‘L’inesperat’, lema de l’edició 2022 de FiraTàrrega, que recupera l’espai públic i les arts de carrer

06.23.2022

Author

L’edició de FiraTàrrega 2022 torna en el seu estat més pur i acull 62 propostes artístiques; entre les quals 17 procedeixen de Territori Creatiu.

FiraTàrrega, que tindrà lloc del 8 al 11 de setembre; recupera en aquesta nova edició l’espai públic i les propostes de carrer, un dels seus principals trets d’identitat. Les estrenes de FiraTàrrega suposen el 56% del total de la programació que engloba propostes vingudes de: Catalunya, Illes Balears, Navarra, País Valencià, Euskadi, Múrcia, Madrid i Andalusia. El món s’acosta de nou a Tàrrega amb més d’una desena d’espectacles internacionals vinguts de països com: Alemanya, Bèlgica, França, Hongria, Irlanda, Països Baixos, Regne Unit, o Xile. El talent més jove, les propostes experiencials i itinerants, l’ambient festiu i d’entreteniment, la dramatúrgia digital; la reflexió i la paraula marcaran el certamen d’aquest any.

L’inesperat

El leitmotiv de l’edició 2022 es resumeix i s’actualitza amb el lema: «L’inesperat» . Vol recollir l’esperit de les arts de carrer, de la sorpresa i d’allò que esdevé en el moment més impensat. Un enunciat que vol posar l’accent en un espai públic viu, mutant i per a l’expressió artística espontània.

Pel que fa a la programació artística s’ha estructurat en els següents blocs:

1 – Veu jove. El talent més jove es concentra en aquest espai de la programació que dona la veu als més joves; no només als creadors, sinó també al públic. Una interpel·lació directa a la gent jove d’edat i d’esperit.

En aquest apartat destaquen entre altres, noms com Lali Álvarez amb: The Unfinished Human MANIFESTO (El Manifest inacabat de la Humanitat), un projecte participatiu que combina la creació artística; la creació comunitària i el pensament; el Col·lectiu Desasosiego amb Un segundo bajo la arena, una peça en la que el públic podrà assistir a un banquet nupcial: inspirat en Bodas de sangre; els belgues Circus Ronaldo amb Swing, una proposta entre el circ i els espectacles de varietats de la 1a. meitat del s.XX; o Teatro en vilo, una coproducció amb el Centro Dramático Nacional, i el seu Blast, una trobada improbable i eclèctica entre joves entre 16 i 26 anys que volen canviar el món.

2 – Experiència. Propostes experiencials que requereixen un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu. Aquí trobarem Roger Bernat i la seva Dormifestació, una dormida col·lectiva acompanyada d’artistes convidats com els poetes Oriol Sauleda i Núria Martínez Vernis; dels Països Baixos arriba Johannes Bellinkx i Reverse, una creació que proposa un recorregut caminant cap enrere durant uns 50 min.; les Artistas Salchichas amb Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, una immersió en el paisatge de l’Urgell; Projecte Ingenu que es pregunten sobre com serà el món d’aquí a 1000 anys a: El dia que va morir l’últim panda; Carla Rovira amb el dispositiu escènic Exit through the gift shop; que gira al voltant del concepte d’èxit en els processos de gestació i maternitat; Engruna Teatre i el seu particular Univers per a infants de 0 a 2 anys; la companyia Escarlata amb La grutesca, una experiència sonora en un ambient grotesc i circense.

