Les companyies seleccionades per la Beca DespertaLab 2021 presenten les seves creacions a la Sala Atrium

05.13.2021

Author

La 7a edició del cicle de creació escènica DespertaLab, impulsat per la Nau Ivanow i la Sala Atrium, publica la seva decisió. Ha seleccionat les companyies Monte Isla i Ça marche per a desenvolupar les seves creacions escèniques en una residència de 5 setmanes a la Nau Ivanow. Durant aquest temps, les companyies han disposat d’espai de treball i assaig, recursos tècnics i acompanyament personal per part de l’equip de la Nau.

Al final de la residència, les companyies representen les seves creacions a la Sala Atrium de Barcelona.

Companyia Monte Isla

Monte Isla és una companyia que treballa a partir de l’experiència plàstica, el contacte amb els objectes i l’espai. Un treball que es desenvolupa a la sala d’assaig i en la trobada amb la matèria.

Presenta del 19 al 30 de maig Allí donde no estamos, un projecte basat en la investigació de les narratives visuals i el treball escènic sense actors. Ho fa a partir de la creació d’una peça centrada en la relació triangular dels elements compositius so, llum i espai.

La peça esdevé una arqueologia d’un futur que convida a l’espectador a contemplar el paisatge de les restes de la nostra civilització.

Companyia ÇA MARCHE

Ça marche és una companyia que investiga al voltant del treball sobre el performer amateur, la recreació de mons escènics i la narració visual. En les seves peces s’entrecreuen la relació entre artesania i tècnica, els ready-mades o el pas de la infància a l’edat adulta.

Presenta del 3 al 6 de juny Lo viejo y lo nuevo. Una peça per a públic adult que planteja una situació molt concreta com a punt de partida: en escena, nenes i nens explicaran al públic contes ininterrompudament i jugaran amb tot allò que aquests ens proposen. Aquest projecte es qüestiona per què necessitem explicar-nos històries. I què ha succeït perquè aquells relats que tenen un valor afegit s’hagin perdut o distorsionat en el camí.

Beca DespertaLab 2021

El Cicle de creació escènica DespertaLab té la voluntat de donar suport a la creació teatral més recent. Així, contribuirà a la professionalització i creixement de les companyies beneficiàries mitjançant el programa d’acompanyament i residències de la Nau Ivanow.

La Beca ofereix les condicions tècniques i humanes necessàries per poder desenvolupar un treball de recerca i investigació. I  amb unes condicions dignes que ajudin les companyies a pensar en projectes a llarg termini, oblidant-se de les presses i l’obligatorietat de resultats.

Des de la Nau Ivanow s’han destinat 15.000 euros a cada una de les dues companyies guanyadores. D’aquests, 8.930,25 euros es destinen a l’equip humà durant les 5 setmanes de residència de la Beca 2021. Es garanteix així la no precarització de la companyia durant el seu procés d’investigació. Més enllà de donar els recursos per a la projecció d’un projecte concret, la Beca vol oferir:  una experiència formativa que doni els recursos i habilitats necessàries a la companyia per a futurs reptes professionals.

La Beca DespertaLab s’adreça a companyies i col·lectius joves d’arts escèniques professionals, o en vies d’inserir-se en la professionalització. La selecció dels projectes beneficiaris va ser a càrrec d’un jurat format per: Raimon Molins (director de Sala Atrium). Mar Panyella (col·laboradora de la plataforma Nova Veu i filòloga). Denise Duncan (dramaturga i directora teatral). Ona Sallas (productora d’Estudio LaSantísimaTrinidad, companyia resident a la Nau Ivanow i seleccionada per l’edició 2020 de la Beca DespertaLab). Manuel Pérez (director de la revista Entreacte i crític teatral d’El Periódico).

Author