‘Mafia’ de la cia. The Mamzelles, obrirà el FESTIE. Festival de Teatre Independent

12.24.2018

Author

Tal i com us vam avançar fa uns dies, Barcelona és a punt de inaugurar un nou festival: el FESTIE. Festival de Teatre Independent, que organitza la Sala Barts, i que tindrà lloc a la mateixa sala del 27 de desembre al 13 de gener. Engega, doncs, aquesta mateixa setmana de la ma de la companyia The Mamzelles, que hi porten el seu exitós Mafia. Hi seran fins al 30 de desembre.

Mafia, The Mamzelles posen en qüestió el sistema patriarcal a través de la història de quatre filles d’un capo de la màfia calabresa. Guanyadora del Premi de la Beca DespertaLab, aquesta tragicomèdia interpretada per Paula Malia, Bàrbara Mestanza, Paula Ribó i Júlia Molins no pretén idealitzar la idea de violència, ni a la màfia en si mateixa, si no ensenyar a cinc dones reals, dins de la seva família real i molt allunyada de Hollywood. La violència, la força i el poder han estat temes tocats mil vegades en pel·lícules i obres de teatre, gairebé sempre en clau masculina; ara es parlarà de la violència, la força i el poder que resideixen dins d’un cos femení. The Mamzelles, però, no volen donar lliçons, volen descobrir qui som quan s’enfonsa la base del patriarcat. I ho volen fer amb humor i entranyes.

Organitzat per BARTS, aquesta primera edició del FESTIE acull tres propostes teatrals agosarades i audaces de la mà de tres companyies emergents amb un brillant futur per davant: la citada Mafia de The Mamzelles, París de Les Cot i Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de PHILLLIPE THE SIXTH de LAminimAL; aquesta darrera, una estrena absoluta coproduïda per BARTS.

Amb el lema Fes l’indie, l’objectiu del FESTIE és donar una oportunitat perquè aquestes companyies surtin del circuit de sales de petit format i arribin a nous espectadors i, alhora, el públic habitual de les sales grans tingui accés a propostes innovadores que els sorprendran. La directora del Festival, Sílvia Berna, ha afegit que la programació compta amb tres premisses importants: “la presència de dones, tant en la dramatúrgia, la direcció i sobre l’escenari, un to de comèdia reivindicatiu i l’ús de diferents llenguatges teatrals.”

París, que es representarà a BARTS del 3 al 6 de gener, és una comèdia negra musical, plena de realisme màgic, amb tota la força que li ofereix la música en directe a tres veus de Les Cot – Mar Maestu, Maria Viñas i Elia Corral– creada per Óscar Peñarroya. L’humor és el protagonista d’aquest road musical dirigit per Paul Berrondo en què tres amigues emprenen un viatge contrarellotge que les obliga a enfrontar-se amb elles mateixes, els seus fantasmes i les seves pors.

Per acabar, la companyia LAminimAL es planteja a PHILLLIPE THE SIXTH (BARTS, del 10 al 13 de gener) si les obres conegudes com “Els reis” de Shakespeare escrites al segle XVI sobre uns fets del segle XV poden aportar alguna mena de llum al present convuls i aparentment únic en el qual viu Catalunya arrel dels fets de l’1-0. Dirigida per Daniela De Vecchi, aquesta comèdia palatina interpretada per Eloi Benet, Cris Codina, Esperança Crespí, Carles Cruces i Toni Figuera “despilota al rei”. Segons la directora, “teníem ganes de tractar un tema de molta rellevància actualment com és la república versus monarquia i és per això que despullem el concepte de la monarquia, aprofundint en el concepte de súbdits versus dominants, i fixant-nos especialment en la figura de l’opressor”. Més enllà del llenguatge “laminimalero”, aquesta comèdia contempla també el llenguatge mateix de l’obra, les pròpies paraules, que va des del vers elisabetià fins al col·loquialisme, passant per la sitcom i per l’absurd.

Podeu recuperar la notícia que vam publicar el dia de la presentació de l’espectacle a: Festie

 

Author