3 – Festiu-entreteniment. Una festa on les arts del circ, la dansa, la performance, el teatre i la música: faran esclatar una paleta de sonoritats i colors diversos. En aquest bloc hi trobem la Compagnie Dyptik amb Mirage (un jour de fête); una peça inspirada en la imatge irreal i absurda del camp de refugiats de Balata (Cisjordània); els belgues Circumstances amb Exit, un treball de circ i dansa on es fusionen el moviment, l’acrobàcia i l’equilibri; Pau Palaus que ens porta amb Zloty una història de dos personatges d’una antiga troup de circ: fent camí sense rumb; Sound de Secà amb +, un espectacle nocturn que esdevé una cruïlla entre la percussió, la dansa, la veu, el moviment i la poesia; Kaleider i el seu Robot selfieuna instal·lació participativa que recull selfies del públic i els converteix en un gran mural col·lectiu; Lucas Escobedo i Paüra, una peça musical  hilarant que parla de la por; Truca Circus amb Sopla!, una atmosfera circense i festiva que evoca el món del còmic; o la Cia. Pepa Plana amb Si tu te’n vas,. Tres pallasses es troben per recrear un món accelerat i ens fan riure de les coses més petites.

4 – Cogito, Ergo Sum, una programació centrada en propostes amb voluntat de fer reflexionar i no deixar indiferent. En aquest apartat hi destaquen la companyia navarresa Led Silhouette que juntament amb Marcos Morau han creat Los perros; una peça de dansa íntima i visceral; Joseph Toonga amb Born to protest, un paisatge sonor intens amb ritmes de hip-hop; que posa l’accent en crear consciència al voltant de l’estigma racial; o la percussionista Núria Andorrà amb Nu.A, que amb objectes de la quotidianitat crea un paisatge sonor que ens apropa als seus orígens.

5 – Itinerants. Històries deambulants que et trobaràs al bell mig del carrer, que es belluguen i es desplacen, que provoquen;  que fan moure. Aquí trobarem propostes com les de Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak amb Senta, a la deriva una revisió contemporània i en clau de carrer de l’opera de Richard Wagner L’holandès errant; o 1 WATT amb Tales of No(oo)one, una peça deambulatòria i desordenada d’històries reals i d’antiheroïs que desborda energia.

6 – Dramatúrgia digital. Noves formes de creació que mantenen una conversa entre el llenguatge digital, la tecnologia, les arts escèniques i l’espai públic. En aquest apartat destaquen Onírica mecànica, un projecte liderat per Jesús Nieto que, amb la tecnologia com a aliada:  proposa una sèrie de peces que conformen un únic ecosistema però poden experimentar-se per separat. A FiraTàrrega 2022 presenta: DistanciaLa máquina de matar;Rumbo a Farout.

7 – La Paraula, amb una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia. Hi trobarem una conversa oberta entre la filòsofa Marina Garcés i la artista Clara Peya sobre l’inesperat; o Pastors, un relat de milers d’anys, explicat en format ‘live journalism’, de la mà de La Mira.

8 – L’Inesperat, una sèrie de peces que ens podrem trobar en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Hi trobarem creacions com les de l’hongarès David Somló amb Drift, una interacció entre intèrprets i transeünts: que fa pensar l’audiència sobre el seu comportament a l’espai públic; Sauf le dimanche, amb Troc!, una peça de dansa a l’espai públic lúdica, generosa i inventiva; o La Carbonera Itinerant, una llibreria mòbil amb una selecció de textos teatrals; assaigs sobre les arts en viu i l’ús de l’espai públic o els llibres; que han servit d’inspiració als espectacles de Suport a la Creació.

Cal remarcar que de les 62 propostes de la programació 2022: 17 peces procedeixen del Territori Creatiu,  el viver creatiu de FiraTàrrega.  15 formen part del programa Suport a la Creació i 2 del programa Hivernem.

Pel que fa a l’apartat professional, es posa en marxa la plataforma digital FiraTàrrega.pro. Una aposta estratègica per a la digitalització i modernització del mercat de les arts escèniques que permet: un contacte permanent i actualitzat amb tots els agents del sector els 365 dies de l’any. Aquest nou espai de trobada digital s’activa ara amb una plataforma més dinàmica, amb més continguts i més connectivitat.

FiraTàrrega.pro compta amb un directori de 1.400 professionals de 850 entitats professionals i 326 projectes publicats.

El pressupost global de l’edició 2022 de FiraTàrrega és de 1.227.905,00 EUR.

I seguirem informant!!!

Author