La Villarroel ha acollit la presentació Les mans, una obra escrita per Llàtzer Garcia i dirigida per Sílvia Munt. L’espectacle està protagonitzat per Raquel Ferri i Ernest Villegas. És una producció de Bitò i Grec 2024 Festival de Barcelona. A la roda de premsa hi han assistit Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, Cesc Casadesús, director del Grec Festival de Barcelona i la companyia.
Tania Brenlle ha donat la benvinguda als mitjans; en la que és la última estrena de la temporada a La Villarroel, tot aprofitant per felicitar a Cesc Casadesús: pels seus anys de trajectòria al capdavant del Grec Festival de Barcelona i agraint que sempre hagi comptat amb: La Villarroel en totes les seves edicions.
Parlant de Les mans, coproducció de Bitò i del Grec Festival de Barcelona, la directora artística ha explicat que: el projecte li va arribar abans d’estrenar L’illa deserta la temporada anterior; la qual cosa ha fet que enguany hagin conviscut a la programació de la sala dues obres sobre parelles; per bé que no poden ser més diferents entre elles, tant per la pròpia trama com per l’equip creatiu: que conformen ambdós muntatges. Les mans és un text signat per Llàtzer Garcia i amb direcció escènica de Sílvia Munt.
“M’agrada molt com treballa la Sílvia Munt – assegura Brenlle -, té presa la mida de la sala, és una dona intel·ligent i dirigeix amb una precisió extraordinària, insistint per aconseguir exactament allò que vol. De la mateixa manera, és un gran plaer tancar la temporada amb un text escrit per un dramaturg de casa nostra: com en Llàtzer Garcia, un autor amb una veu pròpia tan interessant i capaç de crear personatges complexes; i d’una gran profunditat.I comptem, a més, amb dos grans intèrprets com són la Raquel Ferri i l’Ernest Villegas.
Tania Brenlle ha destacat, a més, que per en Llàtzer Garcia és una experiència primerenca ja que el dramaturg; també acostuma a dirigir els seus propis textos i, amb aquest projecte; ha cedit les regnes de la direcció de la seva obra.
Cesc Casadesús també ha compartit amb els assistents la seva il·lusió per poder formar part d’aquesta producció, més encara perquè no és la primera vegada que coincideix ni amb l’autor; ni amb la directora. “Ja havíem treballat tant amb la Sílvia com amb en Llàtzer; i estic molt agraït de tenir l’oportunitat de tornar a col·laborar. M’agrada repetir amb artistes que tenen talent.”
Parlant ja del propi espectacle, Les mans posa en escena una situació complexa en el si d’una parella; conformada per la Paula i l’Isaac, una directora de cine novella i un actor amb antecedents de malaltia mental; que pretenen realitzar el primer film de la Paula basat en les seves experiències compartides com a artistes; i en els reptes que han afrontat en la seva relació. Es plantejarà un conflicte de molt difícil resolució i que interpel·larà constantment al públic: per les seves implicacions ètiques i emocionals.
Tal i com ho exposa el propi autor, Llàtzer Garcia: “Reflexionàvem sobre què volíem explicar i va sorgir la idea de com de bonic és estimar-se i, alhora: com n’és de dur. Volíem parlar de l’amor en parella i dels seus reptes; i me’n vaig adonar que es tractava d’una cosa molt difícil. En una relació es plantegen moltes preguntes: On acaba un i comença l’altre? Fins a quin punt ens barregem l’un amb l’altre quan estem en parella? És positiu que sigui així? Fins a quin punt deixes de ser tu mateix? Ens movíem en un terreny extremadament complex i només puc estar agraït a l’Ernest i la Raquel; perquè s’hi han llençat sense reserves i ho han donat tot.”
Sílvia Munt, directora de l’espectacle parla del que rau al propi nucli de la proposta.
“Crec que, amb aquesta obra, ha nascut una criatura molt interessant. Li vam demanar a en Llàtzer que escrivís un text que tractés sobre una relació d’amor. I això és el que tracta. També parla de com de difícil és mantenir aquesta relació, de com costa gestionar fins a quin punt: l’egoisme ha de superar l’amor de la parella i fins a quin punt és suportable conviure; sense que tu et perdis de vista, sí, però tot parteix, a la base, d’una historia d’amor. Si aquests personatges transiten aquesta dificultat vital és, precisament, perquè s’estimen. Hem intentat fer una obra d’actors amb la màxima sinceritat possible. No hi ha res més que dos actors, amb aquesta veritat i transmissió d’emocions en directe. Són ells que estan al ring i que ens transporten amb tota la dificultat i meravella que això implica.”
Raquel Ferri, que interpreta a la directora que es veu immersa en aquesta turbulenta relació; ha admès que tot el procés d’assajos ha suposat un repte i, alhora, un gran aprenentatge.
“He après molt d’aquesta experiència com actriu, de la Sílvia i de la seva manera de dirigir, de com ens col·loca en el lloc adequat per viatjar amb l’escriptura d’en Llàtzer. Al principi, reconec que em resultava difícil renunciar a les accions i centrar-me en el text. Però aquí està el repte, escoltar a l’altre i donar-li el que necessita. És estar aquí i ara. Ha estat una experiència molt bonica.”
L’ARGUMENT
Aquesta és una història d’amor imperfecta que exposa una difícil pregunta: posaries en joc la teva vida sentimental per salvar el teu projecte somiat?
La Paula i l’Isaac viuen apartats en una casa enmig de boscos i muntanyes. Ella està a punt de rodar la seva primera pel·lícula, que serà protagonitzada per ell, després d’haver estat retirat temporalment de l’ofici per problemes de salut mental.
La producció ja comença a caminar i la parella ho viu amb una barreja d’entusiasme i vertigen.
Però els primers dies d’assajos previs a la filmació, es fa evident el que la Paula, secretament, intuïa: l’Isaac no pot participar en la pel·lícula; és un perill per ell i pel mateix rodatge. El seu paper, basat en la seva persona i la seva difícil experiència, l’haurà de fer un altre actor.
Les mans es representarà a partir del 14 de juliol de 2024 a La Villarroel