Com ja us vàrem informar fa uns dies en aquesta notícia, Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebra la seva 23a edició del 9 al 12 de maig a Reus. Durant quatre dies, passaran per la capital del Baix Camp més de 30 companyies nacionals i internacionals per mostrar el talent del millor circ contemporani actual.
La Fira Trapezi reuneix any rere any nombrosos professionals i entitats del sector del circ. La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza, (Cíclicus Espectacles) des de 2017, aposta per una fira amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ a Catalunya i un referent a escala internacional. Un dels objectius principals de Trapezi és l’impuls de la producciói la creació d’un espai detrobada de professionals del sector a Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.
En aquesta 23a edició, la fira acollirà el tancament del projecte De mar a mar, Pirineus de circ, que col·labora amb l’Àrea Professional en l’organització de diverses activitats com ara la taula rodona La cooperació internacional en el circ i diversos tallers. A més, com a membre de COFAE, Trapezi acollirà també l’activitat Debate Futuro, que uneix diversos professionals per reflexionar sobre el futur de Trapezi, en el marc de la resta de fires de l’estat espanyol. I per últim, l’Espai Professional d’aquest any comptarà amb la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed.
Un any més comptem amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya en l’organització de la Trobada amb programadors així com en la taula rodona centrada en El circ i l’herència.
FIRA TRAPEZI, PUNT DE TROBADA DELS PROFESSIONALS DEL SECTOR
L’Àrea professional de Trapezi és un espai de mostra, trobada i treball en comú dels professionals del sector, que té la voluntat de generar un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.
Any rere any, l’organització treballa per augmentar el nombre de professionals, d’aquí i d’arreu, assistents a la fira i ampliar l’oferta d’activitats adreçades a artistes, tècnics, gestors i programadors que propiciï la formació i especialització, però sobretot les interaccions entre els diferents agents que intervenen en el sector.
En aquest sentit, la internacionalització de Trapezi té un paper cabdal en la dinamització i professionalització del sector, ja que permet donar projecció internacional a la fira i a l’àmbit del circ de Catalunya, permet incloure companyies internacionals en la seva programació perquè interactuïn amb les locals, i participar en els festivals d’arreu.
LES COPRODUCCIONS DE TRAPEZI
Un dels objectius principals de Trapezi és el suport i l’impuls de la creació de nous muntatges en un àmbit que compta amb professionals ben preparats a qui oferir recursos a la producció de les seves creacions. Així mateix, una de les missions principals de la Fira és consolidar una xarxa de coproductors que permeti donar estabilitat i fer créixer el sector.
Des de fa tres edicions, la Fira participa en la coproducció d’espectacles i enguany són dues les companyies que se n’han pogut beneficiar. D’una banda, la companyia Domichovsky & Agranov presenta l’espectacle de petit format Davaiii, compost per un acròbata i un violoncel·lista. De l’altra, la companyia catalana Toti Toronell, que presenta Dioptries un espectacle de mitjà format i multidisciplinari, amb què Trapezi obre un nou format de coproducció en xarxa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, i el suport del Mercè Arts de carrer (MAC) Festival.
A Dioptries de Toti Toronell una troupe de circ es troba atrapada entre dos mons. Han de resoldre el dilema de fer dos espectacles alhora, entrar, sortir i els canvis precipitats d’un escenari a l’altre, donen el joc a l’espectacle.L’obra representa la polifacètica visió del circ, on res no és absolut i on totes les maneres de representar-lo hi poden tenir cabuda. Dioptriessón dos espectacles en un. Igual com qualsevol objecte, quan estem veient un costat, no podem veure l’altre però ens el podem imaginar. El públic haurà d’escollir des d’on vol veure la proposta i segons la seva tria, viurà el circ més clàssic i romàntic o el circ més contemporani i poètic.
A Davaiii de Domichovsky & Agranov dos personatges dubtosament simpàtics, juguen amb l’equilibri entre el dolor i l’alegria. Un joc de rols en constant transformació, el domador es converteix en el domat, el segrestador en el segrestat, la més petita distracció pot costar la vida o unes quantes bones riallades, qui ha dit que no es juga amb ganivets?
La Fira aposta per recolzar una nova creació com a coproductors alhora que oferir una xarxa de col·laboradors que donin suport al projecte i garantir-ne així la visibilitat al nostre territori.