buscar-se la vida des dels 16 anys, quan els seus progenitors van tornar a Irlanda i el van deixar a Londres juntament amb el seu germà gran (el guionista John McDonagh). Va subsistir a força d’ajudes socials i de petites feines, mentre somiava a dedicar-se a la literatura i escrivia obres per a la ràdio i la televisió que no eren acceptades. A l’estiu, s’explica, es reunia amb els seus pares a Galway (Irlanda), on aquests vivien. Passava allà unes vacances que li van permetre familiaritzar-se amb el dialecte local, el qual usarà en moltes de les seves obres per ironitzar i emfatitzar no només l’aspecte de la vida rural irlandesa, sinó també la seva particular poesia.

L’any 2005 inicia la seva carrera cinematogràfica que culminarà amb l’escriptura i direcció de la comèdia negra Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) guardonada amb nombrosos premis (Globus d’Or, Òscars…)

Author