‘L’huracà’, de Carme Montoriol i direcció de Mònica Bofill, s’estrena a la Sala Petita del TNC

Escrit per Revista Teatralnet

06.09.2021

Demà dijous 10 de juny s’estrena L’huracà a la Sala Petita del TNC. És una obra de Carme Montoriol i amb direcció de Mònica Bofill que retrata la maternitat amb una enorme subtilesa psicològica. L’obra es podrà veure fins al diumenge 13 de juny al TNC i ja té totes les funcions exhaurides. 

L’huracà formava part de l’Epicentre Pioneres (temporada 2019-2020) però a causa de la pandèmia no es va poder estrenar al 2020. L’Epicentre Pioneres va rescatar d’un oblit particularment injust algunes de les veus femenines fonamentals de la nostra literatura amb l’objectiu de comprendre millor la nostra herència. Unes escriptores que, en la majoria de casos, van treballar des de la pluridisciplinarietat artística ja que van escriure novel·la,  teatre, assaig, poesia. I sovint van conrear també les arts plàstiques i musicals.

Les dotze autores protagonistes de l’Epicentre Pioneres han estat: Rosa Maria Arquimbau, Maria Carratalà, Maria Lluïsa Algarra, Llucieta Canyà, Cecília A. Màntua, Carme Montoriol; Lluïsa Denís, Maria Domènech, Carme Karr, Felip Palma (Palmira Ventós), Víctor Català (Caterina Albert) i Dolors Monserdà.

 

L’huracà, una esmolada mirada sobre la maternitat d’una de les grans veus femenines del teatre català

La dramaturga/traductora Carme Montoriol, amb la seva breu però subtilíssima obra dramàtica, mereix un lloc privilegiat entre els grans clàssics moderns del teatre català. A L’huracà retrata amb enorme subtilesa psicològica el conflicte angoixant d’una dona  absorbida per la possessiva relació que el seu fill li reclama d’una manera obsessiva.

L’endemà de l’estrena al Teatre Poliorama,  la crítica  afirmava que el text de Montoriol era la millor peça que s’havia estrenat al Teatre Català. Després de la Guerra Civil, l’autora va adoptar un estricte silenci literari, i la seva obra dramàtica va veure’s igualment allunyada dels escenaris durant dècades.