Lluís Pasqual dóna al Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música un Patrimoni de 100 capses amb documentació cultural

Escrit per Revista Teatralnet

06.08.2021

Avui hem rebut un Comunicat del Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música. Ens envien l’article aparegut a la seva Revista El Foco. Donen a conèixer públicament que el director Lluís Pasqual els ha confiat generosament el seu importantíssim arxiu sobre la Història del Teatre. Un llegat que ha anat guardant tota la seva vida d’amor a la professió i que ara traspassa generosament per sumar a la Història. El llegat consta de més de 100 caixes.

Comunicat

Lluís Pasqual (Reus, 5 de juny de 1951) és una de les figures més importants de el teatre europeu de l’últim mig segle. Les seves posades en escena en teatres de l’Estat espanyol, França i Itàlia han suposat fites en la Història de Teatre recent. A més, la seva tasca com a director d’institucions com el Teatre Lliure de Barcelona; ​​el Centre Dramàtic Nacional d’Espanya i el Odèon Teatre d’Europa a París; ha marcat moments inoblidables i avanços històrics en el Teatre de les últimes dècades.

El Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música atresora ja una gran quantitat d’informació sobre els seus treballs a l’Estat:: programes, retalls de premsa, vídeos … Per exemple, unes 2.500 fotografies relacionades amb les seves posades en escena.


Un llegat generós i valuós

El treball de Pasqual ha estat, com és lògic, objecte d’especial atenció per a les nostres publicacions. S’hi  poden consultar les entrevistes publicades a Figures, Don Galán, El Teatro Independiente en Espanya; notes d’efemèrides com les estrenes de Una altra Fedra, si us plau, d’Eduardo II;  de Luces de Bohèmia en París … O el petit tresor de les imatges d’un assaig general de El público en Milan.

Fa uns mesos, Lluís Pasqual es va posar en contacte amb el CDAEM per oferir el seu arxiu personal: prop d’un centenar de caixe. Contenen programes, llibrets amb anotacions, cartes, fotografies, plànols, manuscrits… Aquest llegat completa la informació que ja posseïa el Centre. Afegeix molta documentació sobre les seves posades en escena: de teatre i òpera fora del nostre país.

A més,ofereix la possibilitat de conèixer millor la seva manera de treballar sobre les obres a través dels apunts manuscrits en multitud de llibrets. Cal afegir que a aquest dipòsit s’hi ha sumat un altre.Els nombrosos premis que ha anat rebent durant  la seva dilatada carrera professional, que formaran part de la col·lecció del Museo Nacional de Teatro.

 

Els reconeixements

Aquesta col·lecció es compon de 61 peces entre les que destaquen importants reconeixements a la seva labor teatral amb diversos premis:: Butaca de Teatre, Premis Max, Premi Nacional de Teatre, Premis Long Play, Premi Internacional Terenci Moix, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya; Premi Vila de Madrid, Premi Giraldillo del Año, Premi honorífic del CIFET, del Ministeri de Cultura d’Egipte; Placa de nomenament com a Acadèmic d’Honor de Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, Premi Gaudí-Gresol a la notorietat i excel·lència en Arts escèniques; Premi de la Societat General d’Autors d’Espanya, Premi Atlàntida, del Gremi d’Editors de Catalunya, etc. A més d’innombrables testimonis d’homenatges i reconeixements nacionals i internacionals, amb una menció especial als atorgats a Reus, la seva ciutat natal.

Queda ara la tasca de classificar i digitalitzar aquests quatre armaris plens de documents!  Aviat podran ser matèria d’estudi per a investigadors i professionals. De moment, aquesta peça del mes mostra algunes de les fotografies que ja formaven part dels nostres fons. I alguns dels documents que formen part de la donació.  Aquí hi hauria fotografies dels seus imprescindibles Fabià Puigserver i Frederic Amat, un llibret inèdit, pàgines amb apunts manuscrits; un programa de Finale di partita a Nàpols i un altre de l’òpera Manon Lescaut a Lió.

Revista El Foco
Hostória del teatro Español
Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música,