L’espectacle ‘Vaig ser pròsper’ de Projecte Ingenu, guanyador del Premi BBVA de Teatre 2021

Escrit per Teresa Bruna

06.07.2021

Aquest vespre hem anat al carismàtic Teatre Atlàntida de Vic, on s’entregaven els Premis Premi BBVA de Teatre 2021; convocats per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA. No us enganyarem: hi hem anat via Zoom, que és un dels transports que més hem utilitzat aquest darrer any. Però l’hem vist perfectament! I he de dir que ha estat una entrega molt àgil i agradable! 

La companyia guanyadora ha estat Projecte Ingenu per l’obra Vaig ser pròsper. Ho poso ara, perquè no aneu directament al final. Ja hi arribarem, ja!

Seguim. El conductor de la vetllada ha estat en Peyu, que ens ha rebut amb un sincer: “Estem a les acaballes d’aquesta situació. Ens en sortirem!” Paraules molt d’agrair! I ha estat molt divertit tota l’estona!  Diu: “Aquest any als teatrers ens ha anat molt bé. No hi havia tos, ni soroll de caramels! Han desaparegut totalment!” 

El Premi consisteix en 20.000 euros “que se’ls han de guanyar”, explica en Peyu, “amb una gira per Catalunya valorada en aquesta quantitat.”  Una fita important que inclou la programació de l’obra al Festival Temporada Alta 2021. També hi ha dos premis especials: a la Millor interpretació i a la Millor Direcció.

El Jurat

A aquesta edició s’han presentat 103 propostes. El Jurat, format per l’actriu Mireia Aixelà; la representant de l’AADPC i actriu, Ariadna De Guzman; el programador de L’Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer; la representant de Temporada Alta, Laura Iglesias; i el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, han escollit l’espectacle guanyador entre els 5 finalistes, que també s’han emportat una estatueta commemorativa d’aquesta 21 edició. 

Les obres finalistes, mereixedores de l’estatueta són:

Suicide Notes, de Marc Caellas & David G. Torres.
Orbital, de Farrés Brothers
Vaig ser pròsper, de Teatre Ingenu
Una Galàxia de Luciérnagas, de Cia, Maldà
Ramon, de Eòlia I+D

Anem a un ambulatori

Quan ha acabat l’entrega de les estatuetes, en Peyu -que se sentia visiblement com a casa, perquè és de per allà- ens ha obsequiat amb una actuació. Un monòleg que ha situat en un ambulatori -un tema proper, ara!- amb la intenció d’explicar “com fem la nostra feina.” S’ha referit en què la manera de parlar pot descriure un caràcter, una edat… Més enllà  de la metàfora, en Peyu ha estat magnífic, fent canvis de veu constants i amb molt de moviment. Faltava el Premi per al Millor Presentador!

Joan Roura, director del Premi BBVA de Teatre, ha manifestat que enguany hi havia uns premis especials al reconeixement d’uns professionals que “no són visibles però hi són sempre, i que, en aquest any especial, també s’ho han passat molt malament.” Es refereix a tots els tècnics: il·luminadors, escenògrafs i als que s’encarreguen de les infraestructures per transportar un obra de teatre de poble en poble. 

També s’ha reconegut la feina de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’AADPC “per la seva lluita i treball incansable ajudant el sector durant 40 anys , i concretament pel suport donat durant la crisi del sector teatral degut a la pandèmia per la Covid-19”.

Aquest  premi l’ha recollit l’Àlex Casanovas, president de l’entitat, que ha dit que “És un honor i un plaer ser President en el moment en què rebem el premi. I honestament, crec que ens ho mereixem per estar-hi en els moments durs i compromesos.”

Més premis!

 Premi a la Millor Interpretació.
Tenim un exaequo: Anna Alarcón, per la seva interpretació a Una galaxia de luciérnagas,i Francesc Ferrer, protagonista de Ramon.

L’Anna ha agraït lAina’ per “haver confiat en mi l’experiència de la seva vida. Dir que allò que som ve condicionat pel lloc on naixem. I ho comparteixo amb tot l’equip. El desig de tots és que els teatres tornin a omplir-se per explicar històries necessàries.” 

Francesc Ferrer, que ha merescut el Premi per Ramon, ha manifestat que li feia molta il·lusió aquest premi per ser “un espectacle proper. Vull agrair a Mar Monegal, autora i directora, haver confiat en mi també durant la creació. És un monòleg però el procés ha durat un any. Enmig hi ha la nostra amistat compartida!”
———————————————-

Premi a la Millor Direcció
És per a Marc Chornet, per Vaig ser pròsper, de Projecte Ingenu.
En Marc diu: “Dirigir és una feina preciosa. Ens permet imaginar veritats que podrien ser.” Ha manifestat el seu agraïment als seus Mestres, i molt especialment a Magda Puyo “que no s’ho està passant gaire bé.”

En Peyu aconsegueix que la nit sigui una trobada d’amics, intimista, casolana i molt de la zona. Entre premi i premi ens parla de un  bon tou de postres catalanes, de les que en destaca les Galetes Birba “sempre amb aquella caixa”, i els carquinyolis, que els compara amb Messi.
———————————————-

I hem arribat al Premi! BBVA de Teatre 2021

El director de Zona de BBVA a Osona, Daniel Guardiola ha posat en valor “la important funció de la cultura en els moments complexos que vivim: som conscients que el sector cultural ha estat un dels més castigats per la crisi sanitària. Per això pensem que és molt necessari continuar fent costat a projectes culturals.”

I ell mateix ha anunciat el Premi BBVA de Teatre 2021: “per la valentia i risc de posar en escena una obra complexa, el Premi és per a Projecte Ingenu i l’obra Vaig ser Pròsper,” preMi que ha entregat Jaume Ribera.

I es fan la foto de família, amb en Marc, els actors, els organitzadors… i el xec gegant per valor de 20.000 euros!

Han agraït al Jurat el Premi de part de tota la companyia “que som molts! És la nostra obra i en Marc ha fet un pas endavant amb l’estètica i la seva manera de veure el teatre.” I pel que fa a l’obra: “És el nostre bebè de un any i mig!”

I ja ho tenim. Més agraïments “a tots els organitzadors, a la Fundació Antigues Caixes Catalanes, a l’AADPC, al BBVA, a la fundació Antiga Caixa de Manlleu i a l’Atlàntida de Vic….I  que aquest estiu puguem anar a riure al teatre!”

I ens han acomiadat amb un “Salut i Molt de Teatre!”