La Sala Atrium acull ‘Ni con tres vidas que tuviera’ Inspirada en l’entrevista que Jordi Évole va realitzar a l’exetarra Iñak Rekarte

06.25.2019

Author

Després del seu exitós pas per Madrid, Bilbao i Albacete, arriba a Barcelona, a la Sala Atrium, Ni con tres vidas que tuviera, un text de José Pascual Abellán, que té com a protagonistes a un exterrorista penedit, una víctima i una periodista. Tres vèrtexs per a fitar la mateixa història, per a posar-la sobre la taula. Per a intentar que no es torni a repetir. Està inspirat en l’entrevista que el periodista Jordi Évole va realitzar a l’exetarra Iñak Rekarte al seu programa Salvados (La Sexta). 

L’espectacle situa l’acció en el moment en què un home, que acaba de complir condemna, torna a la vida (la que un dia va sembrar d’horror) i s’enfronta a les preguntes d’un redactor gràfic que ha hagut de preparar a fons aquesta conversa directa, exempta de sentiment i complicitat. És la història d’un exterrorista que, penedit i després de molts anys privat de llibertat, és entrevistat per un periodista que intenta entendre la seva història. Entendre per saber. Ni per justificar ni per perdonar. Entendre i saber.

Una dona, familiar de les víctimes d’un dels seus atemptats, llegeix l’article l’endemà i emet un comunicat en el qual contesta a les declaracions de l’exterrorista i traça les línies d’un pont fràgil que, finalment, desemboca en la trobada de tots dos.

UNES PARAULES DE L’AUTOR
Jo escric teatre perquè intento donar resposta als meus propis interrogants, a les preguntes que em plantejo de la meva vida pròpia i amb les obres anhelo trobar aquestes solucions als dilemes de l’existència. Amb aquest treball, i arran de tot l’anterior, la falta de respostes era més que evident perquè la gent de la meva generació havia sofert aquesta xacra de la violència, del terrorisme. L’hem viscut molt de prop a través dels mitjans de comunicació i trobar-me amb una entrevista com la de Rekarte, va fer que em trobés amb aquest interrogant: Què hem de fer les persones amb els éssers humans que han fet el que han fet, i que ara després d’haver complert la seva condemna, han refet la seva vida? Què hem de fer els altres éssers humans amb aquestes persones? Aquest és el gran interrogant i per això em vaig decidir a fer aquesta funció, volia resoldre’m aquesta pròpia pregunta. Què passa ara a escala social, en l’àmbit humà?
José Pascual Abellán.
Ni con tres vidas que tuviera, de José Pascual Abellán, s’estrena a Barcelona amb Nacho Hevia com a periodista, Jorge Cabrera com a exterrorista (candidat a Premi MAX com a millor actor per aquest paper) i Lucía Esteso com a víctima. L’obra va ser estrenada el 7 d’abril de 2017 a la Nave 73 de Madrid, i després d’haver passat pel Teatro Circo de Albacete i la Hacería de Bilbao ha estat fent temporada a la Sala Intemperie Teatro (també de Madrid) durant setembre i octubre de 2018 i repetint a causa de l’èxit obtingut, de gener a març de 2019.
Ara arriba a la Sala Atrium de Barcelona del 3 al 14 de juliol de 2019. L’espectacle també s’ha pogut veure al Teatro Federico García Lorca de Getafe, Sala Trono de Tarragona i el Teatro Lab de Toledo.

Author