L’ateneu LA CATE de Figueres celebra 100 anys amb un ampli ventall d’activitats commemoratives

05.21.2021

Author

Demà dissabte, 22 de maig, a les 19h, tindrà lloc l’acte inaugural de celebració del centenari de l’ateneu La Cate de Figueres. Hi participaran el president de l’entitat, Lluís Illa: el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Josep Maria Bernils; l’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó; i el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), Pep Morella.

 El Patronat de la Catequística (La Cate) celebra aquest 2021 els 100 primers anys de la seva història. I ho vol fer recordant el passat, el significat que ha tingut per a la societat figuerenca i empordanesa. Sempre, sobretot en les diferents etapes històriques fins esdevenir una de les entitats més actives,encarant el que ha de ser l’entitat en el futur.

L’acte de demà  comptarà  amb l’actuació musical de Cris Comaposada i Robert Molina; un número de dansa de la companyia Agitart i la projecció d’un vídeo sobre la història de l’entitat. S’iniciarà la celebració dels cents anys de l’ateneu i també el cinquantenari de la fundació de l’entitat tal com se la coneix actualment. En els propers mesos, La Cate té previstos  actes i activitats especials:  espectacles, xerrades, exposicions, festes, la publicació de dos llibres i un mural commemoratiu.

 Avui per avui, La Cate és una de les entitats més actives de la ciutat de Figueres amb un edifici notable (obert el 1932) que li dona estabilitat i projecció. El treball de la seva junta directiva, l’aportació dels seus socis i el suport del públic empordanès han fet de l’entitat: un referent en el món cultural de la comarca i, per extensió, del teixit associatiu de Catalunya.

 El Patronat de la Catequística Parroquial va ser fundat l’any 1921 quan un grup de pares preocupats per l’educació i l’esbarjo dels seus fills van crear l’entitat. En aquells inicis i en el context de l’època, van estar molt lligats a la societat catòlica. Com indica el seu nom, a l’activitat parroquial, però definint des d’un bon principi alguns dels objectius que es mantindrien al llarg dels anys: la formació d’infants i joves, i el desplegament de l’activitat lúdica i cultural, de la qual destacava les representacions teatrals, les projeccions cinematogràfiques, l’excursionisme i uns primers intents de promoure l’esport.

 Una de les etapes més destacables de la història de l’entitat va ser la dècada dels anys 70, en què l’entitat va acollir  els primers recitals de cançó catalana; els primers mítings a Figueres dels partits i sindicats, així com reunions de l’Assemblea de Catalunya i, especialment, del Congrés de Cultura Catalana.

 

Properes activitats commemoratives del centenari de La Cate

La Cate oferirà un espectacle inaugural de presentació pública del centenari, un acte d’intercanvi amb l’Orfeó Badaloní (que també celebra cent anys enguany); l’exposició de gran format “100 anys de La Cate”, una exposició sobre cinema que coincidirà amb la celebració de la XVII Trobada de cineclubs (12 i 13 de juny); una exposició antològica sobre teatre, xerrades vinculades a moments puntuals de la història i representacions teatrals.

Altres activitats previstes són l’”És Cate Room”, joc pel qual els participants coneixeran episodis de la història del Patronat, que els hauran de servir per trobar la sortida. Una  història d’intriga en la qual es veuran atrapats! També un concurs públic per a la pintura d’un mural commemoratiu a la paret est de la plaça de La Cate, i un concurs de fotografia per Instagram.

La Cate forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), institució que treballa des de 1983 per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les gairebé 180 entitats socioculturals. Els fereix el seu suport i assessorament en àmbits tant diversos com el jurídic, el comptable, el formatiu, de gestió i de reconeixement, la imatge corporativa i les aplicacions informàtiques.

Author