L’Akadèmia estrena ‘Rromipen’, l’espectacle que viatja a través de la història del poble gitano i la seva música

06.16.2019

Author

El Teatre Akadèmia estrena el divendres 21  de juny Rromipen, el viatge de la música gitana, un espectacle que vol explicar i mostrar el viatge llegendari del poble gitano des de l’Hindustan fins a Espanya a través de la música, la fotografia, la poesia, el video, els contes i els textos històrics.

Rromipen, que significa Gitaniitat en l’idioma gitano, el  Rromano, és un espectacle ideat per Sergi Rodríguez López-Ros, amb autoria, dramatúrgia i narració de Sebastián Porras Soto (periodista i intèrpret, ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació i realitzat diverses publicacions, entre elles una sèrie de vuit contes populars gitanos. Treballa per a la formació i promoció cultural del poble gitano a Catalunya) i posada en escena d’Ester Nadal Pubill (ha col·laborat amb Jordi Mesalles, Calixto Bieito, Georges Lavaudant, Xavier Albertí i durant 10 anys ha estat adjunta de direcció de Joan Ollé).

L’elenc d’intèrprets està format per Jordi Heredia a la guitarra, Emil Bolozan al violí i Nenad Jovic al contrabaix i les cantaores Luisa Heredia i Fefa Gómez.

Rromipen, el viatge de la música gitana és una producció del Teatre Akadèmia que busca retre homenatge a un poble que ha estat cabdal també en la història de la nostra ciutat. Amb reivindicació, emoció, alegria i música per celebrar el dia de la música, amb l’inici de l’estiu.

Sinopsi

Rromipen és el viatge pel mapa i el temps dels gitanos, des de l’est fins a les nostres terres, des dels seus orígens a l’Índia o Pèrsia fins a la persecució de l’holocaust i les injustes lleis que van maltractar i menysprear aquest poble fins no fa gaire. A Rromipen escoltarem la seva música i les paraules que persegueix i ha anat definint el destí del poble gitano. Tres músics (un contrabaix, una guitarra i un violí), dues “cantaores” i un narrador ens guiaran per camins on les paraules a voltes tenen soroll de pols i de dolor i, d’altres vegades, també han format part del record i imaginari de tots nosaltres.

Un espectacle que s’acompanya d’imatges d’aquest llarg viatge que permetran identificar paisatges, colors i rostres. Amb tot plegat, es crearà un calidoscopi de paraules, música i imatges que permetrà sentir l’essència d’aquest poble. “Paio o gitana, tots sentirem vibrar dins nostre les ressonàncies que compartim i trobarem també una peça de la identitat que tots i totes compartim, encara que a vegades el més fosc de la nostra història ens hagi volgut diferenciar, separar, trencar”, diuen.

Author