LAminimAL: “Fer teatre és també un acte polític”

06.18.2019

Author

La companyia LaminimAL ens ha enviat aquest comunicat- declaració de intencions, en relació amb el seu espectacle Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth, que obrirà la temporada del Barts.

COMUNICAT:
Demà dimecres, 19 de juny, s’acompliran 5 anys de Felip VI com a Rei d’Espanya i la companyia LAminimAL, que obrirà la nova temporada del BARTS amb la comèdia palatina Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de PHILLIPE THE SIXTH, vol aprofitar aquesta efemèride per reivindicar espais de rebel·lió i crítica dins del món de la cultura.

Segons la directora, Daniela De Vecchi“cal superar la tendència a l’autocensura que estem patint d’ençà que es va obrir la veda de la nova onada de repressió”. “Fer teatre és també un acte polític i nosaltres hem decidit fer-ho rient de la nostra submissió al monarca, de la nostra condició de súbdits lleials malgrat l’educació moderna que hem rebut i que, quan toquen eleccions, posem a l’urna una papereta d’un partit progressista o antisistema”, ha explicat.

 LAminimAL adverteix que“fa molt de temps que hem renunciat a coses bàsiques com la libertat o la República en pro d’una pseudo-tolerància”, i considera que ara és un bon moment per reflexionar i debatre obertament sobre el paper de la monarquia en ple segle XXI: “Perquè seguim vivint en una monarquia? Es tracta d’un designi diví? I, en el cas que fos així, els agnòstics no hauríem d’estar exempts de prestar obediència al Rei? És que no tenim dret a decidir sobre qui ens governa? Perquè no trobem la papereta de la monarquia el dia de les eleccions? Perquè no podem opinar sobre les seves assignacions econòmiques?”

PHILLIPE THE SIXTH és una coproducció de BARTS que es va estrenar amb molt bones crítiques en el Festival de Teatre Independent, FESTIE, el certamen celebrat del  27 de desembre al 13 de gener, que va néixer com a plataforma perquè les companyies emergents donin el salt a espais de gran format.

Escrita per Albert Pijuan i interpretada per Eloi BenetCris CodinaEsperança CrespíCarles Cruces i Toni FigueraPHILLIPE THE SIXTH descriu un episodi decisiu pel regnat del jove rei. Després d’haver de fer front a l’herència enverinada del pare, casos de corrupció i un suport popular en retrocés, ara cal sumar-li els fets del primer d’octubre: una comarca escocesa s’ha declarat insubmisa a l’autoritat monàrquica i l’intent de sufocar aquest aixecament per mitjà de la força no ha obtingut l’efecte esperat. El consell de creatius de la monarquia es reuneix d’urgència per escriure el discurs més important de la carrera  del rei.

Author