Les arts en viu catalanes desembarquen al Quebec

11.10.2018

Author

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), i la seva marca d’internacionalització Catalan Arts, conjuntament amb l’Institut Ramon Llull, organitzen una missió al Quebec durant el mes de novembre per facilitar la participació de professionals catalans a la Biennal d’arts escèniques i música CINARS, així com als festivals de música M pour Montréal i Mundial Montréal, i donar suport a les actuacions dels grups catalans programats.
La Companyía de Circ “eia” i una delegació de professionals catalans seran presents a la Biennal internacional d’arts escèniques CINARS del 12 al 17 de novembre, a través d’un estand organitzat per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), sota la seva marca d’internacionalització Catalan Arts, que acollirà una delegació de programadors, festivals i artistes catalans a la Biennal internacional d’arts escèniques CINARS. L’estand català oferirà una imatge conjunta del sector i servirà als professionals catalans per desenvolupar les seves activitats a la fira.
CINARS és un dels punts de trobada internacionals de les arts escèniques més importants del món. Des del 1984, CINARS sol reunir biennalment a Mont-real uns 1.500 professionals de més de 40 països, es presenten uns 360 espectacles i es programen més de 20 showcases oficials per a públic professional.
Enguany les arts escèniques catalanes també estaran presents al programa oficial de showcases de CINARS. La Companyía de Circ “eia” ha estat seleccionada per presentar el seu espectacle inTarsi el 14 de novembre a les 14:30h davant del públic professional acreditat.
Així mateix, el dia 14 també tindrà lloc, de 16:30 a 18:00h, el panel Coups de foudre, Catalogne – Québec / Love at first sight, Catalonia-Quebec, una conversa entre professionals de les arts escèniques de Catalunya i del Quebec, on compartiran les seves realitats com a festivals, companyies i teatres, i exposaran quines col·laboracions han dut a terme al llarg dels anys, així com quins són els reptes que han d’encarar. Hi participaran com a ponents: Àngels Margarit, Mercat de les flors; Tena Busquets, Sismògraf; Francine Bernier, Agora de la Danse; Ricard Soler Mallol, companyia Obskené; Olivier Bertand, La Chapelle – Scènes Contemporaines; Pep Pla, Festival TNT; i Celine Coutable, La Serre – arts vivants et OFFTA. Moderaran Antònia Andúgar, Institut Català de les Empreses Culturals; i Teresa Carranza, Institut Ramon Llull.
Pel que fa a la música, del 13 al 16 de novembre, la cantant Marinah i la banda Aurora actuaran a la 8a edició del festival Mundial Montréal, un dels esdeveniments musicals de referència d’Amèrica del Nord.  Del 14 al 17 de novembre, la banda de rock psicodèlic, The Zephyr Bones, i la cantautora d’accent folk, Núria Graham formaran part de la programació del festival M pour Montréal, que enguany arriba a la seva 13a edició. Anualment reuneix a més de 200 professionals del sector d’una vintena de països, i ofereix una mostra de noves propostes de música pop-rock i tecno.
Acabem amb el quartet barceloní The Zephyr Bones, que té la fórmula per submergir a l’oient en un recés de surf pop melangiós i psicodèlic que han construït amb cura: tot i que les seves primeres passes es remunten a l’any 2015, no ha estat fins a finals de 2017 que han publicat el seu debut, Secret Place.
La programació artística als dos festivals de música es complementarà amb la conferència Catalonia, a Thriving Land for Music sobre el panorama musical català. L’objectiu és donar a conèixer els mercats estratègics de Catalunya i compartir informació amb els professionals internacionals sobre l’escena musical catalana i com accedir-hi. El panel tindrà lloc el dia 16 de novembre i comptarà amb la participació de David Ibáñez, Fira Mediterrània; Oriol Roca, Mercat Música Viva de Vic; i Marta Salicrú, Time Out Barcelona; i moderarà Xavier Cester, Institut Català de les Empreses Culturals.
A més, per oferir una difusió més àmplia dels professionals i artistes catalans, s’ha editat un llibret promocional que s’inclourà dins de la bossa oficial que rebran tots els professionals acreditats a M pour Montréal, i es distribuirà al taulell d’acreditacions de Mundial Montréal i a l’estand català de CINARS. També està disponible digitalment al web catalanarts.cat.
El programa detallat va començar el mes de setembre amb  diferents projectes, entre ells, la 24a edició del Festival Internacional de la Literatura (FIL) on les Lletres Catalanes van ser les convidades d’honor: l’obertura de la temporada de l’Agora de la danse amb l’espectacle La Consagració de la primavera a càrrec de Roger Bernat i la projecció d’Espanya entre dues trinxeres: la guerra civil en colors, de Francesc Escribano i Luis Carrizo a la Cinemathèque québécoise de Mont-real.
Durant el proper any 2019 també es faran accions de promoció exterior de la cultura catalana al Quebec. Diversos artistes catalans participaran a les programacions de La Chapelle-Scènes contemporaines, Montréal, Biennale du Festival International des Arts de la Marionnette, Saguenay i Festival Regard, Saguenay.
Més informació: www.llull.cat

Author