Lluís Pasqual i Tortell Poltrona, entre els distingits amb la Medalla al Mèrit de les Belles Arts 2018

12.28.2018

Author

L’artista de circ Tortell Poltrona, el director de teatre Lluís Pasqual, l’actriu Penélope Cruz, la bailaora Manuela Carrasco,  l’escenògraf Ezio Frigerio,  l’actriu Margarida Lozano, la figurinista Franca Squarciapino, el guitarrista Pepe Habichuela, el cuiner Àngel León, el director de cinema Gerardo Vera, i la pintora i gravadora Roser Bru són alguns dels guardonats amb les Medalles d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2018, que ha acordat el Consell de Ministres.

Segons una noticia signada per l’Agència EFE, les Medalles d’Or al Mèrit en les Belles Arts s’atorguen per distingir les persones i entitats que hagin destacat de manera eminent en el camp de la creació artística, prestant serveis assenyalats o fomentant notòriament l’ensenyament, el desenvolupament i difusió de l’art o la conservació del patrimoni artístic.

SOBRE ELS GUARDONATS

Lluís Pasqual (Reus, 1951) .– Director de teatre, va fundar el Teatre Lliure el 1976 i el 1983 va ser nomenat director del Centre Dramàtic Nacional d’Espanya. També ha dirigit el Teatre de l’Odeón de París i la Biennal de Teatre de Venècia.

Tortell Poltrona (Barcelona, ​​1955) .– Artista de circ fundador del Circ Cric i el Centre de Recerca de les Arts del Circ, a més de president de l’ONG Pallassos sense Fronteres.

Penélope Cruz (Alcobendas, Madrid, 1974) .– Una de les actrius espanyoles amb més projecció internacional, guanyadora de dos Premis Goya com a millor actriu protagonista i un Oscar a millor actriu secundària.

Rubén Blades (Ciutat de Panamà, 1948) .- Cantant, compositor, músic, actor, advocat i polític, se li coneix com el “poeta de la salsa”.

Margarita Lozano (Tetuan, 1931) .- Actriu teatral i de cinema amb pel·lícules com “Viridiana” (Luis Buñuel), “Els farsants” (Mario Camus) o “Los Tarantos”.

Rosángeles Valls (Valencia).- Coreógrafa, directora, bailarina y docente, es una de las figuras más representativas de la danza española contemporánea.

Gerardo Vera (Miraflores de la Sierra, Madrid, 1947).- Director de teatro y de cine, escenógrafo, figurinista y actor. Dirigió el Centro Dramático Nacional entre 2004 y 2011, tiene también el Premio Nacional de Teatro.

Ezio Frigerio i Franca Squarciapino (medalla ex aequo) .- Ezio Frigerio (Erba, Itàlia, 1930), escenògraf, i Franca Squarciapino (Roma, 1940), figurinista, parella a la vida real i en el professional, han treballat per al teatre , la televisió i el cinema.

Manuela Carrasco (Sevilla, 1958) .– Bailaora nascuda en una família d’artistes, és Premi Nacional de Ball «Pastora Imperi» i el Premi Internacional de Ball a San Remo el 1975.

Carlos Pérez Siquier (Almeria, 1930) .- Fotògraf, considerat pioner en l’ús del color a escala internacional, va ser guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia el 2003.

Paco Martín, (a títol pòstum) .- Gestor cultural mort a l’agost de 2018. Va dirigir el festival La Mar de Músiques des de la seva creació fa 24 anys.

Gilberto Gil (Salvador de Bahia, 1942) .– Cantant, guitarrista i compositor. Va ser ministre de Cultura del Brasil i posseeix diversos premis Grammy.

Agrupació de Penyes del Carnaval de Cadis.- El Carnaval de Cadis, declarat Festa d’Interès Turístic internacional, se celebra anualment amb un concurs entre agrupacions de tota Andalusia.

Museu Vostell.- Situat a Malpartida (Càceres) va ser fundat el 1976 per l’artista Wolf Vostell.

Norman Foster Foundation.– Presidida per l’arquitecte britànic Norman Foster i amb seu a Madrid, està dirigida cap a l’arquitectura i el disseny.

Roser Bru.- Pintora i gravadora xilena, nascuda a Barcelona el 1923. Les seves obres estan exposades als museus de tot el món, entre ells el d’art Modern de Nova York i el de Brooklyn.

Fátima Miranda (Salamanca, 1952) .- Investigadora de la veu, el seu llenguatge musical ha estat mostrat en escenaris de tot el món.

Araceli Pereda (Santander, 1947) .– Historiadora de l’art, és presidenta d’Hispania Nostra i ha participat en la redacció de la Llei de Patrimoni Històric Espanyol i en la de Fundacions i de Mecenatge.

Félix Ibarrondo (Oñate, Guipúzcoa, 1943).- Compositor. Reside en París desde 1969. Ha compuesto piezas de cámara y para orquesta, así como obra vocal.

Pepe Habichuela (Granada, 1944).- Guitarrista flamenco de la familia de los Habichuela, es uno de los últimos representantes del flamenco que se fraguó en los años 60 y 70.

Ángel León (Jerez de la Frontera, Cádiz, 1977).- Cocinero propietario del restaurante A Poniente, en el Puerto de Santa María, considerado uno de los diez mejores del mundo e impulsor de la sostenibilidad en el sector.

Author